12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLizica Drăgoi cântă și alină suflete

Lizica Drăgoi cântă și alină suflete

(Foto: Arhiva personală)
(Foto: Arhiva personală)

Lizica Drăgoi (foto) cântă de aproape 35 de ani. În toți acești ani, interpreta nu a uitat de unde a plecat. Locul natal, meleagurile copilăriei sunt evocate mereu în cântecele sale. Sadova rămâne pentru Lizica Drăgoi locul unde pentru prima dată, atunci când avea trei ani, a fredonat un cântec. „Mi-e tare drag să spun că sunt din Sadova. Dacă mă întreabă cineva de unde sunt, eu spun că locuiesc în Craiova, dar Sadova e locul copilăriei mele. Cel mai important lucru din viața unui om este să nu uite de unde este, cine este și cine l-a ajutat în viață“, a spus Lizica.
Începuturile Lizicăi Drăgoi în muzică sunt legate de melodiile Mariei Ciobanu. Prima melodie pe care a interpretat-o Lizica a fost „Neică pentru ochii tăi“. „Țin minte că aveam trei ani și nu știam să zic «tăi», iar eu spuneam «ăi» și reușeam să cânt pe scenă toată melodia“, a povestit Lizica. Interpreta a cochetat în copilărie și cu muzica ușoară, dar i-au intrat la suflet doinele și sârbele oltenești. Interpreta spune că dragostea sa pentru folclor se datorează și învățătoarei sale, Tudora Pașoi, care a îndrumat-o să pășească pe acest drum. Lizica reușește să pună în cântecele sale dragoste, veselie, bunătate, emoție și amintiri. „Ce m-a învățat pe mine în anii copilăriei mama și doamna învățătoare cred că sunt cele  mai frumoase lucruri din viața mea. Doamna m-a încurajat și m-a stimulat de fiecare dată“, a spus artista. Respectul pentru învățătoarea sa a făcut-o pe interpretă să-și dorească în copilărie să devină învățătoare, dar viața a dus-o pe drumuri diferite.

„Ambele meserii le fac din suflet pentru suflet“

Lizica Drăgoi își împarte timpul între cântecul popular, cei doi copii și meseria de asistentă în cadrul Secției de Anestezie și Terapie Intesivă a Spitalului de Urgenţă Craiova. De mai bine de 13 ani, cunoscuta interpretă vindecă sufletele oamenilor nu numai prin cântec, ci și prin ajutorul pe care-l dă pacienților săi. Interpreta spune că nu ar putea renunța la meseria sa, dar nici la dragostea pentru cântecul popular. „Și una, și cealaltă sunt meserii făcute pentru om. Sunt multe persoane care trăiesc și se hrănesc spiritual cu muzică, iar pacienții se vindecă prin medicamente și vorbe frumoase. Ambele meserii le fac din suflet pentru suflet“, a spus Lizica. Interpreta face tot posibilul să readucă speranța și zâmbetul pe chipul oamenilor și să le aline suferința. Toate întâmplările prin care trece Lizica Drăgoi le așterne pe hârtie și își scrie singură textele multor melodii.
Artista a lansat de curând un nou album. „Unde-s anii tinereții“ se numește cel mai recent cadou muzical al Lizicăi oferit iubitorilor de muzică populară. „În acest album am pus gânduri, suflet, multă muncă și emoție. De fiecare dată încerc să ofer publicului tot ce este mai bun și mai frumos“, a spus interpreta de muzică populară. Majoritatea textelor melodiilor sunt scrise de artistă, însă pe album se regăsesc și melodii scrise de prietenele sale: Marcela Nanu și Jeni Nicolau. Melodiile scrise de Lizica au povești frumoase, întâmplări din viața și familia artistei. Spre exemplu, piesa „Nu știu cum trecură anii“ a fost scrisă după ce interpreta a aflat că fiica sa are un prieten. „Atunci când am scris cântecul, mi-am văzut fetița măritată, la casa ei. O perioadă de timp, atunci când cântam piesa,  îmi venea să plâng. Mă puneam în postura mamei care își vede fata la casa ei, măritată, exact cum spune și textul melodiei“, a povestit artista.
Piesa care dă titlul albumului „Unde-s anii tinereții“ are și ea o poveste frumoasă. „Această piesă am creat-o din dorința de a retrăi anii tinereții. Am vrut să fac o piesă în care să se regăsească fiecare om, pentru că fiecare dintre noi am avut o poveste de dragoste. Mi-am adus aminte de tinerețea mea, de nopțile cu lună, de momentele în care primeam flori și mi le prindeam în păr. Fiecare iubim și este frumos să spunem celor de lângă noi acest lucru“, a spus Lizica Drăgoi. Îndrăgita interpretă de muzică populară cântă cu drag oamenilor și mereu vrea să îi surprindă pe iubitorii folclorului cu melodiile și textele sale. Pentru următorul album, Lizica s-a gândit deja la câteva dintre temele pe care vrea să le surprindă în cântec.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS