14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe ce plătim mai mult pentru medicamentele compensate?

De ce plătim mai mult pentru medicamentele compensate?

 Unele dintre medicamentele ieftine lipsesc din farmacii, iar oamenii găsesc doar variantele mai scumpe, pentru care trebuie să plătească
Unele dintre medicamentele ieftine lipsesc din farmacii, iar oamenii găsesc doar variantele mai scumpe, pentru care trebuie să plătească

Medicamente compen­sate, dar pentru care plă­teș­ti, este situația de care se lovesc deseori pacienții români. Mulți nu înțeleg de ce compensarea pe care o primesc este, de multe ori, mai mică decât cea la care se așteptau. În Dolj sunt în acest moment aproape 300 de farmacii, iar în ultimii ani au apărut multe în mediul rural. Problema este că nu de puține ori medicamentele ieftine lipsesc, iar bolnavii găsesc variante mai scumpe, pentru care trebuie să plătească diferența de preț.
Pacienții care au asigurare de sănătate pot să beneficieze de medicamente compensate și/sau gratuite, care sunt înscrise în lista medicamentelor compensate și gratuite, aprobate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acestea sunt compensate diferit, după criterii stabilite de CNAS, în raport cu un preț de referință. Medicamentele situate pe lista A se compensează 90% din valoarea prețului de referință. Medicamentele de pe lista B se compensează 50% din prețul de referință. Medicamentele de pe lista C1, care se adresează unor anumite boli cronice, se compensează 100% din prețul de referință, iar cele de pe lista C2 (medicamente pentru tratamentul bolilor din cadrul programelor de sănătate) se compensează, de asemenea, 100% din prețul de referință. În plus, copiii beneficiază de medicamente situate pe lista C3, care se compensează asemănător celor de pe lista C1.
Sunt situații în care, de exemplu, prețul necompensat al unui medicament este 10 lei, pacientul are compensare 50%, dar trebuie să plătească șapte lei și nu cinci lei.
Asta pentru că în calculul sumei compensate nu intră prețul de raft, necompensat, al medicamentului, ci prețul de referință, care este, de cele mai multe ori, mai mic decât prețul necompensat.

„Nu întotdeauna farmaciile au medicamentul cu cel mai mic preț“

La un simplu click pe internet, găsim un site care ne ajută să știm ce plătim și de ce (http://medicamentecompensate.ro/). De exemplu, prețul de raft, necompensat, al medicamentului este 10 lei, iar prețul de referință – șase lei.
Dacă bolnavul are dreptul la compensarea de 50%, suma compensată se calculează astfel: prețul de referință – 50% = 6 lei – 50% = 3 lei. Altfel, pacientul plătește prețul necompensat – suma compensată, adică: 10 lei – 3 lei = 7 lei.
Odată cu ieftinirea medicamentelor, începând cu 1 iulie 2015, din farmaciile doljene lipsesc tot mai multe medicamente ieftine, astfel că pacienții sunt nevoiți să cumpere variante mai scumpe, pentru care trebuie să mai și plătească diferența de preț. „Așa este, nu se ia în considerare prețul de raft. CNAS a stabilit niște prețuri de referință cu prețul cel mai mic existent în țară. Dacă farmacia nu are acel medicament cu prețul cel mai mic, deși compensarea este, să zicem, 90%, pacientul va plăti mai mult. Plătește practic diferența de preț și nu întotdeauna farmaciile au medicamentul cu cel mai mic preț, pentru că de regulă nu-l găsesc. După ieftinire, unele dintre cele ieftine nu se găsesc deloc. Probabil că producătorii nici nu o să le mai pună în portofoliu. Este greu, mai ales acum, după ieftinire, nu s-a reglat piața, nu s-au făcut încă toate importurile și se găsesc foarte greu unele medicamente. Ne aprovizionăm din ce în ce mai greu“, a precizat Elena Călin, președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj.

În Franța, asigurarea complementară acoperă diferența de preț

În Dolj, numărul farmaciilor a ajuns la aproape 300. În ultimii ani, mai multe farmacii au apărut în mediul rural. În comuna Amărăști, de exemplu, există cinci farmacii.
În oraș trebuie să existe o farmacie la 4.000 de locuitori, iar acest plafon este atins în acest moment în toate orașele din judeţ. „Acum, în Dolj, sunt în jur de 300 de farmacii. Sunt foarte multe pentru populația județului. În orașele din județ nu se mai pot deschide pentru că deja există o farmacie la 4.000 de locuitori, dar în mediul rural nu există nici o restricție de acest gen. De exemplu, în Amărăști sunt cinci farmacii“, a explicat Elena Călin.
În Franța, partea necompensată a unui medicament este suportată de asigurarea complementară pe care orice persoană o poate încheia. Aceasta este varianta prin care este susținut sistemul sanitar francez. „Aici, pacienții au posibilitatea să îşi facă asigurări complementare, mutuale, cu o firma agreată. Se plăteşte o cotizaţie lunară în funcţie de serviciile medicale acoperite la alegerea pacientului, în funcţie de vârstă, la fiecare decadă de viaţă creşte cotizaţia pentru că riscul de îmbolnăvire este mai mare. Aşadar, în funcţie de ofertă şi de preţ, oamenii aleg. Asigurările mutuale sunt al doilea palier de asigurări, primul fiind palierul de asigurări medicale obligatorii, de stat, cum e în toată lumea. Asigurările mutuale nu sunt obligatorii, sunt opţionale, dar majoritatea le avem. La farmacie, dacă avem şi asigurări mutuale, nu mai plătim nimic pentru partea necompensată, pentru că farmacistul este rambursat de mutuale. Dacă pacientul nu are asigurare mutuală, plăteşte diferenţa. Şi aici sunt medicamente cu grade diferite de compensare. În România nu cred că ar fi viabilă această asigurare pentru că nu știu câți și-o pot permite. Eu plătesc, de exemplu, 50 de euro pe lună“, povestește dr. Mihaela Țigănuș, medic de familie craiovean care profesează în Franța.
Asigurările mutuale din Franța acoperă și alte servicii medicale, precum analize de laborator, investigații, internări, îngrijiri dentare, ochelari, intervenții chirurgicale, servicii la domiciliu ale asistentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS