22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComuna Gruia - un spectacol sălbatic al naturii

Comuna Gruia – un spectacol sălbatic al naturii

Comuna Gruia, situată în partea sud-vestică a judeţului Mehedinți, lângă Balta Gruia şi Dunăre, își continuă povestea care a început să se scrie în jurul anului 1667, când a fost atestată această localitate.

Eliza Cantacuzino a lăsat prin testament jumătate din satul Gruia lui Drăghici Cantacuzino, acest act fiind, de fapt, prima atestare documentară a localităţii de pe malul Dunării. Vremurile care au trecut peste aceste locuri au adus cu ele mărire şi decădere. Dacă în urmă cu decenii Gruia a fost reşedinţa Companiei 5, respectiv 8 Dorobanţi Mehedinţi, ființau în port diverse instituţii și exista un siloz pentru cereale, iar până în 1916 oamenii lucrau într-o fabrică de sticlă, astăzi toate acestea fac parte din istorie. Nici urmă de fabrică sau investitor în Gruia. „Au venit mulți investitori străini care au promis că vor ajuta la dezvoltarea comunei, dar nu s-a concretizat nimic. Au cumpărat terenuri și după aceea au plecat“, ne lămurește Alexandru Nedelcu, primarul comunei Gruia.
Lucrurile au evoluat în comună și fără susținerea unor investitori străini. În fața primăriei este amenajat un parc. Un teatru de vară, un cămin cultural, o școală și grădiniță în bună stare, toate așezate în centrul satului Gruia, dar și câțiva brăduți care mărginesc de o parte și de alta drumul județean, creează trecătorului imaginea unei comune prospere, în dezvoltare. Imaginea se schimbă însă odată ce ai pornit-o pe ulițe. Asfaltarea nu a început și probabil că se vor mai scurge mulţi ani până când oamenii din Gruia vor uita de praf și pietre. „În satul Gruia există un sistem de alimentare cu apă. În 2004, fântânile au secat și atunci a fost pus la punct și executat acest proiect. Acum avem în derulare un proiect legat de canalizare. După finalizarea lucrărilor, vom încerca să asfaltăm ulițele. Până atunci, ne ocupăm de alimentare cu apă și în satul Izvoarele. Proiectul este realizat în proporție de 90%. Sper cel târziu până în primăvara anului viitor să-i dăm drumul. După ce vom termina și canalizarea, vom vorbi şi de asfaltare în Izvoarele“, ne expune planurile sale primarul comunei.

O comună luminată

Până când vor avea un sistem de canalizare, apă și asfalt, oamenii din comuna Gruia se pot mândri cu un sistem de iluminat cu leduri, mult mai economic decât cel precedent. Stâlpii luminează fiecare colț al localității, se mândrește primarul. „Am reușit să asigur un iluminat eficient și economic în toate cele trei sate ale comunei, Gruia, Izvoarele şi Poiana Gruii. Mă pot mândri cu o comună luminată cum rar se întâlnește în județ. Am schimbat becurile, care erau și de 200 de waţi, cu leduri de 15 waţi“, a precizat primarul.
Oamenii se declară mulțumiți de ultima investiție a primăriei. „S-au pus brazi, avem lumină. Primarul nostru s-a îngrijit bine de comună. Păcat că cei tineri au plecat și se mai bucură de lucrurile ăstea doar bătrâni ca mine. Noi nu mai suntem buni de nimic. Am dat pământul, anul ăsta nici pui nu am mai pus, nici porc nu am mai luat. Acum e carne destulă, de care vrei, de care îți place, pe toate drumurile“, ne-a spus Stela Fira.
Ceva mai sceptic este Dumitru Cojocaru, un alt localnic din satul Gruia. „Acum vine apa la robinete și este destul de bine așa. Fântânile nu mai erau întreținute, că nu mai avea lumea bani pentru îngrijirea lor, și multe au secat. Au început să lucreze și la sistemul de canalizare. Au băgat tuburile, dar acolo s-au oprit. Cred că așa se termină povestea. Nu cred eu că o să rezolve“, ne mărturisește Dumitru Cojocaru.
Cei care ajung în comuna Gruia nu au cum să nu fie îndrumați de localnici spre fostul port Gruia, acolo unde natura oferă un spectacol sălbatic, cu priveliști similare celor din Deltă, cu bălți și rațe sălbatice, sălcii și mici crânguri. „Urmând asfaltul, coborâți spre Dunăre. Drumul vă duce acolo“, sunt indicațiile pe care le primim. De sus, de la înălțime, putem vedea fosta Piscicola, acum în proprietate privată, dar și lacurile formate în preajma malului bătrânului fluviu. Acolo, în liniște, în răsfățul razelor calde de vară câteva rațe sălbatice se bălăcesc nestingherite. Trecem pe lângă bălți și continuăm să mergem spre malul Dunării. În drumul nostru, o fostă clădire cu o plăcuță ruginită pe care scrie Port Gruia, amintește de vremurile bune, când existau instituții portuare. Acum lucrurile s-au schimbat. Doar Dunărea își urmează cursul, ducând cu ea povești cu oameni de ieri și de azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS