10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘpăgile de la Buletine au ajuns în instanță

Șpăgile de la Buletine au ajuns în instanță

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a bărbatului acuzat că racola persoane de la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, aranja eliberarea în regim de urgenţă a unor documente de stare civilă. Ancheta a arătat că, deși nu era angajat al instituției, inculpatul ajunsese să aibă biroul său, cartele de acces în Direcție, ba chiar cheile de la biroul şi fişetele directoarei Madlen Voicinovschi. Și asta în condițiile în care Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova este operator de date personale și are accesul restricţionat chiar şi între compartimentele funcţionale.

Ancheta încheiată de curând de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj arată că, timp de aproape un an, la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova s-au petrecut lucruri cel puțin stranii.
Să vedem cum a început totul. Craioveanul Ioan Kovacs a fost prins în flagrant pe 4 februarie, anul acesta, după ce primise 250 de euro de la un investigator sub acoperire, care încerca, chipurile, să obţină o carte de identitate în regim de urgenţă. Investigațiile ce au urmat au scos la iveală faptul că inculpatul ajunsese să lucreze în instituție fără să fie angajat.
Procurorii au reținut că, după anul 2007, Kovacs s-a oferit voluntar să participe la acţiunile organizate de Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Romilor Dolj, care aveau ca scop integrarea persoanelor de etnie romă. Mai exact, Kovacs trebuia să ajute romii analfabeţi să completeze cererile adresate Direcției de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova. Putea face asta în baza unui protocol încheiat între Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Romilor cu DEP Craiova, pentru perioada anilor 2007-2012, care prevedea că această activitate nu era remunerată.
Ulterior, deși protocolul amintit expirase, inculpatul venea zilnic la DEP Craiova, ajungând să respecte programul personalului angajat. Așa a ajuns să cunoască legea în domeniu, tarifele, formularele tipizate și procedurile de urmat pentru obţinerea documentelor de stare civilă sau de identitate.
Mai departe, anchetatorii spun că „poziţia inculpatului în cadrul instituţiei s-a consolidat în cursul anului 2014, când acesta, cu acordul conducerii instituţiei, avea cartela de acces în corpul de clădire unde erau situate birourile în care publicul nu avea acces, de la bariera porţii de intrare în curtea instituţiei şi alte încăperi, ajungându-se până la a deţine cheile de la biroul şi fişetele din biroul directorului. Toate aceste facilităţi au culminat cu darea în folosinţă a biroului nr. 3, situat alături de biroul directorului executiv, unde avea acces exclusiv, deţinând cheile acestuia şi utilizându-l ca pe «biroul său»“. Și asta în condițiile în care DEP Craiova este operator de date cu caracter personal.

Funcționarii de la Buletine, supărați pe directoare

Nu a mai durat mult și funcționarii de la Buletine, care erau puși de Kovacs să facă diverse activități, au cerut conducerii să-l dea afară din instituție. Fără succes însă. „Toate aceste facilităţi acordate fără drept de conducerea unităţii, în pofida faptului că nu era angajatul instituţiei, au creat o stare de frustrare în rândul personalului angajat şi au creat convingerea că acesta are o poziţie privilegiată, având influenţă asupra directorului executiv. Atitudinea manifestată de inculpat faţă de personalul angajat a determinat mai multe intervenţii ale acestora la directorul unităţii, cu solicitarea ca inculpatul Kovacs Ioan să fie îndepărtat din instituţie şi să nu i se mai permită accesul“, mai spun anchetatorii.
În același timp, inculpatul ajunsese să se prezinte ca angajat al DEP Craiova, „cu influenţă asupra directorului executiv“.
„Toate acestea i-au permis inculpatului să pună la punct un plan infracţional bine conturat şi, uzând de influenţa pe care o avea, să pretindă şi să primească de la persoanele pe care le racola sume de bani cuprinse între 50 şi 250 de euro, sau sume de câte 100 de lei, pentru eliberarea preferenţială a actelor de identitate sau de stare civilă, după caz“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului.
În cursul anchetei, procurorul de caz a folosit atât mai mulți colaboratori, cât și un investigator sub acoperire. Cu ajutorul unei colaboratoare, pe 13 ianuarie, procurorii au aflat că inculpatul se plângea că a avut o zi foarte grea. Și asta pentru că făcuse 63 de certificate de naştere, pentru care a încasat 6.300 de lei, și 15 certificate de căsătorie, pentru care a încasat alți 1.500 de lei.
După trei săptămâni, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire pentru a afla exact modul de operare al inculpatului, iar pe data de 4 februarie, procurorul de caz a dispus marcarea cu mențiunea „TRAFIC 43/P/2015“ a unui număr de șase bancnote de 50 de euro, bani care au fost puși la dispoziția investigatorului.
De asemenea, a fost autorizată folosirea a doi colaboratori, care urma, dacă era nevoie, să susțină că îl iau în spațiu pe investigatorul sub acoperire.
Atât investigatorul, cât și colaboratorii au avut asupra lor tehnică de înregistrare audio-video.

„Trebuie să o cinstim pe șefa“

Tot pe 4 februarie, în jurul orei 13.00, investigatorul l-a sunat pe Kovacs de pe un număr al unei rețele din Franța și i-a spus că vrea să-l întâlnească pentru rezolvarea unei probleme personale. A susținut că locuiește în Rovinari și și-a pierdut buletinul, însă vrea o carte de identitate în Craiova, în baza căreia să obțină un permis de conducere auto pentru profesionişti. Cei doi au bătut palma și au trecut la parcurgerea formalităților. Investigatorul a plătit taxele, iar Kovacs a completat o cerere pentru eliberarea actului de identitate pe numele investigatorului.
După aceea, cei doi au mers împreună la Oficiul Poştal din apropiere, unde au fost făcute fotografiile pentru cartea de identitate. Abia atunci a aflat investigatorul cât costau „serviciile“ lui Kovacs. „În timp ce se aflau la atelierul foto, Kovacs Ioan i-a spus investigatorului că «trebuie să o cinstim pe şefa», dându-i astfel de înţeles că serviciul său va trebui să fie plătit. În jurul orei 13.45, investigatorul sub acoperire, însoţit de inculpat, s-au deplasat pe str. Unirii, către centrul municipiului, şi după ce au parcurs aproximativ 200 de metri, în dreptul unui magazin, situat pe str. Unirii, Kovacs Ioan i-a pretins investigatorului sub acoperire suma de 200 de euro spunându-i «dă-mi 200 pentru şefa». Investigatorul i-a înmânat acestuia suma de bani solicitată, lăsând să se vadă că dispune de mai mulţi bani decât i s-a solicitat. În continuare, Kovacs Ioan i-a solicitat investigatorului să dea ceva şi pentru el, precizând «cât vrei tu»“. Acesta i-a mai dat 50 de euro, sumă cu care Kovacs a părut că este de acord.
În acel moment, au intervenit ofițerii Serviciului Anticorupție Dolj, iar în unul din buzunarele hainei cu care era îmbrăcat Kovacs, anchetatorii au găsit 50 de dolari, 270 de lei, 250 de euro și un portofel în care ținea cartea de identitate a unei femei, propria carte de identitate, o chitanță și șapte timbre fiscale. Banii dați cu câteva minute înainte de investigator au fost găsiți în buzunarul din spate al pantalonilor. Întrebat de unde are cei 250 de euro, Kovacs a explicat că a primit banii de la un „băiat“ pentru a plăti o factură de energie electrică. Nu a reușit să explice de ce erau marcați cei 250 de euro.

Biroul de la DEP, cel de acasă și cheile directoarei Voicinovschi

De asemenea, asupra inculpatului a fost găsită și o legătură de 16 chei, despre care Kovacs a declarat că le-a găsit în acea dimineață, în curtea Direcţiei, împreună cu cartea de identitate a femeii. Ulterior s-a stabilit că erau cheile directoarei Madlen Voicinovschi, care erau utilizate de aceasta la biroul personal, fişete și un alt spațiu din instituție.
A urmat percheziția domiciliară, iar anchetatorii au descoperit acasă la Kovacs diverse documente şi acte de stare civilă, în copie şi original, cu ajutorul cărora se obțineau cărțile de identitate. „La domiciliul său, inculpatul avea organizat un adevărat birou, cu mape ale persoanelor care solicitau diverse documente sau care se aflau în litigii civile la instanţele din Craiova, pentru marea majoritate având încheiate procuri de reprezentare. De asemenea, avea registre în care ţinea evidenţe şi CD-uri cu legislaţia aplicabilă în materia actelor de stare civilă şi identitate, norme metodologice de aplicare a acesteia, cât şi formulare tipizate utilizate la Direcţia de Evidenţa Persoanelor Craiova“, au mai reținut anchetatorii.
Pe 5 februarie, Kovacs a fost arestat preventiv sub acuzația de trafic de influență, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.
Ulterior, pe 13 februarie, la DEP Craiova s-a prezentat fiul lui Kovacs pentru a vorbi cu „doamna directoare“. Fiul inculpatului a susținut că a fost trimis de tatăl său pentru a lua un plic cu documente din camera 3. „Doamna directoare“ a insistat ca tânărul să predea cheile în baza unui proces-verbal, după care a deschis biroul cu cheile primite de la fiul inculpatei. Problema este că „doamna directoare“ nu era Madlen Voicinovschi, ci Camelia Nicola, fosta directoare a Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova, transformat între timp în DEP Craiova. Nicola fusese destituită în iunie 2013 printr-o dispoziție a primarului. A câștigat în instanță reîncadrarea în funcția deținută anterior, iar pe 12 februarie s-a întors la serviciu. Fiul inculpatului nu o cunoștea însă pe directoare, așa că a fost păcălit să încheie un document care a ajuns, în final, la dosarul penal.

Punctul de vedere al directoarei Voicinovschi

Mladen Voicinovschi a precizat pentru GdS că, într-adevăr, i-a împrumutat cheile lui Kovacs în dimineața zilei de 4 februarie. „Cunosc persoana respectivă, pentru că îi reprezenta la audiențe pe cetățenii de etnie romă care nu știu să scrie. Nu este angajatul nostru, pot spune că l-am tolerat și poate nu trebuia. În acea dimineață i-am dat cheile de la biroul meu și de la o încăpere unde ținem topurile de hârtie și l-am rugat să mute un fișet și mai multe topuri de hârtie. Nu a avut acces la documente secrete, cu atât mai puțin la calculatoare. Nu a apucat să îmi înapoieze cheile și am aflat târziu că a fost reținut“, a precizat Madlen Voicinovschi.

Dosar pe rolul Tribunalului Dolj

Ioan Kovacs a fost trimis în judecată pe 12 august, sub control judiciar, pentru comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 13 august, însă instanța nu a fixat până în prezent primul termen de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS