22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul procurorului Vlădoianu, retrimis la DNA

Dosarul procurorului Vlădoianu, retrimis la DNA

Judecătorii Curții Supreme au hotărât, marți, să restituie procurorilor anticorupție rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Marius Vlădoianu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, și procurorul DIICOT Ionel Tudosan.
Magistratul Marius Vlădoianu a fost arestat preventiv pe 5 iunie, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de trafic de influență și șantaj. Pe 17 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea acestuia din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Anchetatorii au reținut că, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, procurorul Vlădoianu a cerut de la un denunțător sume de bani însumând aproximativ 7.000 de euro, dar și un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafața unui teren aflat în litigiu pe rolul instanței. În schimbul banilor și pământului, Vlădoianu urma să-și exercite „influența asupra magistraților judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită“, spun anchetatorii. De asemenea, în perioada iunie 2014 – februarie 2015, pentru a obține aproximativ un milion de lei pentru acoperirea unui prejudiciu stabilit de inspectorii fiscali, același Vlădoianu ar fi exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni. Procurorul a fost ajutat de un coleg de la DIICOT București, Ionel Tudosan.
Vlădoianu și Tudosan au fost trimiși în judecată la sfârșitul lunii iunie, fiind acuzați de trafic de influență și șantaj, respectiv complicitate la șantaj.
Marți, pe 11 august, Curtea Supremă a hotărât să retrimită dosarul procurorilor DNA, care ar fi făcut o serie de greșeli în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați. Printre neregulile constatate de instanță se numără neindicarea persoanelor asupra cărora s-ar fi exercitat constrângerea, neaudierea persoanelor vătămate în această calitate, nedescrierea acţiunilor concrete de constrângere exercitate de fiecare dintre inculpaţi, dar și cum au șantajat inculpații părțile vătămate.
De asemenea, Curtea Supremă a dispus eliberarea din arest a lui Marius Vlădoianu și revocarea contolului judiciar în cazul lui Ionel Tudosan. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată de procurorii DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS