10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorul Goga, suspendat din funcția de la Drumuri

Directorul Goga, suspendat din funcția de la Drumuri

alin goga ziar

CNADNR l-a suspendat din funcție pe directorul adjunct de investiţii din cadrul Direcţiei Drumuri şi Poduri Craiova, Alin Goga, după ce acesta a afirmat la o emisiune tv că autostrada Sibiu-Orăştie trebuie închisă şi reconstruită, nepermiţând circulaţia în condiţii de siguranţă, şi pentru că a criticat compania. CNADNR i-a instigat pe actualii și foștii angajați să-l dea în judecată pe Goga dacă se simt calomniați și motivează acest lucru invocând Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind viața privată. Contactat de GdS, Alin Goga a declarat că va spune întotdeauna adevărul, că nu îi este frică să fie dat afară și că lucrurile pe care le-a menționat se vor adeveri la un moment dat. 

Compania Națională de Drumuri i-a suspendat lui Alin Goga contractul de muncă și l-a dat pe mâna Comisiei de Cercetare Disciplinară Prealabilă, deoarece a vorbit fără să aibă acordul directorului general, așa cum prevede fişa de post semnată de toţi salariaţii CNADNR. Potrivit fișei, spune Compania, acestora li se interzice să acorde interviuri şi să furnizeze documente sau informaţii în legătură cu activitatea CNADNR în lipsa unui mandat acordat de directorul general.
„Având în vedere că domnul Alin Goga a afirmat că a participat la o şedinţă CTE unde a constatat că «tratăm lucrurile cu superficialitate», că referitor la autostrada Orăştie – Sibiu «nu există rezolvare tehnică» în acest moment, că «s-a făcut o chetă de 250.000 de euro», că «noi suntem cei mai inteligenţi şi cei mai buni, pe unde am ales să construim? Exact pe unde este cel mai prost», că «angajaţii CNADNR vin de acasă cu casa de marcat, scot din priză casa CNADNR-ului şi pleacă acasă cu 8.000 – 9.000 de lei pe tură», comisia de cercetare disciplinară a solicitat salariatului ca în data de 28.08.2015 să prezinte la comisie în vederea probării celor afirmate“, a precizat CNADNR într-un comunicat publicat marți pe pagina sa de internet. Potrivit Mediafax, Alin Goga a participat în luna iulie la o emisiune tv, unde a afirmat că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăştie trebuie reconstruit şi că în cadrul CNADNR se comit ilegalități.
„Vă spun că suntem ca la «Meşterul Manole»: ce am construit şi am plătit, 150 de milioane de euro, trebuie să scoatem totul afară şi – am vorbit asta cu profesori universitari, cu absolut toată lumea – în condiţiile în care am ştiut că recepţionăm un lucru defect. A fost o pasivitate. Acum o lună am fost la o altă emisiune şi după patru zile am fost chemat la DNA. Sper ca mâine DNA-ul să fie la CNADNR. Nu poate să rămână aşa. Paroxismul la care s-a ajuns în CNADNR e departe de orice închipuire. 14 miliarde de euro am primit din 2007 până în prezent. Sunt bani care s-au dus şi pe întreţinere, pe investiţii, reabilitări, şi avem o reţea care e jalnică, pentru că totul porneşte din interior: 6.000 de oameni şi 10 la sută sunt ingineri de drumuri şi poduri. Acolo doar 10 la sută sunt ingineri de drumuri, într-o companie eminamente tehnică. Sunt regionale care au patru ingineri de drumuri. În condiţiile în care am angajat toate specializările exotice, găsiţi papagali de toate culorile. Fiecare director şi-a angajat toate rudele. Nu este de astăzi, se perpetuează“, a spus Goga la emisiune, potrivit Mediafax. Goga a mai spus că tronsonul de autostradă Sibiu-Orăştie ar trebui închis, în contextul în care circulaţia se desfăşoară în condiţii nesigure, iar singura soluţie rămâne reconstruirea sa. Asta în condiţiile în care au existat proiectant, consultant, inclusiv sesizări cu privire la situaţia terenului, iar traseul s-a modificat cu câteva sute de metri pe o zonă unde se produc alunecări şi este cunoscut acest lucru. În acest sens, explică Alin Goga, o dovadă în plus a situaţiei terenului fiind DN 7 şi magistrala feroviară 200 care au avut probleme dintotdeauna, în zona aceea, şi în permanenţă CNADNR şi CFR au efectuat reparaţii şi, cu toate acestea, alunecările tot se produc.
CNADNR a identificat mai multe probleme la lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie, anunţând că de „slaba calitate a lucrărilor“ este vinovat constructorul italian Salini Impregilo şi că acesta trebuie să remedieze problemele deoarece tronsonul de autostradă riscă să fie acoperit de alunecări de teren. Astfel, la doar opt luni de la inaugurare, pe cei 22 de kilometri ai tronsonului dintre Cunţa şi Sălişte, terasamentul „stă să o ia la vale“, o placă de beton s-a spart deja, iar ţevile de scurgere sunt îndoite. Autostrada este în garanţie timp de patru ani, astfel că lucrările de remediere vor fi executate pe riscul şi cheltuiala antreprenorului.
Salini-Impregilo SpA a informat că realizează o serie de expertize tehnice în zonele cu probleme. Până în momentul de faţă, CNADNR SA, însă, nu a primit nici o informaţie oficială cu privire la investigaţiile, testele şi concluziile acestor expertize. La sfârşitul acestei săptamâni, este programată, de comun acord, o şedinţă tehnică, în cadrul căreia se aşteaptă ca antreprenorul să prezinte aceste detalii pentru defectele din zona km 60+660, inclusiv soluţia tehnică de remediere, dat fiind faptul că şedinţa a fost solicitată de către antreprenor, susţine CNADNR, potrivit Mediafax.

CNADNR îi instigă pe angajați împotriva lui Goga

În încercarea de a diminua efectele declarațiilor lui Alin Goga, Compania de Drumuri face, în comunicatul de presă, o scurtă istorie a vieții profesionale a acestuia, dând de înțeles că nu poate fi o persoană de încredere. „Precizăm că, de-a lungul timpului, domnul Alin Goga a avut perioade în care a renunţat la calitatea de salariat al CNADNR SA, după care s-a reangajat, dar în urma comportamentului Domniei sale a mai fost subiectul unei cercetări disciplinare. După desfacerea Contractului Individual de Muncă pentru absenţe nemotivate, a fost reangajat, ţinându-se cont de situaţia familială a acestuia“, se arată în comunicatul Companiei. Ca să pară neutră în cercetarea disciplinară a lui Goga, CNADNR amintește că însuși directorul general, Narcis Neaga, a fost cercetat de comisie, dar a fost găsit nevinovat.
Pe de altă parte, Compania îi instigă pe actualii și foștii angajați să-l dea în judecată pe Goga dacă se simt calomniați și invocă, în acest sens, un articol din Convenția Drepturilor Omului referitor la viața privată a persoanei. „Comisia de etică ce funcţionează în cadrul companiei s-a autosesizat şi analizând cele două cazuri, susţine sesizarea CNA-ului cu privire la afirmaţiile nefondate, neadevărate, jignitoare şi calomnioase la adresa companiei şi a angajaților săi şi propune acţionarea în instanţă, atât de către CNADNR, cât şi de către oricare salariat, fost sau actual, în nume personal, ce consideră că a fost calomniat prin afirmaţiile făcute (…) Reamintim că una dintre restricţiile aduse libertăţii de exprimare se manifestă atunci când exprimarea aduce atingeri reputaţiei unei persoane care, ca element al vieţii private, este protejat de art. 8 din convenţia CEDO“, spune CNADNR. Cel de-al doilea caz la care se referă comunicatul este al lui Liviu Costache, fost director comercial, cercetat și el disciplinar pentru că a participat la o emisiune tv din data de 4 august. „La această emisiune, şi domnul Costache a făcut afirmaţii nefondate, neadevărate, jignitoare şi calomnioase la adresa companiei şi a angajaţilor săi. Şi în acest caz, conform legislaţiei, comisia de cercetare disciplinară solicită domnului Costache probarea celor afirmate“, se mai arată în comunicatul CNADNR.
Contactat de GdS, Alin Goga a declarat că spusele sale vor fi confirmate mai devreme sau mai târziu și că nu se teme că va fi dat afară din Companie. „Mă voi întoarce din concediu pe 24 august și mă voi prezenta la comisie, dar pentru ceea ce am spus sunt în spate documente întocmite de experți. Nu trebuie să mă credeți pe mine, poate nu am expertiza necesară, deși lucrez de mult timp în domeniu, credeți-i pe experți. Aceste informații se vor dovedi adevărate. Nu știu dacă DNA a deschis o anchetă în legătură cu aceste declarații, dar știu că sunt multe dosare în care cercetează felul în care s-au derulat lucrurile, de exemplu, în cazul Transalpina. Eu am mai fost dat afară o dată de la DRDP Craiova, pe vremea când eram șeful Departamentului Juridic, deoarece am refuzat să fiu umilit atunci când am fost trimis la o sucursală să verific procesele-verbale legate de rovinietă. Am câștigat procesul și m-am întors. Ce să-mi facă acum, să mă dea afară din țară? Nu au cum. Să mă mierlească?“, a declarat Goga pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS