16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi pentru nesimţiţi

Amenzi pentru nesimţiţi

Agenții Poliției Locale au amendat 150 de persoane care au aruncat gunoi pe domeniul public.
Agenții Poliției Locale au amendat 150 de persoane care au aruncat gunoi pe domeniul public.

Polițiștii locali au amendat în ultimele zile 150 de craioveni prinși scuipând pe jos coji de semințe ori aruncând mucuri de țigară, gumă sau diverse ambalaje. Cei care au fost de acord să pună mâna pe mătură și să-și strângă mizeria au scăpat cu un avertisment. 

Agenții Poliției Locale au făcut, în perioada 1-10 august, o serie de acțiuni în municipiul Craiova, fiind vizați cei care aruncă gunoaie pe domeniul public, cum ar fi ambalaje, coji de semințe, resturi de țigări sau gumă de mestecat. Acțiunile au fost făcute atât ziua, cât și noaptea, mai ales în zona locurilor de joacă, în parcuri, părculețe ori foișoarele amenajate pentru petrecerea timpului liber. Reprezentanții Poliției Locale Craiova spun că, în ultima perioadă, mai mulți craioveni s-au plâns la telefonul cetățeanului (0251/984) că grupurile de tineri care se strâng seara în fața blocurilor sau în parcări lasă în urma lor mormane de gunoaie. „În perioada 1-10 august, Poliția Locală Craiova a desfășurat mai multe acțiuni în vederea prevenirii aruncării de ambalaje, deșeuri și gunoaie pe domeniul public. Acțiunile s-au desfășurat și noaptea, în urma sesizărilor făcute la telefonul cetățeanului de persoane care s-au plâns că tinerii lasă mizerie în urma lor“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.
Polițiștii au aplicat 187 de sancțiuni pentru aruncarea pe domeniul public a ambalajelor, a deșeurilor și a gunoaielor de orice fel – hârtii, pliante, resturi de țigări, gumă de mestecat, semințe ori coji de semințe. Dintre acestea, 151 au fost amenzi în valoare totală de 42.450 de lei, iar restul (36) au fost avertismente.
Au fost și cazuri în care tinerii au fost de acord să strângă mizeria de pe jos, iar drept „recompensă“, polițiștii le-au dat numai un avertisment.
Mătura și fărașul le-au primit de la polițiști. S-au conformat fără să comenteze prea mult și au strâns cutiile și sticlele de bere sau suc, paharele de plastic, cojile de semințe și chiștoacele aruncate pe jos, în unele cazuri chiar în apropierea coșurilor de gunoi. Asta în amuzamentul prietenilor și la indicațiile polițiștilor. La final, un tânăr care a strâns gunoiul a susținut că ar trebui să-și împartă leafa cu muncitorii de la salubritate.
Agenții Poliției Locale mai spun că astfel de acțiuni, care au în primul rând rolul de a-i educa pe craioveni, vor fi făcute în municipiul Craiova și în perioada următoare.

Ce spune regulamentul

Sancțiunile pentru aruncarea ambalajelor, deșeurilor și gunoiului pe domeniul public se dau de către agenții Poliției Locale în baza Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova.
Amenda pentru aruncarea pe domeniul public a gunoaielor și ambalajelor este cuprinsă între 300 și 700 de lei pentru persoanele fizice, ca și mâzgălirea clădirilor, gardurilor sau monumentelor. Aceeași amendă o pot primi și cei care își repară sau spală mașinile pe domeniul public. În cazul persoanelor juridice, amenda este între 700 și 1.500 de lei.
Același regulament prevede sancțiuni chiar și pentru scuipat. Nu oriunde, ci în autobuze și tramvaie. Astfel, fumatul, scuipatul, consumul de seminţe şi băuturi alcoolice, aruncarea de hârtii, ambalaje şi resturi de orice fel în mijloacele de transport în comun se sancționează cu amendă între 600 și 1.200 de lei.
De asemenea, deteriorarea spațiilor verzi se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, ca și traversarea sau călcarea cu piciorul a zonelor verzi. Tot cu până la 1.000 de lei pot fi amendați și craiovenii care depozitează pe domeniul public materiale de construcţii sau resturi provenite din demolări.
Aceeași amendă o pot primi și cei care sunt prinși scăldându-se sau chiar spălându-se în fântâni arteziene ori lacuri amenajate în parcuri și grădini publice. Amenda ajunge până la 1.500 de lei în cazul persoanelor care caută în tomberoane și împrăștie gunoiul sau deşeurile în zona platformelor de gunoi.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS