14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChirurgia Toracică a SJU, fără sală de operație proprie

Chirurgia Toracică a SJU, fără sală de operație proprie

Dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU Craiova, spune că este nevoie  de o sală de operație în clinica pe care o conduce (Foto: GdS)
Dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU Craiova, spune că este nevoie
de o sală de operație în clinica pe care o conduce (Foto: GdS)

În Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, numărul intervențiilor chirurgicale s-a triplat în ultimii ani. Se fac aproape 1.000 de operații pe an. Echipa de medici de aici a realizat până acum trei intervenții chirurgicale în premieră națională. Cu toate acestea, clinica nu are o sală de operație proprie, specialiș­tii fiind nevoiți să o împartă cu Clinica Chirurgie III, iar pacienții sunt înscriși pe liste de așteptare.

Cadrele medicale din Clinica de Chirurgie Toracică a SJU Craiova au realizat până acum trei operații unice în România. Deși au învățat să facă intervenții chirurgicale la standarde occidentale nu pot să opereze tot timpul pentru că nu au sală proprie. Doar două zile pe săptămână au acces la sală, fiind nevoiți să o împartă cu colegii de la Clinica Chirurgie III. Dr. Alin Demetrian, șeful clinicii, a lucrat până acum în sistemele de sănătate din Franța, Germania, Polonia și Austria. Blocurile operatorii de acolo sunt adevărate laboratoare de aparatură. În Craiova, medicii sunt nevoiți să se descurce cu ce pot. Șeful clinicii spune că o sală de operație este necesară. „În principal, avem ce ne trebuie ca să putem face intervenții destul de complicate. Întotdeauna este însă loc de mai bine și în permanență facem solicitări către conducerea spitalului. Avem instrumentarul pentru chirurgie deschisă și, de peste șase ani, lucrăm și toracoscopic. Ne lipsește o sală de operație proprie“, spune medicul.

„Un bolnav așteaptă cel puțin zece zile până să ajungă în sala de operație“

Blocul operator ar face să dispară listele de așteptare. În plus, ar scădea și durata de spitalizare și, implicit, costurile. „Este păcat ca pacientul să își aștepte rândul la sala de operație, așa cum se întâmplă în prezent. Așa am trata și mai mulți pacienți. Acum un bolnav așteaptă cel puțin zece zile până să ajungă în sala de operație. Cred că nu există în altă parte o Clinică de Chirurgie Toracică fără sală de operație, mai ales într-un spital universitar. Noi ne confruntăm cu urgențe majore și trebuie să ne descurcăm cu liniile de gardă din chirurgie, să fim siguri că în acel moment nu există un caz mai grav dintr-o altă ramură chirurgicală“, explică dr. Alin Demetrian.

„Ne dorim să operăm cu aparatură măcar de penultimă generație“

În Clinica de Chirurgie Toracică a SJU lucrează patru medici primari. Ultima operație făcută în premieră în Craiova s-a realizat în martie, când echipa condusă de dr. Demetrian a făcut o operație de lobectomie toracoscopică uniportală. Noutatea în intervenția chirurgicală a constat în faptul că operația s-a realizat printr-o unică incizie de trei-patru centimetri care permite recuperarea mult mai rapidă a pacientului. Chirurgia toracică minim invazivă reprezintă viitorul în domeniu. La noi nu tot timpul se pot face astfel de operații, fie pentru că pacientul ajunge la spital când boala se află într-un stadiu avansat, fie din cauză că este nevoie de dispozitive scumpe pe care sistemul nu le poate suporta. „Este vorba de mici staplere pe care le mai avem și noi uneori în spital. Ne dorim să operăm cu aparatură măcar de penultimă generație. Pentru operațiile minim invazive este nevoie de aceste staplere chirurgicale care capsează țesutul și apoi pot să-l și taie. Astfel ce poți să faci în chirurgia deschisă în 5-10 minute poate să fie făcut în doar câteva secunde cu aceste dispozitve. Sunt costisitoare, cam 200 de euro unul, dar sunt eficiente. Ar reduce costurile și timpul operator și de spitalizare“, precizează șeful clinicii.

„Este important să externezi pacientul la timp“

După ce a văzut cum sunt organizate sistemele de sănătate din alte țări, dr. Demetrian consideră că sistemul românesc se apropie cel mai mult de cel polonez. De acolo a învățat că și cu puțin se poate ajunge la eficiență, dar și cât de mult contează să nu faci risipă. „Ei au trecut printr-o perioadă de tranziție. Am văzut acolo ce înseamnă să fii eficient cu lucruri cumpărate cu bani relativ puțini și să nu faci risipă de materiale. Am văzut, spre exemplu, în sistemul franțuzesc, foarfece de unică folosință care mi se par o risipă. Îmi doresc să devină și la noi firesc să investești în sănătate, să schimbi aparatura“, adaugă medicul.
Eficiența și organizarea fac diferența între sistemul de sănătate românesc și cel din alte țări. Dacă în alte țări pacientul este externat în maximum trei-patru zile de la operație, la noi rămâne internat uneori săptămâni bune. „Acolo se pune preț pe timpul operator și de spitalizare. Este important să externezi pacientul la timp, în trei-patru zile, să nu stea internat cu săptămânile, așteptând inutil între timpii de tratament. Ar fi minunat să ai un pacient gata investigat, să îl internezi cu o seară înainte de operație, așa cum se întâmplă în Franța. A doua zi îl pui pe masa de operație, mai stă două-trei zile după operație și în patru-cinci zile este acasă, chiar dacă a avut o intervenție amplă. La noi trebuie să începi cu o hemoleucogramă (face parte din analizele uzuale pe care orice persoană ar trebui să le facă o dată pe an- n.r.), apoi consult cardiologic, EKG. Acestea nu pot fi făcute uneori în aceeași zi și etapa preoperatorie se întinde pe câteva zile, după care pacientul este înscris pe listă, așteptând ca sala de operație să fie liberă și ajunge să fie supus unei intervenții chirurgicale poate și după zece zile. Începe perioada postoperatorie și este externat după două săptămâni“, adaugă șeful Clinicii de Chirurgie Toracică.

Prima conferință de cancer bronhopulmonar din regiune, în septembrie

Cancerul bronhopulmonar este principala afecțiune de care suferă pacienții ajunși în clinica de Chirurgie Toracică. Este cel mai frecvent şi mai grav tip de cancer întâlnit la pacienții din România. Peste 11.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea la bărbaţi (8.500 de cazuri din 11.000). Dr. Demetrian își dorește să implementeze un program de screening. Pe 18 septembrie o să aibă loc prima conferință de cancer bronhopulmonar din regiune. „Încercăm să ne adresăm medicilor de familie, pneumologilor, oncologilor și să coagulăm câteva discipline astfel încât să creăm o bază și pacienții să ajungă la timp către chirurgia t-oracică și mai departe către oncologie dacă este cazul, nu când boala a avansat prea mult“, spune tânărul medic.
În România nu există un program național de prevenție pentru acest tip de cancer. Dacă japonezii au ajuns să depisteze tumori de 0-5 cm, dr. Alin Demetrian își dorește ca noi să le depistăm măcar pe cele de 5 cm care se pot opera cu succes. Este recomandat ca un fumător ajuns la 40 de ani să facă măcar o dată la doi ani o radiografie pulmonară care nu costă mai mult de 50 de lei și este suportată și de Casa de Asigurări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS