27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLovitură în plex pentru depozitele alimentare

Lovitură în plex pentru depozitele alimentare

Frigorifer Craiova este înregistrat ca „depozit alimentar“ (FOTO: Arhiva GdS)
Frigorifer Craiova este înregistrat ca „depozit alimentar“ (FOTO: Arhiva GdS)

Primaserv, Marlorex și Frigorifer găzduiesc cea mai mare parte a celor 58 de depozite alimentare înregistrate în Dolj. Un proiect legislativ limitează capacitatea de stocare a acestor unități la 12 tone/lună de carne și produse din carne congelate. Depozitele care depășesc această cantitate nu se mai pot înregistra ca unități de vânzare cu amănuntul, ci angro.

GdS a prezentat, în perioada 23 martie – 21 aprilie, documentarul „Războiul cărnii“, care descrie în amănunt luptele subterane de pe piața angro a cărnii în județul Dolj. Potrivit surselor GdS, 60 de firme duc un război subteran pe această piață. În prima tabără se află depozitele frigorifice (CS) autorizate în baza Ordinului nr. 57/2010 al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care derulează comerț cu ridicata (angro). De partea cealaltă, se află firmele înregistrate ca depozite frigorifice pentru vânzarea cu amănuntul (VA), înregistrate în baza Ordinului nr. 111/2008 al ANSVSA. Sursele din piață susțin că unitățile VA practică, de fapt, un comerț angro mascat, producând milioane de euro din evaziune fiscală. Analiza GdS a arătat că documentele eliberate de DSVSA nu respectă legea, ducând la confuzia activităților de vânzare angro și vânzare cu amănuntul. Pe de altă parte, legislația în domeniu era foarte vagă în ceea ce privește depozitele alimentare. Acestea sunt definite ca unități care recepționează, depozitează și livrează produse alimentare. Textul de lege nu precizează că unitățile înregistrate ca depozite alimentare pot face comerț cu amănuntul/ridicata. Depozitul alimentar este trecut în categoria unităților care desfășoară „alte activități“ supuse înregistrării sanitar-veterinare, ca și stațiile de spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport, spre exemplu.

58 de depozite alimentare în Dolj

Recent, pe site-ul ANSVSA a apărut un proiect de modificare a Ordinului nr. 111/2008 referitor la înregistrarea unităților VA. Potrivit definiției, activitatea de vânzare cu amănuntul înseamnă valorificarea produselor alimentare de origine animală și/sau nonanimală direct către consumatorul final, precum și vânzarea „numai în cantități mici“ a produselor obținute în propria unitate către consumatorul final sau alte unități VA. Vânzarea produselor obținute în propria unitate trebuie să fie „restrânsă, localizată și limitată“. „Cantitățile mici“ sunt specificate clar de către legislație. Spre exemplu, în prezent, cantitățile de carne tranșată, tocată, preparată și/sau produse din carne nu trebuie să depășească o medie anuală de 3.000 kg/săptămână. În proiectul de modificare a Ordinului nr. 111/2008, cantitățile sunt plafonate la 10.000 kg/lună. Unitățile VA mai pot comercializa cantități mici de produse de origine animală recepționate de către depozitele alimentare. Este vorba de maximum 12 tone/lună de produse de origine animală cu regim termic (congelate). Depozitele alimentare care recepționează și depozitează produse de origine animală cu regim termic în cantitate mai mare decât limita precizată (12 tone/lună) „trebuie să solicite evaluarea unității în vederea obținerii documentului de autorizare sanitar-veterinară“. Practic, depozitele alimentare care stochează carne și produse din carne congelate în cantități mai mari de 12 tone/lună nu se mai pot înregistra ca unități de vânzare cu amănuntul (VA), ci trebuie să se autorizeze în baza Ordinului nr. 57/2010, pentru comerț angro. Pe lista depozitelor alimentare din Dolj figurează la ora actuală 58 de unități, majoritatea cu activități în depozitele Primaserv, Marlorex și Frigorifer Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS