7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgricultorii care dau foc la miriști pierd subvențiile

Agricultorii care dau foc la miriști pierd subvențiile

Agricultorii doljeni sunt avertizați încă o dată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dolj că riscă să-și piardă subvențiile dacă își incendiază miriștile după treierat. Reprezentanții APIA spun că fermierii au obligația de a respecta Bunele condiții agricole și de mediu. Conform acestora, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și a vegetației uscate pe pajiștile permanente.
Cu toate că fermierii cunosc acest lucru, incidente se întâmplă în fiecare an.
„Fermierii care dau foc la miriște trebuie să știe și să țină minte că este interzisă arderea acesteia. În situația în care dau foc la miriște, sunt amendați de Mediu, iar la noi se sesizează controlul și în urma controlului pot să primească sancțiuni și sunt excluși de la subvenții. Inspectorii de teren merg și verifică cine a incendiat miriștea. Dacă se adeverește că ei au dat foc, nu mai primesc subvenții și plătesc sancțiuni în anii următori din ceea ce li s-ar cuveni să primească din activitatea agricolă“, a precizat Castelia Moreanu, reprezentant APIA Dolj.
Controalele din teren se derulează în urma unui protocol încheiat de APIA cu Garda Națională de Mediu și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Autoritățile urmăresc astfel menținerea materiei organice în sol și păstrarea unui nivel minim de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS