21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlatformele de gunoi închise, doar cu autorizaţie

Platformele de gunoi închise, doar cu autorizaţie

Asociaţiile din Craiova îşi închid platformele de gunoi (Foto: GdS)
Asociaţiile din Craiova îşi închid platformele de gunoi (Foto: GdS)

Proprietarii care locuiesc la bloc şi s-au săturat să plătească lună de lună gunoi suplimentar pot să închidă platformele de gunoi. Aceştia trebuie să ştie că pentru îngrădirea lor au nevoie de un proiect şi o autorizaţie de construire. În caz contrar, riscă amenzi între 1.000 și 100.000 de lei.

Am pornit de la un caz concret, două asociaţii de proprietari care îşi dispută o platformă de gunoi, Asociaţia nr. 1 Cerna şi Asociaţia de proprietari Maria Tănase nr. 11. Cea dintâi a închis platforma de gunoi, dar a uitat să ia autorizaţia de construire pentru o lucrare făcută pe domeniul public, din care cauză a fost amendată şi obligată să intre în legalitate. Cea de-a doua, scoasă de pe platformă, a primit acceptul de la primărie să amenajeze şi să închidă, în vecinătatea vechii platforme, un spaţiu pentru depozitarea gunoiului.
„Ni s-a permis să amenajăm, lângă platforma veche, un spaţiu unde asociaţia noastră să depoziteze gunoiul. Aici va fi adus un container de către Serviciul de salubritate al oraşului. Este însă o problemă, dar trebuie să ne conformăm: pentru cei câţiva metri pătraţi, cât va măsura platforma, trebuie să facem proiect, să obţinem o serie de avize, să luăm autorizaţie de construire. Nu face lucrarea cât toată alergătura, documentele care trebuie adunate, taxele, proiect şi autorizaţie în cele din urmă“, a spus Georgeta Matea, administrator la Asociaţia Maria Tănase nr. 11. Prin urmare, ambele asociaţii au nevoie de proiect şi autorizaţie de construire.
Că le place sau nu, asociaţiile de proprietari care vor să aibă o platformă de gunoi închisă, unde accesul să se facă pe bază de cartelă, doar pentru proprietari, trebuie să urmeze paşii legali pentru obţinerea unei autorizaţii de construire provizorie. Doar aşa nu vor fi încărcaţi lunar cu gunoi suplimentar, vor avea siguranţa că doar ei depun gunoiul menajer la respectiva platformă, iar tomberoanele nu vor mai fi răvăşite de persoanele care şi-au făcut o îndeletnicire din căutatul în gunoaie.
Cum autorizaţia de construire este actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege (Legea nr. 50/1991 republicata, modificată prin OUG nr. 214/2008), referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor, am cerut şi părerea reprezentanţilor Primăriei Craiova. „În conformitate cu prevederile legii, platforma de gunoi este considerată o construcție provizorie și trebuie să respecte procedurile în privința construcțiilor provizorii. Adică are nevoie de avize, de un proiect, de autorizație pentru construire și, în final, se fac lucrările de îngrădire a acelei zone. Noi am derulat o serie de investiții în vederea amenajării unor platforme de gunoi închise, cu acces cu cartelă, alimentate cu energie solară. Nu a fost un experiment prea bun. Majoritatea platformelor s-au stricat și au ajuns la fel ca înainte. Avem conflicte între asociații, între asociații și proprietari. Cei care au încercat să le amenajeze, au închis fără să aibă toate documentele legale, nu am fost foarte duri, pentru că au avut o intenție bună, dar trebuie să intre în legalitate. Au mers cei de la Poliția Locală, au constatat și le-au pus în vedere să intre în legalitate. Legiuitorul statuează niște pași, într-adevăr, procedura este costisitoare, trebuie un proiect făcut de un proiectant, trebuie luate avize de la furnizorii de utilități. Costurile sunt destul de mari înainte de a face lucrarea. Fiecare pas, fiecare aviz costă bani. Asociațiile fug de formele care trebuie făcute“, a declarat Radu Preda, administratorul oraşului Craiova.

Paşii ca la lege

Conform art. 3 din Legea nr. 50/1991 cu modificările ulterioare, lucrările de construcţii cu caracter provizoriu, aşa cum sunt şi platformele de gunoi, au nevoie de  autorizaţie de construire. Primul pas pentru obţinerea autorizaţiei de construire este solicitarea certificatului de urbanism, pe care îl eliberează primaria de care aparţine terenul pe care se construieşte, de fapt se îngrădeşte platforma. Pentru aceasta este nevoie de întocmirea unui dosar. După depunerea acestui dosar, primăria trebuie să emită certificatul de urbanism (legal, termenul maxim este 30 de zile).
În vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie mai este nevoie de obţinerea avizelor de la diverşi furnizori de servicii, cum ar fi furnizorul de apă şi canal al oraşului, furnizorul de căldură şi cel de gaze naturale, operatorul care exploatează reţelele electrice sau de telefonie, dar şi de la Pompieri, de la Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia de Mediu.
Următorul pas este realizarea proiectului de autorizaţie de construire. Proiectul pentru autorizaţia de construire (PAC) se întocmeşte de o persoană de specialitate, în cazul de faţă un proiectant.
După ce reprezentanţii proprietarilor au întocmit toate aceste documente, trebuie să depună un dosar la primărie prin care solicită eliberarea autorizaţiei de construire, plătind totodată taxele aferente. „Autorizația se obține de la Serviciul de Urbanism al primăriei, toate documentele sunt luate de aici. Autorizația necesită unele avize și toate aceste aprobări înseamnă costuri“, a spus Radu Preda.
Numai după ce s-a văzut cu autorizaţia în mână, asociaţia poate să înceapă lucrările de închidere a platformei de gunoi. Totodată, trebuie să anunţe şi SC Salubritate Craiova SRL. „După obţinerea autorizaţiei pentru împrejmuirea platformei, asociaţia trebuie să anunţe SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de administrator al punctului de precolectare a deşeurilor şi, la finalizarea lucrărilor, să ne asigure acces la recipientele amplasate pe respectiva platformă“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

Amendă

„Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni: a) executarea sau desfiinţarea, totală ori parţială, fără autorizaţie a lucrărilor prevăzute la art. 3, Contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amenda după cum urmează: de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevăzute la lit. a“.
Legea nr. 50/1991, art. 26

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS