17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBoerică și Berceanu, de negăsit

Boerică și Berceanu, de negăsit

Berceanu și Boerică se află pe lista persoanelor urmărite prin Interpol (Foto: interpol.int)
Berceanu și Boerică se află pe lista persoanelor urmărite prin Interpol (Foto: interpol.int)

Oamenii legii nu au reușit încă să-i găsească pe Genică Boerică și Adrian Marius Berceanu, care au dispărut înainte să fie condamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA. Dacă Boerică este căutat de un an și cinci luni, Berceanu a „împlinit“ un an de când a dispărut.

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, Genică Boerică a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. În acelaşi dosar, Florentin Şargarodschi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, iar Elena Popa, fosta contabilă a lui Boerică, a fost condamnată la doi ani de închisoare. În schimb, Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican), a fost condamnat la şase ani de închisoare. Ceilalţi inculpaţi din acest dosar – patru egipteni, doi iordanieni, un iranian şi un irakian – au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare. După condamnare, Boerică nu a fost găsit și a fost dat în urmărire prin Interpol.
Câteva luni mai târziu, pe 28 aprilie 2014, magistraţii de la Curtea de Apel Craiova l-au condamnat pe același Boerică într-un alt dosar penal, în care a fost acuzat, alături de trei inculpați, de comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de rambursări TVA în cuantum de peste trei milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.
Genică Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Dorian Prie – la trei ani, iar Radu Drăgan şi Florentin Şargarodschi au primit câte doi ani de închisoare cu executare. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la Boerică a sumei de 706.892 de lei, de la Prie a sumei de 8.021 de lei, iar de la Drăgan a sumei de 503.106 lei.

Berceanu, căutat tot prin Interpol

Pe lista persoanelor căutate prin Interpol apare și numele omului de afaceri Adrian Marius Berceanu, condamnat și el definitiv într-un dosar privind returnări ilegale de TVA.
Anchetatorii au reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu și Florinela Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Ancheta procurorilor a arătat că inculpații au creat mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal de la DGFP Dolj TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei.
Samir şi Berceanu au fost cei care au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA și au furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive. Samir şi Berceanu au fost consideraţi de anchetatori liderii grupului, ei fiind cei care aveau puterea de decizie, organizau activitățile celorlalți şi gestionau sumele de bani provenite din săvârșirea infracţiunilor.
Pe 19 iunie 2014, Samir și Berceanu au fost condamnați definitiv la câte opt ani de închisoare, Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare, iar Crăciun și Popa au fost condamnați la câte trei ani şi șase luni de închisoare. În schimb, Buioca a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Florinela Dobre – la patru ani. După pronunțarea sentinței, Adrian Marius Berceanu nu a fost găsit și a fost dat în urmărire internațională prin Interpol ca și Boerică.
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj au precizat pentru GdS că cei doi oameni de afaceri condamnați sunt căutați în continuare.
„Polițiștii continuă activitățile specifice de căutare și cooperare cu alte organisme de poliție internațională pentru identificarea și încarcerarea celor două persone urmărite“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Mandatele de urmărire internațională

Potrivit Legii privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, atunci când mandatul de executare a pedepsei nu poate fi dus la îndeplinire pentru că persoana condamnată nu se mai află pe teritoriul României, instanţa emite un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării. Mandatul se transmite Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Poliţiei Române, în vederea difuzării prin canalele specifice, cum ar fi Interpol, Europol sau Sistemul Informatic Schengen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS