11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilier nou, bani pierduți și multe interpelări

Consilier nou, bani pierduți și multe interpelări

Ședința lunară a Consiliului Local Craiova, desfășurată ieri, a avut mai multe puncte importante pe ordinea de zi. Unul dintre acestea ar fi că Bănia are, de ieri, un nou consilier local. Este vorba despre Sorin Matei, membru PSD și angajat al SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Acesta este fiul fostului atlet Sorin Matei și ocupă scaunul de consilier local lăsat vacant de Sorin Manda, directorul CSM Craiova. Matei a fost următorul candidat disponibil pe listele Uniunii Social-Liberale, după ce Dan Magla și Ionuț Ciungu, care erau următorii pe listă, nu au putut ocupa aceste funcții.

„Suntem obligați să renunțăm la zece milioane de euro“

Pe lângă ocuparea locului de consilier local, în ședința de ieri au fost discutate mai multe proiecte de interes pentru comunitate. La rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului, consilierul local PNL Dan Cherciu a vorbit despre banii care se pierd la proiectul de reabilitare termică a blocurilor.
„Singurul proiect care ar aparține 100% actualei administrații este anveloparea blocurilor. Acesta, constatăm acum, este oarecum aruncat la coș. Suntem obligați să renunțăm la aproximativ zece milioane de euro din diferite motive. E adevărat că, în ședința de comisie, directorul de compartiment mi-a dat o oarecare motivație, însă știm că vom găsi mereu motive pentru a nu face ceva. Este ușor să dai vina pe cei din blocurile respective care nu ar fi semnat la timp nu știu ce acord. Eu aici m-aș întreba ce a făcut primăria pentru informarea corectă a celor care au refuzat“, a spus consilierul PNL.
Administratorul public al municipiului, Radu Preda, i-a răspuns acestuia, spunându-i că cetățenii au fost informați cu privire la acest proiect și că blocurile rămase vor intra în reabilitare termică pe actualul exercițiu financiar de fonduri europene, începând cu anul 2016. „Reprezentanții primăriei au vorbit cu beneficiarii acestui proiect. Acest proiect a demarat în anul 2012, când angajații tuturor regiilor craiovene au bătut la ușa celor 70.000 de apartamente din Craiova, le-au solicitat craiovenilor acordul în vederea derulării acestui proiect, apoi am fost primul municipiu care a depus acest proiect la ADR și am fost unul dintre ultimele care a primit finanțarea. Undeva, în sertarele de la ADR, a stat proiectul nostru cam un an. Am semnat contractul de finanțare, suntem în execuție cu o bună parte din blocuri, suntem în procedură de licitație cu alte blocuri, care nu știm dacă vor prinde toate finanțarea europeană, având în vedere că proiectele depuse pe exercițiul 2007-2013 trebuie finalizate până la sfârșitul anului. În aceste condiții, municipalitatea a hotărât ca restul de blocuri care sunt prinse în proiectele de finanțare pe fonduri europene să meargă pe axele care se deschid de la 1 ianuarie 2016. Cu siguranță, toate cele 300 de familii care și-au dat acordul, care sunt prinse în proiectul nostru, vor ajunge să aibă proiectele anvelopate pe fonduri europene“.

120.000 pentru Fundația „Dinescu“

Tot consilierul Dan Cherciu a punctat, la un proiect-hotărâre vizând asocierea municipalității cu Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu“ în vederea organizării evenimentului „Divanul degustătorilor de film și artă culinară“, că banii care se duc pentru susținerea acestui eveniment sunt foarte mulți. „Fundația va încasa suma de 120.000 de lei pentru organizarea acestui eveniment. Vom constata că jumătate din buget este alocat pentru bannere, mape, afișe, CD-uri, catalog Cetate și servicii de închiriere. Vom vedea că majoritatea cheltuielilor sunt alocate evenimentelor care nu se vor desfășura la Craiova, ci la Cetate. Am avut curiozitatea să văd dacă nu cumva și Consiliul Județean consideră necesar să sprijine această fundație, și chiar în ședința de astăzi au și dânșii pe ordinea de zi, dar să aloce o sumă de zece ori mai mică“, a declarat Cherciu.
Viceprimarul Craiovei, Dan Dașoveanu, a spus că „cheltuielile sunt estimative. Nu se va vira nimic în contul fundației, totul va fi decontat pe bază de documente justificative. Având în vedere amploarea acestui eveniment, eu zic că este o sumă accesibilă pentru municipalitate“, a spus acesta.
Altă discuție a fost făcută pe marginea tarifului de închiriere a bazei sportive din Cârcea pentru antrenamentele echipei de fotbal CS Universitatea Craiova. Din nou, consilierul Dan Cherciu a spus că, inițial, se primise un proiect de hotărâre de la Consiliul Local (CL) Cârcea cu anumite tarife de închiriere, proiect care a suferit modificări de tarif după aprobarea sa, acestea devenind mai mari. „Dacă conștiința Consiliului Local Cârcea a fost «hai să le luăm banii», mi se pare că și noi ar trebui să avem o atitudine de respingere a ceea ce au decis“, a considerat Dan Cherciu. Discuția s-a întins pe zeci de minute, pe parcursul cărora mai mulți consilieri au discutat problema, însă punctul a trecut la vot. Viceprimarul Dan Dașoveanu a explicat că au existat niște omisiuni din partea CL Cârcea, care uitase să modifice anumite tarife pentru închirierea terenului cu tot cu folosirea nocturnei. Tarifele de închiriere cu nocturnă sunt de 250 lei/oră, iar cele fără nocturnă, de 170 lei/oră. Pentru vestiare, grupuri sanitare și dușuri, tariful de închiriere este de 55 lei/oră.

Val de interpelări

La capitolul întrebări și interpelări, mai mulți consilieri au avut de ridicat probleme. Gheorghe Albăstroiu, consilier independent, a amintit despre un trotuar de pe strada Traian Lalescu, rămas neasfaltat în urma lucrărilor de reparație a drumurilor, despre dâmburile rămase pe Aleea IV Brestei după lucrări, dar și despre apa care trece prin cimitirul din Brestei din cauza unui canal. Acestuia i s-a răspuns, din partea administratorului public, Radu Preda, că lucrările pe Aleea IV Brestei sunt pe final, după care strada se va asfalta, că trotuarul de pe Traian Lalescu va fi remediat cel mult până la începerea școlilor și că problema cimitirului este una mai complexă. Acolo există două proprietăți private prin care trece canalul, iar proprietarii nu doresc să îl decolmateze.
Consilierul Cherciu a vorbit despre sensul unic instituit pe strada Constantin Argetoianu din Brazda lui Novac. Acesta a propus ca pe strada Păltiniș, și ea tot cu sens unic în aceeași direcție, să fie instituit sens unic în direcție opusă, pentru ca lumea din zonă să poată ajunge mai ușor la Gară. Radu Preda a spus că propunerea va fi făcută în comisia de sistematizare a circulației.
Consilierul PNL Emilian Ștefârță a atras atenția asupra zonei Piața Veche, aflată la câteva zeci de metri de Centrul Istoric, întrebând ce va face primăria pentru reabilitarea acestui perimetru. Răspunsul a venit tot de la Preda, care a reamintit de proiectul de extindere a Centrului Istoric, care ar urma să includă și Piața Veche și pe care municipalitatea dorește să-l realizeze pe fonduri europene. Consilierul independent Ionel Pană a întrebat dacă se poate lucra noaptea la linia de tramvai și pe Calea București, dar și dacă două clădiri din Centrul Istoric, Biblioteca Franceză și o clădire care aparține PSD, pot fi reabilitate. Preda a spus că noaptea nu se poate lucra, fiindcă este vorba de costuri mult mai mari, iar contractul a fost câștigat pe un anumit preț, iar, în ceea ce privește clădirile, acesta a explicat că pentru Biblioteca Franceză există planuri de reabilitare din partea Bibliotecii Naționale a României, iar că pentru clădirea PSD nu există încă toate documentele necesare procedurii.
Nu în ultimul rând, președintele Asociației Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“, Marian Trifan, a cerut un sediu pentru un eventual Club al Pensionarilor, aducând în atenție și starea actualului sediu, care nu are utilități. Viceprimarul Dan Dașoveanu i-a promis acestuia că se are în vedere găsirea unei locații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS