6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe drumuri județene reabilităm pe exercițiul financiar 2014-2020?

Ce drumuri județene reabilităm pe exercițiul financiar 2014-2020?

Ion Prioteasa a prezentat planul drumurilor județene care urmează să fie reabilitate pe exercițiul financiar 2014-2020 (FOTO: anca Ungurenuş)
Ion Prioteasa a prezentat planul drumurilor județene care urmează să fie reabilitate pe exercițiul financiar 2014-2020 (FOTO: anca Ungurenuş)

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat ieri, la finalul ședinței ordinare lunare, că proiectele pentru reabilitarea mai multor drumuri din județ sunt pregătite pentru a fi depuse, așteptându-se doar deschiderea axelor pe actualul exercițiu financiar. Acesta a explicat că, față de perioada 2008-2015, investițiile estimate cresc notabil, la fel și numărul de kilometri reabilitați.
„Putem să vă spunem foarte clar că, față de 196 de kilometri și de 49, aproximativ 50 de milioane de euro câți au fost cheltuiți în județul Dolj în mandatul financiar precedent, de data aceasta avem peste 270 de kilometri și peste 135 de milioane de euro. (…) Insistențele pe care le-am avut la cei care au realizat aceste proiecte a fost să se rezolve toate problemele care există pe acolo pe unde trece drumul, de natura alunecărilor de teren, de natura lărgirii drumurilor, de natura pistelor pentru biciclete în localitate, de natura trotuarelor, a parcărilor și a altor probleme. Vă mulțumesc că ați votat și vă spunem că, în acest moment în care vorbim, așteptăm doar să se dea semnalul și să se spună să depunem proiectele mâine, iar noi suntem gata să le depunem. S-a muncit foarte mult și le mulțumesc colegilor care nu au precupețit nici un efort“, a precizat președintele CJ.

Ce drumuri sunt în plan pentru reabilitare?

Drumurile județene care urmează să fie reabilitate
Drumurile județene care urmează să fie reabilitate

Drumurile care ar urma să fie reabilitate sunt finanțate din trei programe. Vorbim, în primă fază, despre Programul Operațional Regional 2014-2020, care include trei drumuri: Craiova – Cetate (67,571 km, cu un cost de 31,035 milioane de euro cu TVA), Teslui – Șimnicu de Sus (57,38 km, 23,681 milioane de euro cu TVA) și Breasta – Argetoaia (43,226 km, 38,215 milioane de euro cu TVA). Urmează, apoi, obiectivul propus pe Programul Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Acesta este drumul Giurgița – Plenița – limita județului Mehedinți, cu o lungime de 71,905 km și cu o valoare estimată de 29,676 milioane de euro cu TVA. Nu în ultimul rând, mai există și trei drumuri propuse pe Programul INTERREG de cooperare teritorială. Este vorba despre Segarcea – Zăval (24,26 km, 10,012 milioane de euro cu TVA), Gogoșu – Ștefănel (4,68 km, 1,931 milioane de euro cu TVA) și Tiu – Gogoșu (2,59 km, 530.565,18 euro cu TVA).

Trezoreria României împrumută CJ cu 47,5 milioane de lei

Ion Prioteasa a mai anunțat, la ședință, și faptul că a fost aprobat împrumutul pe care CJ Dolj l-a solicitat de la Trezoreria României, pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene.
„În aceste zile, ne-a sosit un material în care ne anunță, de la nivelul guvernului, că am fost luați în considerare și că s-a decis să se aprobe împrumutul pe care l-am cerut, direct la Trezorerie. Chiar în cursul acestei zile, ne-a sosit această convenție de împrumut pe care nu au putut să o obțină decât trei județe din țară. Suntem printre cei care ne-am făcut treaba așa cum trebuia. Marele nostru câștig este că nu ne-am mai dus pe piața bancară pentru a contracta acest împrumut, pe care l-am obținut, astfel, cu o dobândă mică. Așadar, în ceea ce privește proiectele europene, nici un fel de semn de întrebare, pentru că în acest moment au cofinanțarea asigurată până se termină“, a mai precizat președintele CJ.
Valoarea totală a împrumutului este de 47.523.965 de lei, pentru a asigura cofinanțarea și cheltuielile neeligibile aferente unui număr de șase proiecte derulate cu fonduri europene, a căror valoare totală se ridică la aproape 70 de milioane de euro. Vorbim despre Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Dolj, Centrul internațional „Constantin Brâncuși“ – Centru turistic interactiv, Centrul turistic pentru agrement și sport Craiova, Sistem informatic integrat privind gospodăriile și exploatațiile agricole din județul Dolj, Implementarea unui sistem integrat de e-administrare la nivelul CJ Dolj și al unor unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Dolj, respectiv Sistem informatic geografic de management agricol la CJ și UAT-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS