24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMai puţine cereri pentru subvenţii depuse la APIA

Mai puţine cereri pentru subvenţii depuse la APIA

Condiţii mai dure pentru fermierii care vor subvenţii
Condiţii mai dure pentru fermierii care vor subvenţii

Mai puţini fermieri din Gorj vor beneficia în acest an de subvenţii pentru terenurile agricole. Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, au fost depuse pentru campania din acest an un număr total de 18.789 de cereri unice, pentru o suprafață totală de 74.903 hectare. Atât numărul de cereri pentru subvenţii, cât şi suprafaţa sunt inferioare celor depuse anul trecut. Astfel, în 2014, la Centrul Judeţean al APIA Gorj au fost depuse un număr de 23.093 de cereri de plată, pentru o suprafaţă declarată de 92.184 de hectare şi o suprafaţă solicitată la plată de 87.776 de hectare. Conform conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, şi în acest an, ca şi în anul anterior, au existat fermieri care au fost penalizaţi pentru că nu s-au încadrat cu depunerea cererilor la termenul anunţat.

Cauzele numărului mic de cereri

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj au precizat că numărul mai mic de cereri depuse a fost influenţat de mai mulţi facturi. În primul rând, utilizatorul de păşuni şi fâneţe trebuia să facă dovada desfăşurării unei activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă, păşune respectiv fâneţe prin păşunare cu efective de animale. Păşunile trebuie cosite cel puţin o dată pe an. Pentru a dovedi calitatea de fermier activ, fermierii persoane fizice care în anul anterior de plată au beneficiat de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5.000 de euro aveau opţiunea de a se înregistra la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială. „În cazul persoanelor juridice care în anul anterior de plată au primit plăți directe ce depășesc cuantumul de 5.000 de euro şi se regăsesc pe lista excluderilor de la plată, aceştia pot deveni fermieri activi dacă dovedesc că activitatea agricolă desfășurată în exploatația lor reprezintă principala lor activitate, astfel: cuantumul anual al plăților directe este cel puțin 5% din veniturile sale totale obținute din activități neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi sau veniturile totale obținute în cadrul exploatației din activitățile agricole reprezintă cel puțin o treime din veniturile totale obținute în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi. Fermierii aveau obligaţia să identifice, să declare, să delimiteze şi să localizeze fără echivoc parcelele agricole utilizate în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, cu o toleranţă de amplasare aferentă zonei tampon calculată de 0,75 metri. Începând cu anul 2015, nu se acordă plăţi directe pe suprafaţă, în cazul suprafeţelor de „pârloagă“ – definite ca fiind terenul arabil necultivat, lăsat în repaus pentru refacere mai mult de un an, a suprafeţelor din rezervaţiile ştiinţifice, zonele de protecţie strictă din parcurile naţionale, parcurile naturale sau din rezervaţii ale biosferei, amenajările permanente de sport, suprafeţe aparţinând unităţilor militare, suprafeţele de teren ocupate de parcuri fotovoltaice şi eoliene, suprafeţele de teren aferente lucrărilor de consolidare, protecţie şi de apărare a drumurilor naţionale, canalelor, albiile minore ale apelor curgătoare sau lucrările de îmbunătăţiri funciare. Apariţia cu oarecare întârziere şi modificăriile succesive ale legislaţiei naţionale referitoare la criteriile şi cerinţele accesării plăţilor pe suprafaţă şi în sector animalier“, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.

Termene-limită şi pentru alte cereri

De amintit că fermieriii mai au timp până pe 31 iulie să depună cererea de rambursare, respectiv termen-limită pentru depunerea cererii de acord prealabil pentru motorina utilizată în agricultură. De asemenea, producătorii agricoli interesați pot depune cererea de acord prealabil pentru anul 2015, pentru acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pe o perioadă de 15 zile lucrătoare, adică în intervalul 14 iulie – 5 august 2015, inclusiv, în baza prevederi­lor OMADR nr.1727/2015 pentru aprobarea procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi formularistica necesară aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Nu în ultimul rând, până la data de 1 august, apicultorii, prin asociaţiile de profil, pot depune cererea anuală și documentele însoțitoare, în cadrul Programului Naţional Apicol (PNA) 2014-2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS