21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalChirurgul care a dat Franța pe Slatina

Chirurgul care a dat Franța pe Slatina

Chirurgul Radu Ene vorbește depre diferențele dintre sistemul de sănătate românesc și cel francez, după ce a lucrat în ambele (Foto: Lucian Anghel)
Chirurgul Radu Ene vorbește depre diferențele dintre sistemul de sănătate românesc și cel francez, după ce a lucrat în ambele (Foto: Lucian Anghel)

Oltenia are doctori de nivelul celor din Occident, dar nu și aparatură. Aceasta este concluzia la care a ajuns un chirurg din Slatina plecat să lucreze într-o clinică privată din centrul Franței. Acum s-a întors să practice medicina acasă, la Spitalul Județean Slatina, și vrea să vindece oltenii cu experiența acumulată pe meleaguri străine.

Pe medicul Radu Ene l-am găsit în Secția de Chirurgie a Spitalului din Slatina. După un an petrecut în Franța, s-a întors pe meleagurile natale cu informații noi, dar și cu convigerea că țara noastră nu duce lipsă de medici buni, ci doar de aparatură. Împreună cu colegii săi formează o echipă de zece chirurgi gata să intre oricând în sala de operație și să dea șansa la viața unui alt pacient. Spune că în Clinica din Slatina ajung tot mai mulți bolnavi și că, în comparație cu anii trecuți, a crescut și numărul intervențiilor chirurgicale. În general, programul operator zilnic înseamnă o medie de peste 15 operații pe zi. Nu se teme însă de muncă. A învățat să salveze vieți și face asta zilnic. În zilele noastre însă, diferența o face tehnologia. Din Franța a învățat că un sistem care să muțumescă pacienții și medicii este acela în care tot timpul sunt injectați bani folosiți cum trebuie. „Diferențele provin din finanțare. Dacă vrei să ai rezultate de 2015, trebu să ai și nivelul tehnologic la nivelul acestui an.
Acest lucru l-am discutat și cu profesorul Chiara, șeful Secției de Chirurgie de Urgență de la spitalul din Milano, care spunea că oamenii și resursele sunt foarte bune. Problema este tehnologia. Diferența o face aparatura, pentru că medicii sunt de foarte bună calitate în România. Înainte de a pleca în Franța, am avut un semn de întrebare legat de pregătirea noastră și pot să vă spun că medicii români care ajung în străinătate sunt foarte bine văzuți. Ca dovadă, nu cred că există vreun mare oraș european în care să nu fie o clinică condusă de un român“, a spus dr. Radu Ene.

Diferența între sistemul de sănătate francez și cel românesc

Chirurgul oltean este de părere că marea calitate a sistemului de sănătate din Franța este aceea că pacienții beneficiază de aceleași servicii, indiferent dacă se adresează unui spital dintr-un oraș mic sau unui centru de excelență din Paris. „Marea calitate a sistemului de acolo este că așa-numitul platou tehnic de care dispune un spital este la fel peste tot pe teritoriul Franței. Aceleași intervenții care se pot efectua la Paris se fac cu aceleași condiții si  mijloace tehnice și în Lion sau alt oraș mai mic. Acesta este un mare avantaj al unui sistem de sănătate occidental“, a explicat medicul chirurg.
Medicul Radu Ene spune și că foarte multe cadre medicale plecate peste hotare vor să revină acasă. Este foarte important însă ca în țară să se creeze cadrul necesar întoarcerii lor, astfel încât să găsească aici arsenalul de care dispun și alte țări.

„Ne-ar trebui o linie de chirurgie endoscopică“

În Clinica de Chirurgie din Slatina medicii au la dispoziție o linie de laparascopie. Însă, pentru ca aceștia să poată pune în aplicare tot ce au învățat, ar fi nevoie ca această linie să fie îmbunătățită cu una de electrochirurgie. „În secția noastra există chirurgi tineri care doresc să facă și chirurgie endoscopică, dar pentru lucrul acesta ne-ar trebui o linie de chirurgie endoscopică. Există trei chirurgi acreditați în această tehnică de ultimă generație“, a adăugat dr. Radu Ene.
Totodată, chirurgul oltean spune că pentru un tânăr medic este foarte important să lucreze într-un sistem în care lucrurile sunt făcute corect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS