12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratori de asociații care au furat și au scăpat

Administratori de asociații care au furat și au scăpat

La unele asociații de proprietari din Craiova, administratorii au băgat sute de mii de lei în buzunar, bani din încasări. Chiar dacă au trecut ani buni, asociațiile, deși au hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, nu au recuperat mai nimic din sumele furate, pentru că administratorii hoți și-au înstrăinat toate bunurile. Unii dintre ei au returnat sume infime doar pe perioada cât a durat procesul în instanță.

Proprietarii au rămas cu chitanțele, asociațiile cu datoriile și hotărârile judecătorești pe care nu le pot pune în executare, iar administratorii cu banii pe care i-au furat. Asociațiile nu pot recupera banii pentru că foștii angajați au avut grijă să-și înstrăineze toate bunurile care puteau fi executate silit. Unii dintre ei au returnat sume foarte mici, iar acest lucru s-a întâmplat doar pe perioada cât a durat procesul în instanță, alții plătesc doar 50 de lei pe lună, deși suma delapidată este de ordinul zecilor și sutelor de mii de lei. În această situație sunt Asociația 2A din cartierul 1 Mai, Asociația 1A din Craiovița Nouă, Asociația nr. 2 Piața Gării, Asociația nr. 1 Rovine.

A returnat un mizilic

În anul 2010, la Asociaţia de proprietari 2A – 1 Mai s-a depistat că fosta administratoare sustrăsese câteva sute de mii de lei. În cele din urmă, instanța de judecată a decis că fosta administratoare Tanța Damian trebuie să returneze asociației de proprietari suma de 460.000 de lei, daune materiale. Aceasta era obligată să plătească 200 de lei pe lună și a fost condamnată la un an și șase luni cu suspendare. Tot ce a putut recupera asociația de la fosta administratoare este suma de 1.200 de lei, sumă achitată pe perioada cât a durat procesul. „Acum nu ne mai plătește nimic. Nu știm cum vom recupera banii, fiindcă nu are nici un bun pe numele ei. Am solicitat la Taxe și Impozite să vedem dacă are alte bunuri pe numele ei, dar nu ne dau astfel de informații“, a precizat actualul administator al asociației, Liliana Obreja.

Nu au de unde să scoată banii

La Asociația de proprietari 1A Craiovița Nouă, instanța de judecată a decis că fosta administratoare, Doina Liana Paraschiv, a sustras suma de 448.854 de lei, bani proveniți din încasările de întreținere și pe care trebuie să-i returneze. Din cauza sumelor delapidate, asociația are datorii și penalități către furnizorii de utilități: la Termo, penalități în valoare de 500.438 de lei și datorii la Compania de Apă Oltenia în cuantum de 132.224 de lei. „Nu am recuperat nici un leu, deși avem hotărâre definitivă. Nici măcar nu știu unde este fosta administratoare, dacă este arestată, dacă este în libertate. Și-a înstrăinat tot. Avea un apartament chiar în blocul cu asociația și l-a trecut pe numele nepotului și l-a închiriat. Am înțeles că mai are un Matiz, dar ce putem scoate din vânzarea lui?“, afirmă Nicolae Boblea, președintele asociației de proprietari. Doina Paraschiv a fost condamnată la doi ani și zece luni de închisoare.

Vânzarea apartamentului acoperă prejudiciul

Pentru o delapidare de 282.277 de lei, Elena Stanciu, fosta administratoare de la Asociaţia nr. 13 Lăpuş – Argeş, a fost condamnată la cinci ani de închisoare și restituirea sumelor însușite pe nedrept.
Pe perioada cât a durat procesul, aceasta a plătit doar 50 de lei pe lună. La acest moment, asociația de proprietari încearcă să recupereze paguba printr-un partaj forțat declanșat prin instanță. Adică să stabilească exact ce cotă parte îi revine din apartamentul pe care îl deține împreună cu familia, după care să fie scos la vânzare, iar suma rezultată să acopere prejudiciul. Între timp, Elena Stanciu a scăpat și de închisoare, fiind eliberată condiționat.

Scapă basma curată

Foști administratori și casieri ai unor asociații de proprietari din Craiova, care de ani buni sunt cercetați pentru delapidare, înșelăciune și furt, ar putea scăpa basma curată și asta pentru că cercetările se fac în ritm de melc. Vorbim de Asociația de Proprietari nr. 1 Rovine și Asociația nr. 2 Piața Gării, unde faptele s-au petrecut în perioada anilor 2009 – 2010.
La Asociația nr. 1 Rovine, în anul 2010 s-a depistat o lipsă în casierie, ulterior s-a făcut o expertiză și s-a constatat că nu erau 812.633 de lei. Administratoarea asociației, Cornelia Udriță, încasa o sumă de la proprietari și tăia chitanță pe altă sumă, mai mică. A făcut reparații pe sume colosale, reparații fictive fără acordul proprietarilor, nu plătea dările către stat și multe altele. Din anul 2010, dosarul de cercetare penală bate pasul pe loc. Noul Cod Penal, articolul 154, prevede: „Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt: cinci ani, atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani, și trei ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amendă“.
O situație similară este la Asociația nr. 2 Piața Gării, unde reprezentanții proprietarilor nu știu ce se întâmplă cu dosarul penal în care era cercetată fosta casieră a asociației, Grigorița Gheorghiță. Din 2010 și până în 2015, dosarul de cercetare penală se plimbă între poliție și Parchet fără vreo rezolvare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS