8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmenzi pentru asfaltatori

Amenzi pentru asfaltatori

Mai multe firme care se ocupă de asfaltarea străzilor din Craiova au fost amendate de polițiștii de la Rutieră (Foto: GdS)
Mai multe firme care se ocupă de asfaltarea străzilor din Craiova au fost amendate de polițiștii de la Rutieră (Foto: GdS)

Polițiștii Biroului Rutier Craiova au sancționat mai multe firme care asfaltează străzile din municipiu, dar și Compania de Apă Oltenia. Printre neregulile constatate de oamenii legii se numără nesemnalizarea lucrărilor sau lucrări făcute în lipsa avizului Poliției Rutiere.

Mai multe societăți care asfaltează sau peticesc străzile din Craiova au fost amendate de polițiștii de la Rutieră, care au stabilit că asfaltatorii au încălcat prevederile Codului Rutier.
Potrivit polițiștilor doljeni, amenzi au fost date cu ocazia verificărilor făcute la lucrările de pe străzile Bariera Vâlcii, Marin Sorescu, Henry Ford și A.I. Cuza.
Să le luăm pe rând. De asfaltarea străzii Bariera Vâlcii se ocupă SC Imob Lux Construct, societate care a fost amendată cu 2.047 de lei la sfârșitul lunii iunie pentru că a „uitat“ să semnalizeze lucrările. Contractul de 11 milioane de euro pentru reabilitarea străzii Bariera Vâlcii, plus străzile Caracal și Râului, a fost câștigat de asocierea de firme formată din Tel Drum – lider de asociere, Dancor Romconstruct, Imob Lux Construct și Garden Center Grup. Firmele și-au împărțit lucrările între ele, astfel că Tel Drum a preluat strada Râului (în lucru), Dancor – strada Caracal (asfaltată), Imob Lux – strada Bariera Vâlcii (în lucru), iar Garden Center se ocupă de spațiile verzi. Lucrările de pe strada Bariera Vâlcii, abandonate o bună perioadă de timp, ar trebui să se încheie pe 15 noiembrie, anul acesta.
Altă societate sancțio­na­tă de oamenii legii cu o amendă de 4.410 lei este Delta ACM, care nu ar fi semnalizat lucrările de pe strada Marin Sorescu. De asemenea, aceeași firmă a fost sancționată pentru că a început lucrările fără avizul Poliției Rutiere, documentul prin care se stabilesc condițiile privind semnalizarea rutieră, termenul de execuție și alte responsabilități ale asfaltatorului.

Mai multe firme care se ocupă de asfaltarea străzilor din Craiova au fost amendate de polițiștii de la Rutieră (Foto: GdS)
Mai multe firme care se ocupă de asfaltarea străzilor din Craiova au fost amendate de polițiștii de la Rutieră (Foto: GdS)

Probleme au fost găsite de polițiștii de la Rutieră și în ceea ce privește lucrările făcute de Electromontaj SA, firmă care a spart trotuarele de la Calea București pentru reabilitarea rețelei electrice pentru tramvai. Electromontaj SA a primit o amendă de 2.047 de lei pentru că nu a respectat condițiile impuse în aviz, dar și pentru că nu a întreținut partea carosabilă după spargere. Este vorba de un șanț care „brăzdează“ strada A.I. Cuza în apropierea intersecției cu Calea București.
O amendă de 2.047 de lei, pentru lipsa avizului și lucrări semnalizate necorespunzător, a primit și Compania de Apă Oltenia. Este vorba de o serie de lucrări făcute pe strada Henry Ford. Sancțiunea primită a fost contestată însă de Compania de Apă, plângerea fiind înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova.

Acțiuni și sancțiuni

Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, de la începutul anului și până în prezent, polițiștii de la Rutieră au aplicat asfaltatorilor 41 de amenzi, în valoare totală de 62.000 de lei. Printre neregulile constatate se numără semnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor, lipsa acordului sau nerespectarea condițiilor impuse de polițiști, depășirea termenelor de execuție sau lăsarea de materiale pe partea carosabilă.
Potrivit Codului Rutier, constituie contravenții și se sancționează cu amendă între 21 și 100 de puncte (2.205 – 10.500 lei) o serie de fapte săvârșite de persoane juridice. Aici se pot enumera nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor, neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe partea carosabilă, instituirea de restricții pe drumurile publice fără avizul Poliției Rutiere sau nerespectarea termenelor și condițiilor stabilite de administratorul drumului public și de Poliția Rutieră privind executarea de lucrări pe drumurile publice.
Codul Rutier mai prevede că semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie și se face de către executantul lucrărilor, cu avizul Poliției Rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS