13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiețele Gării și Dezrobirii, primii pași pentru modernizare

Piețele Gării și Dezrobirii, primii pași pentru modernizare

Consilierii locali ai Craiovei votează joi două studii de fezabilitate pentru schimbarea la față a două piețe din Bănie. Este vorba despre piețele Dezrobirii și Gării, investiții anunțate de mai multe luni de către SC Piețe și Târguri. Modernizarea celor două obiective ar urma să coste, în total, 874.280 de lei, iar reprezentanții pieței speră ca măcar una dintre ele să se încheie până la sfârșitul anului.

Două piețe din Craiova, Dezrobirii și Gării, urmează să treacă prin procese importante de modernizare. În acest sens, primii pași au fost făcuți de SC Piețe și Târguri Craiova SRL, iar studiile de fezabilitate pentru cele două obiective urmează să fie supuse votului consilierilor locali, în cadrul ședinței ordinare lunare de joi.
Pentru Dezrobirii, a fost gândit un proiect care ar urma să coste 154.138 de lei cu TVA. Vorbim despre construirea unei hale deschise, fără compartimentări, cu caracter provizoriu, care va fi acoperită cu panouri tip sandviș. Aceasta ar urma să aibă o durată de serviciu de 30 de ani și are costuri mai mici decât alt proiect avut în vedere, cel în care piața ar fi fost acoperită cu țiglă ceramică.
„Prin această investiție, beneficiarul dorește construirea unei noi hale destinate comercializării produselor agroalimentare și a bunurilor de larg consum, în conformitate cu reglementările în vigoare și asigurarea condițiilor minime necesare pentru desfășurarea acestui tip de activități“, se arată în raportul proiectului de hotărâre. În cadrul proiectului ar mai urma să fie amenajată o alee auto, dar și două locuri de parcare cu acces din strada Dezrobirii. Durata de execuție a acestui proiect este estimată la cinci luni.

Piața Gării, demolare și construire

În ceea ce privește Piața Gării, SC Piețe și Târguri Craiova SRL a făcut publice încă de anul trecut mai multe idei pentru modernizarea acesteia. Noua piață de la Gară ar urma să semene într-o oarecare măsură cu Hala Măcelarilor din fosta Piaţă Marşeu a Băniei, cea care a dominat centrul Craiovei în secolul 19. Prin această investiţie se doreşte demolarea corpului C2 – Şopron metalic (hală piaţă) şi construirea unei noi hale pentru piaţă şi a unei anexe ce va cuprinde un spaţiu pentru comercializarea lactatelor, grupuri sanitare și un spaţiu pentru depozitare. Soluția aleasă pentru această investiție a fost aceeași ca la Piața Dezrobirii, cea de a acoperi construcția cu panouri tip sandviș, iar termenul de execuție estimat este de nouă luni. Investiția ar urma să se ridice la valoarea de 720.142 de lei cu TVA.
În viitorul apropiat, conform altui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi, urmează să fie casate cinci bunuri din această piață, în vederea realizării modernizării. Este vorba despre o extindere de acoperiș, un galantar de brânză, un șopron metalic, un grup social și o platformă de gunoi. Ultimele trei au fost date în folosință în anul 1974, acesta fiind și anul din care nu s-au mai făcut investiții în Piața Gării.

„Ne-am dori să demarăm lucrările în cursul acestui an“

Studiile de fezabilitate au fost realizate de SC Topges Proiect SRL din Craiova, iar după aprobarea acestora în consiliul local urmează și aprobarea proiectelor tehnice pentru cele două obiective, iar apoi procedurile de achiziție pentru execuția propriu-zisă.
„Ne-am dori să demarăm lucrările în cursul acestui an și sperăm ca măcar una dintre investiții să fie finalizată înainte de sfârșitul anului. Pe ordinea de zi a ședinței consiliului local de joia aceasta există și un proiect privind rectificarea bugetului, prin care se asigură și finanțarea necesară pentru cele două proiecte“, a declarat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Adrian Dinu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS