17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColegiul Medicilor Dolj cenzurează libertatea de exprimare a medicilor

Colegiul Medicilor Dolj cenzurează libertatea de exprimare a medicilor

SONY DSC

Colegiul Medicilor Dolj a decis declanșarea unei anchete disciplinare împotriva dr. Alexandru Cameniță (foto) în urma afirmațiilor făcute de acesta în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la Alege TV și în urma articolului publicat luni în Gazeta de Sud, în care medicul a vorbit despre problemele din sistemul medical. „În urma articolului apărut în Gazeta de Sud nr. 6.192 din 27.07.2015, care cuprinde afirmații jignitoare la adresa corpului medical și universitar, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Dolj a decis declanșarea unei anchete disciplinare pentru domnul doctor Alexandru Cameniță“, se arată în e-mail-ul primit pe adresa redacției GdS. Dr. Alexandru Cameniță nu a dorit să comenteze această decizie.
Colegiul Medicilor Dolj este o organizație profesională, nonguvernamentală, cu personalitate juridică, apolitică, după cum este specificat chiar pe site-ul acesteia. Colegiul Medicilor Dolj a decis anchetarea disciplinară a dr. Cameniță pentru că și-a exprimat public părerea legată de situațiile întâlnite de pacienți în sistem.

În anul 2012, CM Dolj nu a dat nici o sancţiune

GdS a prezentat de-a lungul timpului diverse cazuri în care oamenii se plângeau de situațiile în care Colegiul Medicilor tărăgăna anchete sau aplicarea sancțiunilor pentru acuzațiile de malpraxis făcute de rudele unor pacienți.
Într-un articol publicat în 9 decembrie 2013, GdS prezenta întrebările pe care şi le punea Marian Ionescu, din comuna doljeană Coşoveni, după ce fiica sa de 26 de ani a decedat în Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Atunci, Marian Ionescu se plângea de faptul că nici după zece luni de la producerea acestei tragedii, familia Adrianei Buzatu nu a primit vreun răspuns în privinţa cauzelor morţii tinerei şi a vinovaţilor. „Eu vreau să ştiu doar cine se face vinovat de moartea fetei mele! Dacă există un vinovat. Să ne spună odată, pentru că această incertitudine ne omoară. Nu mai am altă soluţie decât să merg la Colegiul Medicilor, să-mi leg o pancartă de gât şi să intru în greva foamei“, spunea tatăl tinerei decedate în februarie 2013.
În ianuarie 2014, în articolul „Anchetă a poliției ținută în loc de Colegiul Medicilor“ apărut în GdS, ancheta despre moartea fiicei lui Marian Ionescu era ţinută pe loc de Colegiul Medicilor Dolj .
Despre sancțiunile date în ultimii ani de Colegiul Medicilor Dolj vorbesc cifrele. Spre exemplu, în anul 2012, CM Dolj nu a dat nici o sancţiune, iar din 17 dosare aflate pe rol în 2012, la zece soluţionarea se prelungise în 2013. Situaţia stătea cam la fel în țară, din 175 de dosare cu reclamaţii la Colegiul Medicilor din România, în anul 2012, în 157 de cauze nu s-a dat nici o sancţiune. Acestea sunt ultimele date pe care GdS le are în legătură cu sancțiunile date de Colegiul Medicilor Dolj.
Obiectul principal de activitate al Colegiului Medicilor din România este controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieţii sociale. Colegiul Medicilor este cel care organizează judecarea cazurilor de abateri de la normele de etică profesională, de deontologie medicală şi de la regulile de bună practică profesională, în calitate de organ de jurisdicţie profesională.
GdS a solicitat un punct de vedere Colegiului Medicilor Dolj în legătură cu decizia de a declanșa anchetă disciplinară în cazul dr. Alexandru Cameniță, dar și date referitoare la câte sancțiuni au fost date de organizație în ultimul an. Până la închiderea ediţiei nu am primit însă nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS