11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Exponenţi ai lumii interlope“, achitați pentru trafic de migranți

„Exponenţi ai lumii interlope“, achitați pentru trafic de migranți

Filip Sărdaru a fost arestat preventiv pe 27 martie 2013 și eliberat în noiembrie, același an (Foto: Arhiva GdS)
Filip Sărdaru a fost arestat preventiv pe 27 martie 2013 și eliberat în noiembrie, același an (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii Curții de Apel Craiova au dat o sentință definitivă într-un dosar în care șapte inculpați au fost acuzați că au dus în SUA și Canada sute de romi din Oltenia. Șase dintre inculpați au fost achitați, iar al șaptelea a fost condamnat la opt luni de închisoare.

Pe 26 martie 2013, procurorii DIICOT din Craiova anunțau destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, „specializat în traficul de migranţi, ce acţiona pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada“. În urma descinderilor făcute în dimineaţa zilei de 26 martie 2013, au fost ridicaţi Ovidiu Chiciu, Dumitru Chiciu, zis Paris, Liviu Rădulean şi Filip Sărdaru, care au şi fost arestaţi preventiv o zi mai târziu. Alţi doi suspecţi – Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu – au primit mandate de arestare preventivă în lipsă. Potrivit anchetatorilor, membrii grupului ar fi obţinut venituri de peste un milion de euro din racolarea, transportarea şi înlesnirea trecerii frontierei a peste 600 de romi.
„Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru, zis Paris, Serdaru Filip şi Popescu Luigi Cristinel, exponenţi ai lumii interlope din Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 dolari/migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie romă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada. Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, dintre acestea aproximativ 300 de persoane fiind depistate ulterior pe teritoriul SUA“, precizau anchetatorii în martie 2013. Ulterior, pe 7 iulie, același an, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor şase inculpaţi, dar şi a lui Florin Isvoranu, iar, în iulie 2014, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Cei șapte inculpați au fost achitați pentru trafic de migranți și constituirea unui grup infracțional organizat, fapte pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare. În schimb, instanța l-a condamnat la un an de închisoare pe Filip Sărdaru pentru înșelăciune, iar pe Luigi Cristinel Popescu – la doi ani pentru comiterea aceleiași infracțiuni.
De asemenea, judecătorii au mai dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit de procurorii DIICOT pe o serie de bunuri aparținând suspecților. Este vorba de un imobil de pe bulevardul Ştirbei Vodă al lui Filip Sărdaru, două terenuri intravilane de pe strada Vidra și două BMW-uri aparținând lui Daniel Rădulean, dar și mai multe bijuterii și sume de bani ridicate în urma perchezițiilor.

Achitați și la Curtea de Apel

Hotărârea instanței a fost atacată cu apel atât de cei doi inculpați condamnați, cât și de procurorii DIICOT. Joi, 23 iulie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. De data acesta, după ce părțile vătămate și-au retras plângerile, și Filip Sărdaru, și Luigi Cristinel Popescu au fost achitați pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. În schimb, Filip Sărdaru a fost condamnat la opt luni de închisoare pentru favorizarea infractorului. După ce a scăzut din pedeapsă perioada de arest preventiv (27 martie 2013 – 21 noiembrie 2013), instanța a constatat că pedeapsa a fost deja executată. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.
În acest dosar de trafic de migranţi, procurorii DIICOT au cooperat cu ofiţerii FBI şi cei ai Serviciului pentru Controlul Imigraţiei din cadrul Departamentului de Securitate Naţională al SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS