16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCreştere alarmantă a numărului de bolnavi de diabet

Creştere alarmantă a numărului de bolnavi de diabet

Lucreţia Pârcălăboiu, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu
Lucreţia Pârcălăboiu, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu

Peste 12.000 de bolnavi de diabet se înregistrează în prezent în judeţul Gorj. Dramatic este că numărul gorjenilor bolnavi de diabet crește de la o zi la alta. Medicii sunt în alertă pentru că, zilnic, cel puțin patru persoane din cele care vin la control sunt depistate cu această boală. În total, la nivelul județului, sunt înregistrate peste 12.000 de persoane cu acest diagnostic. Situația este îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât printre pacienții adulți sunt și copii. Medicii spun că cele mai multe persoane nu merg periodic la un control medical pentru a-și ține sub control glicemia. Din cei peste 12.000 de diabetici, peste 2.600 sunt dependenţi de tratamentul cu insulină. La nivelul județului media de vârstă a pacienţilor este între 50 şi 60 de ani, însă există şi pacienţi de peste 70 de ani sau chiar 80 de ani. De asemenea, în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu sunt şi 15 minori care suferă de diabet. Unul dintre aceştia a fost diagnosticat la doi ani şi jumătate.

5.000 de gorjeni nu ştiu că suferă de diabet

Lucreţia Pârcălăboiu, medic specialist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi coordonatorul programului judeţean de diabet zaharat, a declarat că în prezent există aproximativ 5.000 de persoane din Gorj care suferă de diferite forme de diabet şi care nu se află în nici un fel de evidenţe.
„Este o boală care nu se vindecă şi se merge cu tratamentul până la sfârşitul vieţii. Sunt mulţ pacienţi care vin şi refuză insulina o perioadă pentru că au ideea că organismul se va obişnui cu ea şi atunci vor deveni dependenţi. Cel mai grav este că se ajunge la noi abia când apar complicaţii. Omul are probleme cu vederea şi descoperă că, de fapt, are diabet. Face un accident vascular sau un infarct şi descoperă că are şi diabet. Se ajunge des şi la amputaţii. Avem între 50 şi 100 pe an. Am avut zilele trecute un bolnav cu piciorul amputat de la coapsă. Ar fi foarte bine dacă măcar o dată pe an cetăţenii ar merge să îşi verifice glicemia. Din estimările noastre există aproximativ 5.000 de persoane cu diabet care încă nu au fost luate în evidenţe. Noi depistăm patru-cinci cazuri pe zi. Suntem cinci medici specialişti pe diabet în Gorj. Dacă facem un calcul rezultă o statistică îngrijorătoare. Din păcate, este o boală care nu se vindecă, indiferent ce promit unii. O glicemie de 120 ar trebui să ne pună pe gânduri şi să trecem pe la medic. De asemenea, o glicemie de 180 la două ore după masă este un semnal de alarmă. Nu mai vorbesc de glicemii mult mai mari“, a declarat medicu Lucreţia Pârcălăboiu, membru al Asociaţiei Europene de Diabet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS