6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveancă la studii în Marea Britanie: „În ţară totul este superficial“

Craioveancă la studii în Marea Britanie: „În ţară totul este superficial“

(FOTO: Arhiva personală Miruna Popa)
(FOTO: Arhiva personală Miruna Popa)

A absolvit CN „Ştefan Velovan“ şi a plecat să studieze la Universitatea Essex din Marea Britanie. Este doar unul din miile de tineri români ce a plecat în viaţă cu povara unui împrumut de peste 36.000 de lire. Nu îi pare rău nici o secundă că a luat această decizie și mărturiseşte că, după un an petrecut în Anglia, s-a dezvoltat mai mult decât în cei 19 ani petrecuţi în ţară.

Miruna Popa (foto) a absolvit CN „Ştefan Velovan“ cu 9,80, iar bacalaureatul l-a promovat cu 9,66. De un an studiază la Universitatea Essex, specializarea Relaţii Internaţionale. S-a hotărât în clasa a X-a să aleagă o universitate de prestigiu, pentru ca mai apoi să se decidă asupra acestei universităţi.
„Simţeam că sunt sătulă de pilele din învăţământ, de nedreptăţile în ce priveşte notarea. La un moment dat, am ajuns să simt că nu mai suport sistemul de învăţământ românesc. Ar trebui schimbate mentalităţile în România, profesorii să nu mai certe elevii din orice, dar mai presus de orice, să fie corecţi! Acest an ca student a fost peste aşteptările mele. Am învăţat într-un mediu universitar deosebit, simt şi ştiu că m-am schimbat enorm în această perioadă. Am plecat la drum, un copil de 19 ani, cu povara unui împrumut de 9.000 de lire, într-un mediu cu totul nou, care nu ştia ce va găsi şi la ce să se aştepte. Îmi amintesc că am ajuns, după un drum obositor, extenuată. Am avut un şoc în primele momente. Din cauza oboselii, aveam senzaţia că nu mai înţeleg tot ce se vorbeşte în jur, deşi nivelul meu de engleză era foarte bun, nu eram obişnuită cu anumite accente. Am căzut epuizată în acea noapte, însă a doua zi mi-am revenit complet. Erau accente ciudate pentru că era ceva firesc, aici sunt tineri veniţi din toate colţurile lumii“, a povestit Miruna.
Studiază Relaţii Internaţionale alături de aproximativ 400 de studenţi. Li se predă foarte multă teorie, dar au şi foarte multe ore de lectură, de seminarii, în fiecare săptămână. „Pentru fiecare lectură lucrăm pe grupuri de 10-15 studenți, lucrăm pe slide-uri, imagini, exemple, ni se oferă foarte multe reportaje pe foarte multe teme. Am dezbătut, de exemplu, foarte mult situația din Grecia, profesorii noştri ne-au prezentat cele mai bune reportaje sau articole pe această temă. Am ajuns la concluzia că o ţară precum este Grecia ar trebui ajutată în acest moment critic de noi toţi pentru că la un moment dat va veni şi rândul României. Am fost şocată, însă în sensul bun, de cum suntem încurajaţi să ne exprimăm ideile, chiar dacă spunem poate o prostie… Am fost plăcut surprinsă de deschiderea cu care ne-au întâmpinat, de faptul că uşile celor din conducerea universităţii sunt tot timpul deschise pentru cei care au o idee care să ajute universitatea. Ideea ta este practic luată în considerare, te fac să te simţi important, te respectă şi te tratează de la egal la egal“, a adăugat Miruna.

„Nu contează dacă eşti copilul reginei sau un simplu student“

A terminat acest prim an cu note foarte mari, s-a clasat a doua datorită rezultatelor obţinute. I s-a oferit chiar şi bursă de 1.000 de lire, graţie unui parteneriat între universitatea în care studiază şi România. A optat chiar şi pentru o bursă de excelenţă deoarece rezultatele obţinute îi permiteau acest lucru, însă a fost respinsă deoarece nu avea trei ani de experienţă, de muncă de când se află în Anglia.
„Am cursuri opt ore pe săptămână, însă să nu vă imaginaţi că este puţin sau că în restul timpului nu am ce să fac. Avem foarte mult de citit, de studiat, avem un capitol pentru fiecare curs de pregătit. Aici munca individuală este esenţială, avem eseuri de făcut, zeci de pagini de notiţe de luat. Fiecare eseu presupune o muncă laborioasă, iar la sfârşit ai acea mândrie că ai realizat ceva unic, ceva ce poate fi recitit cu drag, ceva ce a presupus foarte mult timp. Simţi că nu contează dacă eşti copilul reginei sau un simplu student dintr-o ţară uitată de lume! Profesorii nu vin să predea după cursuri întocmite de zeci de ani… Universitatea Essex a devenit foarte populară, anul trecut au fost nevoiţi să acccepte cu aproximativ 700, 800 de studenţi mai mulţi. Ştiu că la Essex studiază aproximativ 280 de studenţi români“, a adăugat Miruna.
Priveşte cu încredere spre viitor, însă viitorul acestei tinere este departe de casă. „Nu ştiu dacă România ar putea să se schimbe suficient de mult în următorii șase-șapte ani încât să mă determine să mă întorc. Am ajuns ca într-un an petrecut în Anglia să mă dezvolt mai mult decât m-am dezvoltat 19 ani în România. Anglia mi-a oferit aceste posibilităţi, m-a învăţat să mă descurc singură, mi-a dat încredere să mă exprim. Nu cred că aş putea să mă întorc în ţară, unde totul este superficial, unde se pune accentul pe înfăţişarea fizică şi nu pe ce ai în cap!“.
Miruna a cunoscut gustul amar de a fi tratată altfel doar pentru că era româncă. Nu în universitate, ci într-un local popular în care mersese cu prietenii să sărbătorească o zi de naştere.
„Ni s-au cerut actele de identitate, iar când au văzut că sunt româncă, m-au acuzat că am buletin fals şi au chemat securitatea. Am avut noroc că una din angajatele acelui local era româncă şi le-a explicat şi confirmat că am document adevărat, că sunt studentă… Am fost extrem de furioasă, m-am simţit foarte rău timp de câteva ore…“, a povestit tânăra.
Are doar cuvinte de laudă la adresa unui dascăl pe care a avut şansa să îl aibă în ultimii ani de liceu, profesoara Tania Ţăndăreanu. A fost cea care a ajutat-o să se dezvolte, cea care a încurajat-o să îşi urmeze visul, să nu-i fie teamă să-şi spună punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS