10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClasamentul alimentelor care sunt „boală curată“

Clasamentul alimentelor care sunt „boală curată“

Nutriționiștii recomandă să evitați mezelurile
Nutriționiștii recomandă să evitați mezelurile

Aditivi, hormoni de creștere, emulgatori și agenți de gelificare asta conțin multe dintre alimentele care se regăsesc în meniul zilnic. Mezelurile consumate frecvent duc la apariția bolilor. Peste 60% dintre români consumă cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Așa am ajuns să avem peste 78.000 de noi cazuri de cancer și tot mai mulți oameni care suferă de obezitate.

Goana după o producție cât mai mare a firmelor care aduc pe piață alimente, dezvoltarea conceptului de mâncare ca distracție, care a mizat pe dorința copiilor de a consuma alimente cât mai colorate, și abundența apărută în magazine după perioada comunistă sunt doar câteva dintre motivele pentru care am ajuns să mâncăm mult și prost. Obezitatea este în continuă creștere. În România, rata obezității este de aproximativ 35 la sută și la același procent ajunge și rata persoanelor supraponderale. Asta înseamnă că peste 60 la sută dintre români nu au o greutate normală. Explicația? De foarte multe ori mâncăm și mult, și prost, spun nutriționiștii.
Greșeala cea mai mare este că apelăm la alimentele mai la îndemână, gustoase, aspectuoase, dar nesănătoase. Românii sunt recunoscuți pentru consumul mare de mezeluri și carne.
„În Occident, consumul de mezeluri este mult mai mic decât la noi. În România, reprezintă, din păcate, în multe cazuri baza alimentației. Mezelurile sunt cele mai la îndemână când ne este foame și ne săturăm repede. Asta, pentru că au o cantitate mare de sare, ni se face sete și bem multă apă. Au foarte multe grăsimi și dau senzația de sațietate rapid, fără prea mulți bani“, a spus dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet și boli de nutriție.

Produse îndopate cu substanțe nocive

Chiar dacă sunt gustoase, mezelurile nu trebuie consumate zilnic. În plus, valoarea calorică este de trei-patru ori mai mare decât al cărnii din care sunt făcute. În mezeluri cea mai mare parte o reprezintă nu carnea, ci grăsimea.
„Nu sunt sănătoase deloc. Sunt gustoase și există receptori la nivelul creierului care ne dau senzația de bine și se creează un cerc vicios. Dar conțin mulți aditivi. Trebuie să ne uităm pe etichetă pentru că acestea sunt trecute în ordine descrescătoare. Dacă prima componentă menționată este, de exemplu, slănina înseamnă că cea mai mare parte a ceea ce mâncăm este aceasta. Adaosul este mare și de resturi ale cărnii, carne dezosată. Caloriile sunt crescute și de faptul că sunt injectate cu o pastă, cu amidon, care să le dea gust dulceag, plăcut. De aceea, apare acea zeamă atunci când dăm jos ambalajul. Toate acestea s-au dovedit nocive și incriminate în apariția cancerelor“, a adăugat dr. Flavia Dinu.

Brânza topită și margarina, pe lista neagră

Cu ajutorul medicului nutriționist am făcut un top al celor mai nocive produse de pe piață care zilnic se află în meniul românilor. Brânza topită nu este recomandată, mai ales copiilor. Aceasta este formată din resturi rămase după prelucrarea laptelui.
„Copiii nu ar trebui să-i cunoască gustul. Ceea ce nu mai poate fi folosit se pune într-un malaxor, se adaugă cantități imense de emulgatori și agenți de gelificare, care îi dau textura fină, și margarină. După care se toarnă caldă în niște forme. Nu aduce nimic nutritiv. Un lucru foare rău este că reclamele au ca public-țintă părinții și copii. Sunt reclame în care copiii mănâncă fericiți produsul“, explică medicul.
Și margarina este unul dintre alimentele care nu ar trebui consumate deloc sau foarte rar. Untul este o alternativă mai sănătoasă.
„Nu văd rostul margarinei. Este un aliment de sinteză apărut între cele două războaie mondiale ca alternativă săracă a untului. Oamenii aveau nevoie de un aport caloric mai mare și care să fie ieftin. Este făcută din ulei vegetal pe are îl putem consuma ca atare pentru aportul bogat de vitamina E. Untul ca alternativă a margarinei aduce alt tip de grăsimi animale, dar foarte bune, bogate în vitamina A și D. Este bine să sonsumăm zece grame de unt zilnic și nu margarină“, completează dr. Flavia Dinu.

Parizerul, ieftin și nesănătos

Alimentele ce trebuie evitate continuă cu parizerul. Un mezel de calitate inferioară, lucru care este reflectat și prin preț. Pe lângă compoziția nocivă pentru organism este un aliment care nu oferă nici un principiu nutritiv.
„La origini a fost exclusiv un produs făcut din carne de mânzat. În prezent, este făcut în mare parte din piele, tendoane, din resturile rămase pe oase, care pe etichetă sunt trecute sub denumirea de carne dezosată mecanic. Toate sunt făcute o pastă în care se adaugă aditivi pentru aromă, se adugă nitrat de sodiu, monoglutamat de sodiu, care este extrem de nociv. Toate aceste E-uri sunt învelite într-o membrană, iar procentul de carne este foarte mic“, precizează medicul specialist în diabet și boli de nutriție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS