10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoua arenă din Bănie, cu servicii care să-i susțină cheltuielile

Noua arenă din Bănie, cu servicii care să-i susțină cheltuielile

Noul stadion din Bănie ar urma să fie deschis cu un concert al unei trupe de renume mondial, cu care municipalitatea  a început deja negocierile
Noul stadion din Bănie ar urma să fie deschis cu un concert al unei trupe de renume mondial, cu care municipalitatea
a început deja negocierile

Municipalitatea se află în negocieri cu o trupă de renume mondial pentru inaugurarea noii arene din Bănie la sfârșitul anului viitor, care ar urma să aibă mai multe servicii prin care să-și susțină cheltuielile. Informația a fost dezvăluită de primarul Lia Olguța Vasilescu la Alege TV, în cadrul emisiunii „Factualitate“. Primarul a mai vorbit despre construirea unui nou spital pe scheletul de la Boli Infecțioase, despre dorința de a prelua Spitalul CFR pentru a-l reabilita, dar și despre centura care ar urma să lege strada Râului cu bulevardul Tineretului.

Altă investiție importantă pentru Craiova, a cărei construcție ar trebui să demareze în jurul datei de 20 august, este noua arenă sportivă a Băniei, în valoare de aproximativ 49 de milioane de euro. Primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat, despre stadionul al cărui proiect a fost prezentat acum câteva zile, că acesta va avea mai multe servicii integrate, astfel încât să-și poată susține funcționarea. „Ne-am gândit la tot felul de funcționalități – sală de sport care să poată fi folosită și de alți craioveni – astfel încât să poată să se susțină stadionul, pentru că, altfel, vă dați seama că plata utilităților este destul de mare, așa cum se întâmplă și la Sala Polivalentă, unde municipalitatea susține cheltuielile. Nu se va putea niciodată ca doar din biletele de intrare la aceste spectacole sportive să se adune banii pentru plata utilităților. (…) Noi vrem să inaugurăm stadionul cu un concert, suntem în tratative la ora actuală cu una dintre cele mai mari formații din lume și, de asemenea, CS Universitatea Craiova negociază ca să joace primul meci cu o echipă foarte puternică din Champions League. Nu pot spune numele formației. Până când nu semnăm contractul, nu anunț, ca să nu ne facem de râs“, a spus Vasilescu.
Noua arenă ar urma să fie și stadionul naționalei de rugbi și va funcționa și ca un obiectiv turistic. Municipalitatea își dorește să facă acolo un muzeu al sportului craiovean, iar în stadion mai este prevăzut un restaurant ce poate fi folosit inclusiv la nunți. Totodată, arena va avea și un hotel de trei sau patru stele, decizie care urmează să fie luată în lunile următoare.

„Suntem în tratative să preluăm Spitalul CFR“

Întrebată de ce durează mai puțin construcția unui stadion de la zero (17 luni, dintre care două reprezintă proiectarea tehnică) decât spitalul care urmează să fie făcut pe scheletul de la Spitalul de Boli Infecțioase (maximum 24 de luni cu tot cu proiectarea tehnică), primarul a spus că este vorba despre lucrări cu prețuri, dar și cu provocări diferite. „Investiția la spital este mai mică, în jur de șapte milioane de euro. Asta înseamnă că firmele mari nu se vor înghesui, pentru că se uită de la 20 de milioane de euro în sus. Lucrând cu firme mici, există riscul să nu termine în termen această investiție. Aici mai este vorba și de dotări. Nu este vorba doar de reconstrucția propriu-zisă a acestui spital, pentru că îl facem pe scheletul care a fost abandonat din 1991. Acolo sunt niște probleme de consolidare. Când nu începi de la zero o construcție, nu știi de ce dai sub ea. După reconstrucție, va trebui să se tragă toate firele pentru aparatura medicală, care sunt în pereți, să se găsească o anumită aparatură, ceea ce presupune firme diferite. Este prevăzut, în caietul de sarcini, un punctaj mai mare pentru firmele care își asumă un termen mai mic de execuție. Este important nu doar să funcționeze la capacitate maximă, ci să funcționeze și cât mai repede posibil“, a explicat primarul.
Vasilescu a dezvăluit și dorința de a prelua Spitalul CFR din Craiova, pentru a-l putea reabilita. „Suntem în tratative să preluăm Spitalul CFR. Noi am cam terminat toate spitalele din Craiova, ale municipalității. (…) Dacă ministerul nu este în stare să investească într-un spital care este etalon pentru Craiova, ar fi păcat să nu facem noi acest lucru, mai ales că ne propunem să continuăm o finanțare puternică pentru zona de sănătate. Or, dacă punem deja la punct infrastructura pe care o avem, ar fi păcat să nu investim și în acest spital. Dacă vor să-l dea, noi suntem dispuși să-l preluăm și să facem investiții în el“, a spus Vasilescu.

Primăria vrea să cumpere teren în Balta Craiovița

Primarul a mai vorbit despre drumul care ar urma să lege strada Râului de strada Tineretului și pe care municipalitatea vrea să îl realizeze pe fonduri europene. Dar, pentru a face acest lucru, primăria trebuie să cumpere teren în Balta Craioviței, teren aflat acum în proprietatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). „Există, între cele 36 de proiecte europene pe care noi ni le propunem în perioada 2014-2020, și un drum de legătură între bulevardul Râului și bulevardul Tineretului din Craiovița. Asta ar descongestiona zona centrală a orașului. La ora actuală, terenul aparține ANAF. Municipalitatea are de recuperat de la firma care avea în proprietate acel teren niște creanțe și încercăm ca, în funcție de ele, să ni se poată da o parte din teren. Dacă nu, ne vom recupera creanțele și banii îi vom folosi pentru acel teren. Este un proiect vital, așa cum este și străpungerea de pe strada Traian Lalescu“, a punctat edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS