10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjS-a încheiat tabăra de cercetare etnofolclorică din sudul Gorjului

S-a încheiat tabăra de cercetare etnofolclorică din sudul Gorjului

Tabăra a scos în evidenţă bogaţia tradiţiilor popular din zona de sud a judeţului
Tabăra a scos în evidenţă bogaţia tradiţiilor popular din zona de sud a judeţului

A X-a ediţie a Taberei de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu“, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, s-a încheiat în această săptămână. Echipa de cercetare a fost condusă de Pompiliu Ciolacu, etnolog CJCPCT Gorj, şi Stelian Florescu, referent muzică CJCPCT Gorj, din componenţa făcând parte Corina Mihăescu, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional al Patrimoniului, Departamentul Patrimoniului Cultural Imaterial, Ion Popescu Brădiceni, profesor la UCB Târgu Jiu, Cristina Ciolacu, profesor la Palatul Copiilor Târgu Jiu, Dan Popescu, sociolog CJCPCT Gorj, şi Viorel Surdoiu, inspector de specialitate CJCPCT Gorj.
Zona care a făcut obiectul cercetării – sudul Gorjului, comunele: Brăneşti, Ţânţăreni, Aninoasa, Săuleşti, Plopşoru, Urdari, Fărcăşeşti şi Bâlteni.
„În urma efectuării cercetării în comunele enumerate, rezultatele se prezintă astfel: completate 55 de chestionare, patru fişe de creator: sculptură în lemn – cruci la Sterpoaia; postăvar la Văleni; crucer la Ceplea; rogojinier la Ţânţăreni; 19 fişe de informator; opt fişe culturale ale localităţilor. Au fost înregistrate aproximativ 200 de minute video şi au fost făcute sute de fotografii. A fost identificat material redus de investigat, din cauza slabei manifestări a factorului tradiţional reflectat prin obiceiuri, meşteşuguri, arhitectură. Au fost inventariate şi arhivate fotografic şi video costume populare, arhitectură ţărănească, biserici vechi – monumente de patrimoniu sau construite mai recent, obiceiuri şi ritualuri specifice comunelor componente zonei de sud a judeţului, pe Valea Jiului, începând de la comuna Bâlteni, până la Ţânţăreni, la graniţa cu Doljul“, a precizat Viorel Surdoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS