7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProf. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor: „Dacă un copil are șase ore pe zi, ajunge la universitate obosit“

Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor: „Dacă un copil are șase ore pe zi, ajunge la universitate obosit“

100 de adolescenţi care fac parte din elita elevilor judeţului Dolj vor începe cursurile în această toamnă la Liceul Internaţional cu predare în limba franceză, înfiinţat de Universitatea din Craiova. Cel mult cinci ore pe zi de cursuri, în rest activităţi asigurate în program after-school, totul gratuit.

Reprezentanţii Universităţii din Craiova au afişat luni, 20 iulie, lista elevilor admişi la Liceul Internaţional cu Predare în Limba Franceză „Voltaire“. Toate cele 100 de locuri scoase la concurs pentru cele patru clase care vor funcţiona din această toamnă s-au ocupat la capacitate maximă. 11 candidaţi au fost însă declaraţi respinşi. „Mediile cele mai mari de admitere sunt la specializările Matematică-Informatică, unde s-a intrat cu 9,99, iar cea mai mică medie de admitere a fost 8,91; la Ştiinţe ale naturii, media cea mai mare a fost 9,92, iar cea mai mică – 8,20. Şi la specializarea Ştiinţe sociale, cea mai mare medie de admitere a fost 9,85 şi cea mai mică 7,60, iar la specializarea Filologie, media cea mai mare de admitere a fost 9,56, iar cea mai mică – 7,88. Ne plasăm astfel în fruntea liceelor din Craiova încă din primul an în care facem admitere“, a spus prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor (foto), rectorul Universităţii din Craiova. Cele mai mari medii de admitere la Liceul Internaţional „Voltaire“ aparţin elevei Anca Maria Pîslaru – 9,99 şi elevei Teodora Mădălina Cismaru – 9,92. Candidaţii declaraţi admişi la Liceul Internaţional care nu au susţinut testul de limba franceză organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj au şansa să participe pe 27 iulie, începând cu ora 10.00, la proba de limba franceză organizată de Universitatea din Craiova, care se va desfăşura în sediul central al Universităţii, sala 454. În aceeaşi zi, însă de la ora 19.00, candidaţii declaraţi admişi la Liceul internaţional cu predare în limba franceză sunt invitaţi împreună cu părinţii la sediul Facultăţii de Drept, pentru întâlnirea cu rectorul Universităţii.

„Vor avea maximum cinci ore pe zi, la ora 13.30 vor termina orele de curs şi vor intra la programul after-school“

Elevii Liceului „Voltaire“ vor avea dascăli renumiţi din învăţământul preuniversitar craiovean, iar după cursuri vor avea posibilitatea să se pregătească şi cu profesori de la universitate. De asemenea, vor participa la cursuri intensive de limba franceză ţinute de un cadru didactic vorbitor nativ care predă la Facultatea de Litere, dar şi la Drept, care va avea două ore de predare şi la liceu. Reprezentanții Universității din Craiova susţin că la această unitate de învăţământ se va pune accent pe dezvoltarea capacității copiilor de a gândi, nu de a memora. Mai mult, aceștia vor putea urma un program de licență în parteneriat cu Franța, vor învăța în ambele ţări și vor primi o diplomă dublă. „Cadrul legislativ actual ne permitea nouă, ca şi universitate, să înfiinţăm un astfel de liceu. Am optat pentru un număr minim de ore pentru ca elevii noştri să aibă timp să studieze singuri, consider că îi sufocăm pe aceşti copii. Vor avea astfel maximum cinci ore pe zi, la ora 13.30 vor termina orele de curs şi vor intra la programul after-school. În ceea ce priveşte reducerea numărului de ore predate, la Universitatea din Craiova schimbarea a fost făcută deja. De exemplu, la Facultatea de Drept, acum patru-cinci ani, erau 32 de ore pe săptămână, acum sunt doar 20-22 de ore, la Inginerie nu avem mai mult de 26 de ore pe săptămână. Aceşti copii trebuie să aibă timp să mai facă şi altceva. Dacă un copil are șase-șapte ore pe zi și mai are şi meditaţii, nu mai are timp să se bucure de vârsta pe care o are, iar când ajunge la universitate este obosit. O să le facem o bibliotecă separată pentru ei, o să le dăm un custode care să îi înveţe cum să acceseze bazele de date, pentru că suntem abonaţi la peste 3.700 de reviste, plătim 80.000 de euro pe an. Nu are nici un liceu din România aşa ceva“, a adăugat rectorul Universităţii craiovene.

„Dacă nu se vor implica activ, vom face o nouă selecţie, oricine trebuie să ştie că are poarta deschisă să vină la acest liceu dacă are pregătirea necesară“

Cursurile se vor desfăşura în cadrul clădirii Facultăţii de Drept, într-un circuit separat, la etajul I, unde le-au fost rezervate sălile de curs, cancelaria, sălile pentru after-school. Din toamna anului viitor, odată cu terminarea şantierului de la Facultatea de Mecanică, Liceul Internaţional va primi un spaţiu adecvat cu circuit separat, parter şi două niveluri, în aşa fel încât să aibă toate spaţiile necesare unei astfel de instituţii şcolare. „S-a tot spus că se doreşte ca acest Liceu Internaţional să fie unul privat. Vreau să precizez încă o dată că nu este vorba de aşa ceva. Nu este un liceu privat, Universitatea din Craiova este de stat, la fel şi această unitate de învăţământ. Sunt 100 de locuri finanţate din bugetul statului. Singura discuţie care a rămas oarecum neclară până în acest moment este cum voi primi banii: prin consiliul local sau direct. Eu am pledat pentru o finanţare directă. Profesorii care vor preda la acest liceu sunt la plata cu ora. Cine va dovedi că este serios, va rămâne în continuare, este o selecţie provizorie. Dacă nu se vor implica activ, vom face o nouă selecţie, oricine trebuie să ştie că are poarta deschisă să vină la acest liceu dacă are pregătirea necesară, are capacitatea didactică necesară şi determinarea necesară. Pe noi ne interesează să schimbăm unele practici didactice care cred că nu sunt binevenite, cum ar fi meditaţiile în privat cu elevii de la clasă. Vor fi astfel ore de after school făcute de profesorii din liceu fără ca elevii să plătească, va plăti universitatea orele suplimentare făcute de aceşti dascăli. Singurele costuri ale părinţilor vor fi pentru masă, pentru înot, de exemplu, dar şi aici am obținut tarife foarte bune, de două, chiar trei ori mai mici decât cele practicate pe piaţă. Consider că este foarte important să avem copii sănătoşi. Tocmai din acest motiv, imediat după începerea anului şcolar, pe 16 septembrie, Secţia de chinetoterapie a Facultăţii de educaţie fizică şi sport va face un studiu cu privire la modul în care stau elevii în bănci, deoarece unii au tendinţa de a sta aplecaţi şi dezvoltă anumite probleme de sănătate. Vrem să le spunem părinţilor ce trebuie să facă pentru ca aceşti copii să nu aibă probleme de sănătate“, a precizat Dan Claudiu Dănişor. Elevii din alte judeţe din ţară care vor învăţa la Liceul „Voltaire“ vor fi cazaţi în camere special rezervate pentru ei în căminele din proximitatea Facultăţii de Drept.
Ana Dănescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS