24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExporturile Doljului au scăzut cu 11,9%

Exporturile Doljului au scăzut cu 11,9%

Cea mai mare scădere a exporturilor la un singur produs a fost de 9,2% și s-a înregistrat în categoria mărfurilor numite „Maşini, aparate şi echipamente electrice“, care s-au diminuat cu 38,9%. Și exporturile de „Mijloace de transport“ au scăzut, fiind vorba despre reducerea vânzărilor de mașini Ford B-Max pe piața europeană.

Pe primele trei luni ale anului, exporturile de bunuri la nivelul Doljului au scăzut la puțin peste 300 de miliarde de euro, fiind cu 11,9% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Direcția Județeană de Statistică Dolj. În cifre absolute, exporturile s-au diminuat cu 40 de milioane de euro în primele trei luni din 2015, față de aceleași luni ale anului 2014. Cea mai mare pondere a exporturilor o dețin produsele industriale, care reprezintă 93,5% din total, iar restul de 6,5% reprezintă produse din agricultură și silvicultură care au fost livrate peste graniță în primele trei luni ale anului.

Aparatele și echipamentele electrice, cel mai mare declin al exporturilor

Potrivit datelor de la Statistică, pe primele trei luni ale anului se observă că exporturile de mărfuri din categoria „Maşini, aparate şi echipamente electrice“ au scăzut cel mai mult față de aceeași perioadă din 2014, scăderea fiind de 38,9%. Volumul acestor exporturi a ajuns la 38,9 miliarde de euro. Industriașii din acest sector de activitate dețin 20,4% din exporturile județului și de aceea impactul acestei scăderi spectaculoase în totalul exporturilor este unul mai mic.

Ford a încetinit motoarele

Exporturile cu mașini și motoare de la Ford Craiova dețin 60,5% din totalul exporturilor Doljului. Având în vedere ponderea valorică foarte mare a mașinilor de la Ford în total exporturi, orice scădere a volumului producției la Ford echivalează cu diminuarea exporturilor la nivel de județ. Așa se face că reducerea cu 9,2% a exportului de mașini produse în Dolj ajunge să aibă o influență notabilă asupra balanței comerciale a județului. Ieri, GdS titra că în Europa au scăzut vânzările de Ford B-Max – vehiculul fabricat la Craiova – pe fondul diminuării cererii pentru acest model din gama producătorului auto. Reducerea vânzărilor de Ford B-Max în Europa înseamnă, de fapt, scăderea producției în uzina Ford din Craiova. Având în vedere valoarea mare a producției de autovehicule (un Ford B-Max se vinde în Europa cu aproximativ 15.000 de euro), orice scădere a producției la Ford se „traduce“ printr-o diminuare semnificativă a valorii exporturilor.

Cel mai mult exportăm în Italia

Exporturile judeţului Dolj s-au îndreptat, în special, către Italia (19,9%), Marea Britanie (19,4%), Germania (19,3%), Franţa (9,3%), Iordania (3,1%) şi Belgia (4,5%). Față de perioada anterioară raportată de Statistică, prin care se arăta că cele mai multe mărfuri din Dolj erau exportate în Germania, de data aceasta se observă că firmele doljene exportă cel mai mult în Italia și Marea Britanie și abia după aceea urmează exporturile către Germania.

Și importurile au scăzut

Direcția Județeană de Statistică Dolj informează că și importurile de bunuri au scăzut în perioada 1 ianuarie-31 martie 2015 cu 7,6%, ajungând la 246 de miliarde de euro pe cele trei luni analizate.
„În clasamentul pe ţară, judeţul Dolj se situează pe locul al 13-lea, deţinând 1,7% din valoarea importurilor României. Cinci secţiuni de mărfuri deţin 86,0% din totalul importurilor“, se arată în comunicatul Statisticii doljene.
Cea mai mare scădere a mărfurilor importate (de 20%) s-a situat la categoria „Mașini, aparate și echipamente electrice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS