12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu a scăpat de arestul preventiv

Cristina Calangiu a scăpat de arestul preventiv

Fostul viceprimar al municipiului Craiova, Cristina Calangiu, dar și funcționarii Radu Smarandache și Rodica Țenea, trimiși în judecată într-un dosar de corupție au fost eliberați ieri din Penitenciarul Craiova printr-o hotărâre a Curții de Apel. În schimb, instanța de judecată a hotărât ca toți cei trei inculpați să fie arestați la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Trimiși în judecată în stare de arest preventiv într-un dosar de fapte de corupție, Cristina Calangiu, Rodica Țenea și Radu Smarandache au fost eliberați ieri din Penitenciarul Craiova, după mai bine de trei luni de când au fost arestați preventiv.
Procurorii anticorupție susțin că au obținut probe care arată că, „în intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane, pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova“. În total, Cristina Calangiu, care a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, ar fi primit mită 15.000 de lei şi 50.500 de euro.
În același dosar, pe 1 aprilie, au fost arestați preventiv Rodica Țenea, fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, și șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache. În cazul lui Smarandache, anchetatorii au reținut că „în perioada 2013-2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, printr-un intermediar, a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite, sau de la aparținători ai acestora“. În schimb, Rodica Țenea este acuzată că, între anii 2012-2015, „prin același intermediar, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.

Trei inculpați eliberați din arest

Cei trei inculpați arestați preventiv, dar și Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, și Ioana Munteanu, au fost trimiși în judecată la începutul lunii martie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
Ulterior, pe 16 iulie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să admită cererile formulate de cei trei inculpați și să le înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. Hotărârea instanței a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova, iar, ieri, instanța a respins acțiunea anchetatorilor. Tot, ieri, Cristina Calangiu, Radu Smarandache și Rodica Țenea au fost eliberați din Penitenciarul Craiova și sunt arestați la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS