14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNixon și avocatul Bogdan Mitrache fac închisoare

Nixon și avocatul Bogdan Mitrache fac închisoare

Pe 9 mai 2014, după acțiunea de prindere în flagrant, procurorii DNA au făcut o percheziție la locuinţa lui Nixon de pe strada Alexandru cel Bun din Craiova (FOTO: Arhiva GdS)
Pe 9 mai 2014, după acțiunea de prindere în flagrant, procurorii DNA au făcut o percheziție la locuinţa lui Nixon de pe strada Alexandru cel Bun din Craiova (FOTO: Arhiva GdS)

Magistrații Curții de Apel Pitești au hotărât, marți, să-i condamne la aproape patru ani de închisoare pe Ionel Călin, zis Nixon, și concubina sa, Ștefania Călin, acuzați de șantajarea și amenințarea unui avocat din Vâlcea. În același dosar, avocatul șantajat de cei doi a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență.

Procurorii Direcției Naționale Anticorup­ție (DNA) Craiova au reținut că, în cursul anului 2013, Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a primit de la craioveanul Ionel Călin, zis Nixon, prin intermediul concubinei acestuia din urmă, suma de 29.000 de euro. În schimbul banilor, avocatul Mitrache a promis că îi poate determina pe judecătorii de la Tribunalul Dolj să nu menţină arestarea preventivă a lui Nixon şi a celor doi fii ai săi, inculpaţi într-un dosar în care au fost acuzați că au bătut un craiovean și l-au băgat în portbagajul mașinii. Anchetatorii susțin că avocatul Mitrache, pentru a pune mâna pe cei 29.000 de euro, i-a explicat lui Nixon că fratele său, Andrei Mitrache, este judecător la Curtea de Apel Craiova. „Pentru a fi cât mai convingător, Mitrache Ion Bogdan s-a prevalat de relaţia de rudenie apropiată cu fratele său, magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, secţia penală“, au precizat procurorii DNA. Ulterior, deși dăduse o mită de aproape 30.000 de euro, Ionel Călin a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, motiv pentru care s-a dus peste avocatul Mitrache ca să-și recupereze banii. Cei 29.000 de euro plus dobânda. „Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache Ion Bogdan şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlul de dobândă, în total 37.000 de euro“, au mai reținut anchetatorii. Din banii ceruți de Nixon, avocatul Mitrache i-a restituit 3.000 de euro, un autoturism VW Touareg (evaluat la 6.500 de euro), un teren în localitatea Drăgăşani (evaluat la 15.000 euro), plus suma de 4.000 de lei.
Pentru că nu a reușit să scape de Ionel Călin, deși știa că va fi acuzat de trafic de influență, avocatul Mitrache s-a dus la procurorii anticorupție și s-a autodenunțat. Ulterior, pe 9 mai 2014, Ionel Călin și concubina sa, Ștefania Călin, au fost prinși în flagrant în timp ce primeau suma de 10.000 de euro de la Bogdan Mitrache.

Șantajiștii și șantajatul, condamnați în același dosar

Ionel și Ștefania Călin au fost trimiși în judecată în iunie 2014, dosarul de șantaj și cumpărare de influență fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Câteva luni mai târziu, în octombrie, avocatul Mitrache a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Pitești. Ulterior, la începutul acestui an, cele două dosare au fost reunite la Curtea de Apel Pitești, instanță care s-a pronunțat marți, 14 iulie.
Astfel, Ionel Călin a fost condamnat la trei ani și zece luni de închisoare pentru cumpărare de influență și șantaj, iar Ștefania Călin a primit o pedeapsă de trei ani și opt luni pentru cumpărare de influență și complicitate la șantaj. În schimb, Bogdan Mitrache a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată.
De asemenea, instanța a hotărât să confiște de la Ionel Călin suma de 22.000 de euro obținută prin șantaj, iar de la Bogdan Mitrache suma de 29.000 de euro. În plus, instanța a dispus menținerea sechestrului pus de procurorii anticorupție pe imobilele aparținând lui Ionel Călin și lui Bogdan Mitrache. Hotărârea instanței din Pitești nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

Încă o condamnare pentru avocatul Mitrache

Același Bogdan Mitrache a fost condamnat în martie, anul acesta, tot la Curtea de Apel Pitești, la doi ani și jumătate de închisoare în alt dosar de trafic de influență. Anchetatorii au reținut că inculpatul i-a cerut lui Vasile Anghel, fratele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, suma de 20.000 de euro pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Craiova. Anghel l-a denunțat însă pe avocatul Mitrache, acesta din urmă fiind prins în flagrant pe 26 iunie 2014, după ce a primit de la denunțător suma de 9.000 de euro.
Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpat, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții Supreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS