14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMititelu și Joavină, achitați la Judecătoria Craiova

Mititelu și Joavină, achitați la Judecătoria Craiova

(FOTO: arhiva GdS)
(FOTO: arhiva GdS)

Magistrații Judecătoriei Craiova au hotărât să-l achite pe Adrian Mititelu (foto), dar și pe Sorin Joavină, ambii fiind acuzați de comiterea infracţiunii de reţinere şi nevărsare cu intenţie a impozitelor sau a contribuţiilor cu reţinere la sursă. Judecătorii craioveni au ținut cont de o decizie a Curții Constituționale, prin care această infracțiune a fost declarată neconstituțională.

La sfârșitul lunii ianuarie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova dispuneau trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, finanţatorul fostei echipe de fotbal Universitatea Craiova, acuzat de comiterea infracţiunii de reţinere şi nevărsare cu intenţie a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă în valoare totală de trei milioane de lei. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Sorin Joavină, administratorul SC FC U Craiova SA, care ar fi adus un prejudiciu statului de aproximativ 200.000 de lei prin neplata impozitelor şi contribuţiilor.
Anchetatorii au reţinut că, între anii 2007 şi 2010, în calitate de director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, Adrian Mititelu nu a achitat impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă, aducând statului un prejudiciu de trei milioane de lei. Procurorii au stabilit că era vorba de impozitele pe veniturile din contractele civile încheiate cu aproximativ 40 de jucători de fotbal în perioada 2007 – 2010. La rândul său, Sorin Joavină a fost acuzat că, între anii 2010 – 2011, a reţinut şi nu a vărsat la bugetul statului aproximativ 200.000 de lei, reprezentând impozite şi contribuţii. Pe 31 ianuarie 2014, atât Adrian Mititelu, cât şi Sorin Joavină au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de reţinere şi nevărsare cu intenţie a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.

Mititelu și Joavină, „salvați“ de CCR

La acea vreme, Adrian Mititelu a recunoscut acuzaţiile aduse de procurori şi a precizat pentru Gazeta de Sud că nu a reuşit să achite sumele datorate statului din cauza blocajului. „Este vorba despre plata salariilor jucătorilor, grosul este din 2010. De vină a fost blocajul la care am fost supus. De unde să mai plătesc? Este o măsură corectă a Parchetului, dar sper să beneficiez de indulgenţa instanţei şi să primesc doar o amendă, deoarece sunt la prima abatere. Din dosar se va vedea că am motive obiective. Este, ca să zic aşa, vorba despre o infracţiune uşoară. Nu am avut posibilităţi reale de plată“, a declarat Adrian Mititelu.
Potrivit art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la șase ani reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.
Pedeapsa pentru această infracţiune a fost mărită în 2013, prin Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 (între unu şi şase ani de închisoare), înainte fiind între un an și trei ani de închisoare sau amendă.
Pe 7 mai, anul acesta, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că art. 6 din Legea nr. 241/2005 este neconstituțional.
„Curtea constată că prevederile criticate nu respectă exigențele constituționale referitoare la calitatea legii, respectiv nu întrunesc condițiile de claritate, precizie, previzibilitate și accesibilitate“, au reținut judecătorii CCR.
Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 iulie, iar patru zile mai târziu, la termenul de pe 10 iulie, Judecătoria Craiova a hotărât să-i achite pe Adrian Mititelu și Sorin Joavină.
Instanța a lăsat însă nesoluționată acţiunea civilă formulată de statul român prin ANAF și a menținut măsurile asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale faţă de cei doi inculpaţi. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS