13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘi-au pus cortul lângă bloc

Și-au pus cortul lângă bloc

Familia Vasile și-a încropit un cort lângă blocul din care a fost evacuată (Foto: Lucian Anghel)
Familia Vasile și-a încropit un cort lângă blocul din care a fost evacuată (Foto: Lucian Anghel)

Familia evacuată săptămâna trecută de RAADPFL din blocul 13 din cartierul craiovean Valea Roșie nu se lasă dusă. După ce au fost scoși din apartament, cei peste zece membri ai familiei Vasile s-au mutat în grădina blocului, unde și-au amenajat un cort pe domeniul public. Autoritățile locale trimit Poliția Locală „să-i păzească“.

La redacție am primit un telefon. „Veniți, că nu mai știm ce să facem! Știți familia care a fost evacuată săptămâna trecută din blocul nostru? S-au așezat în spatele imobilului. Și-au făcut lângă bloc un cort și au pus aici pături, haine, aragaz, oale, gătesc și spală în grădina blocului. Își fac nevoile pe sub ferestrele noastre. Am sunat la primărie, dau spun că nu este problema lor. Am dat telefon și la RAADPFL, spun că treaba lor s-a terminat. A venit Poliția Locală. Îi întreabă câți copiii au. Îi păzesc, nu fac nimic. Poate ne ajutați cumva, sunt peste zece persoane în grădina blocului“, a spus o voce de femeie, destul de enervată, de la celălalt capăt al firului.
Adică cei 13 membri ai familiei Vasile s-au mutat cu cățel cu purcel în grădina blocului. Și-au încropit un cort lângă bloc și stau zi și noapte aici, de la cei mai mici, copii de doi ani, până la adulți, susțin proprietarii din blocul 13. Și în tot acest timp, ce fac autoritățile?

„Să-mi sară ochii dacă facem noi ceva!“

Maria Vasile, craioveanca evacuată din apartament pentru datorii la întreținere, spune că nu pleacă de lângă bloc (Foto: Lucian Anghel)
Maria Vasile, craioveanca evacuată din apartament pentru datorii la întreținere, spune că nu pleacă de lângă bloc (Foto: Lucian Anghel)

Am mers și noi la blocul 13 din Valea Roșie să vedem dacă se confirmă cele reclamate de locatara din blocul cu pricina și dacă familia în cauză ocupă fără drept spațiul public. Am găsit-o aici pe Maria Vasile, una din persoanele evacuate, spăla rufele într-un lighean și le întindea pe uscătorul blocului. Trei minori stăteau jos, pe păturile așezate sub cortul improvizat lângă zidul blocului, chiar sub fereastra apartamentului din care au fost evacuați. Și-au pus aici sacii cu haine, aragazul, o masă, un geamantan, un butoi și mai multe sticle cu apă, plus alte lucruri scoase din fosta locuință.
„Unde aș putea să mă duc? Acum așteptăm, că pe 22 avem procesul, să vedem ce dă legea. Oamenii au reclamat, dar noi nu facem nimic, mă duc la o fată în cămin, car apă cu bidoanele. La toaletă mergem în blocul 7. Ceilalți s-au dus la secție, că ne-au reclamat din bloc. Nora e plecată cu fetița de doi ani la o fată a mea, în Craiovița, să îi facă baie. Să mor, doar vecinul ăla ne aduce mâncare seară de seară. De ce să nu mă lase să stau aici? Unde să mă duc? A venit poliția, că au făcut vecinii reclamație că gătim și facem mizerie. Să-mi sară ochii dacă facem noi ceva!“, a spus Maria Vasile.
Câțiva metri mai încolo, aștepta un echipaj al Poliției Locale.

Evacuare cu scandal

Reamintim că familia Vasile, compusă din 13 persoane, locuia într-un apartament din blocul 13, din cartierul craiovean Valea Roșie. Aceasta acumulase la întreținere o datorie de peste 65.000 de lei. Figura cu restanțe din anul 2006 către asociația de proprietari. Prin urmare, a fost dată în judecată și evacuată în baza unei hotărâri judecătorești. În momentul în care executorul judecătoresc s-a prezentat la ușa familiei Vasile pentru evacuare, Ion Vasile, unul dintre membrii familiei, s-a urcat pe bloc și a amenințat că se aruncă în gol. Acest gest l-a făcut pe executor să amâne evacuarea pentru o săptămână. Dar când executorul a venit pentru a doua oară, ca să demareze procedura de evacuare, locatarul a recurs la același gest. Numai că de această dată nu a obținut rezultatul scontat și a fost evacuat din apartamentul pe care îl ocupa fără drept.

Amendați pentru cort

„Noi i-am chemat la sediul poliției din Valea Roșie, pentru că au ocupat domeniul public fără forme legale. Persoanele respective au fost identificate și sancționate. Două persoane au fost amendate, fiecare cu suma de 500 de lei. Cei de la Salubritate vor elibera zona. Mai mult nu putem face, dacă nu încalcă prevederile Legii nr. 61/1991, de exemplu să tulbure liniștea publică“, a spus Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Salubritatea face curat

„Aceste persoane vor fi evacuate din zona respectivă, adică vor fi obligate să ridice acel cort așezat abuziv pe domeniul public. După care SC Salubritate intră și face salubrizarea zonei“, a explicat Cristina Ghinea, purtător de cuvânt la SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS