10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAduce medalii şi după absolvire: Denis Mită - medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică

Aduce medalii şi după absolvire: Denis Mită – medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică

Denis Mită a obţinut argint la Olimpiada Balcanică  de Informatică (FOTO: Arhiva personală Denis Mită)
Denis Mită a obţinut argint la Olimpiada Balcanică
de Informatică (FOTO: Arhiva personală Denis Mită)

În palmaresul de excepţie al elevilor de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova s-a adăugat în aceste zile un nou rezultat notabil. Denis Mită a obţinut medalie de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică, competiţie des­­­făşurată în perioada 28 iunie – 3 iulie, la Ruse, Bulgaria.

La olimpiadă au participat 50 de elevi din 11 ţări, printre care şi România. Împreună cu alţi trei elevi din ţară, Costin Andrei Oncescu, Vlad Rochian și Darius Marian de la licee din Timişoara, Câmpulung Muscel şi Bucureşti, a reprezentat echipa României care a reușit să obțină trei medalii de argint și una de bronz, fiind în primele trei țări la clasamentul pe medalii. Deşi a absolvit liceul în această vară, Denis va reprezenta CN „Fraţii Buzeşti“ şi la Turneul Internaţional de la Schumen, în luna noiembrie. Denis locuieşte în oraşul Calafat, localitate în care a urmat şcoala generală. Pasiunea pentru informatică a descoperit-o în clasa a IX-a, ca boboc la Colegiul Național „Frații Buzești“.
„Pe atunci nu aveam nici un habar despre această materie, dar asta avea să se schimbe în numai câteva luni. Cu toate că existau foarte mulţi elevi de vârsta mea din Dolj care merseseră la olimpiade naționale încă din gimnaziu, am reușit în clasa a IX-a să fiu primul la olimpiada județeană de informatică și să mă calific astfel la națională. Un rol important în inițierea mea în această disciplină l-a avut profesoara de la clasă, Marinela Dochia. A fost foarte greu la început, a trebuit să recuperez ceea ce alții învățaseră încă din gimnaziu, dar nu m-am dat bătut din cauza acestui aspect. A fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge la nivelul la care sunt, însă am făcut totul din pasiune și astfel am reușit să ating o parte din țelurile pe care mi le-am propus“, a spus Denis Mită. A susţinut bacalaureatul în sesiunea specială organizată pentru olimpici. A ales să îşi continue studiile la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universității din București.
„Am mulți prieteni care au fost admiși la universităţi de prestigiu din Anglia sau SUA, cu toate acestea am ales să studiez în România. Consider că în acest domeniu facultățile din ţara noastră sunt foarte bune și îți oferă mari oportunități dacă ești bun în ceea ce faci“, a adăugat Denis.
Vrea să se bucure de vacanţă, dar în acelaşi timp să continue pregătirea la algoritmică.
„Mă așteaptă altă competiție internațională extrem de importantă, Turneul Internațional de la Schumen la care vor participa aproximativ 80 de concurenţi din România, Bulgaria şi Rusia“, a spus Denis. Îşi doreşte să lucreze chiar din timpul facultăţii la o companie software.
În 2014, lotul olimpic al României, prezent la Turneul Internaţional de Informatică Shumen, a obţinut patru medalii – o medalie de aur, o medalie de argint şi două medalii de bronz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS