7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVreme călduroasă în Oltenia în următoarele două săptămâni

Vreme călduroasă în Oltenia în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de meteorologie a transmis o estimare a evoluţiei meteo pentru intervalul 13 – 26 iulie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, vremea va fi călduroasă în prima zi a intervalului de prognoză, cu o medie diurnă de 32 de grade, dar în ziua următoare temperatura va scădea cu aproximativ 4 grade. Ulterior, va avea loc un  proces de încălzire treptată,  astfel  încât, între 19 şi 21 iulie,  mediile temperaturilor maxime vor fi de 35…36 de garde, caracterizând o vreme caniculară. Ulterior, se va menţine un regim termic  călduros, cu medii ale maximelor de 33…34 de grade. În  prima săptămână valorile termice nocturne vor  fi, în medie, de 15…18  grade, iar apoi nu vor mai avea variaţii semnificative şi se vor situa în jurul unor valori medii de 18…19 grade. O uşoară instabilitate atmosferică se va produce în  zilele de 13, 14 şi 21 iulie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată va fi redusă.

La munte, vremea va fi la începutul intervalului, când valorile termice diurne se vor situa, în medie, între 15 şi 21 de grade, dar spre  finalul  primei  săptămâni vor marca o creştere  treptată, astfel încât, pe 19 iulie, se vor atinge temperaturi maxime de 24 de grade, în medie. În săptămâna a doua  regimul  temperaturii  aerului  nu  va  avea  variaţii  importante şi se va caracteriza prin valorii  medii  diurne  de  23…24  de  grade, în timp ce minimele nocturne vor fi de aproximativ 12…14 grade, în medie, faţă de numai 8…10 grade la începutul perioadei de prognoză.   Probabilitatea pentru averse pe arii  extinse va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului de prognoză. Ulterior, după data de 20 iulie, vor fi ploi de scurtă durată, însă pe arii mai restrânse şi slabe cantitativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS