10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicul meu de familie mai are contract cu CAS?

Medicul meu de familie mai are contract cu CAS?

Pacienții înscriși pe listele unor medici de familie s-au trezit peste noapte că nu mai pot primi trimiteri și alte servicii de care au nevoie pentru că respectivii medici nu mai au contract cu CAS
Pacienții înscriși pe listele unor medici de familie s-au trezit peste noapte că nu mai pot primi trimiteri și alte servicii de care au nevoie pentru că respectivii medici nu mai au contract cu CAS

Contractele de furnizare de servicii medicale încheiate între șase medici de familie din Craiova și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au fost reziliate începând cu 5 iulie. Motivul este că acești medici nu au pe listă 800 de pacienți asigurați, așa cum cere legea. Pacienții înscriși pe listele acestor medici s-au trezit peste noapte că nu mai pot primi trimiteri și alte servicii de care au nevoie de la medicul de familie. Nimeni nu i-a anunțat însă. Cei aflaţi pe listele medicilor respectivi au dreptul legal de a-şi alege un alt medic de familie.
Medicii de familie care vor contract cu CAS Dolj trebuie să aibă pe listă un număr minim de 800 de persoane asigurate, după cum este specificat în HG 400/2014. Cei șase medici cărora le-a fost reziliat contractul nu au atins pragul minim pe pacienți asigurați. Este vorba despre dr. Călin Bădescu, dr. Ramura Mariana Dorobanțu, dr. Maria Duță, dr. Liliana Vădăstreanu, dr. Mariana Vișan și SC Cabinet Medical Enculescu. Reprezentanții CAS Dolj susțin că la începutul perioadei de contractare 2015, un număr mai mare de medici de familie nu îndeplineau condițiile de eligibilitate prevăzute mai sus.
Pentru a nu încheia con­­tractele respectivilor me­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­dici încă de atunci, CAS Dolj a propus în modelul de act adiţional din 27 aprilie 2015 introducerea unei clauze care să permită medicilor respectivi ca, în termen de o lună, să se conformeze cu privire la numărul minim de persoane asigurate. „Propunerea a fost acceptată de către furnizori prin semnarea actelor adiţionale de prelungire a contractelor şi a devenit obligatorie prin întrunirea acordului de voinţă al părţilor. Mai mult, în data de 29 mai 2015 s-a semnat un alt act adiţional prin care termenul a fost prelungit până la data la care Comisia constituită la nivelul județului nostru conform prevederilor art. 1, alin. (3) Secțiunea 1 Capitolul I, Anexa 2 din HG 400/2014 a stabilit că municipiul Craiova este acoperit din punct de vedere al necesarului de medici, dată la care aceşti medici nu aveau înscrişi pe listele proprii numărul minim de 800 de persoane asigurate. Practic, medicii respectivi au avut la dispoziţie circa trei luni pentru a intra în legalitate, iar o parte dintre ei au şi reuşit să îndeplinească cerinţa legală respectivă“, precizează reprezentanții CAS Dolj.

„Eu mai avem nevoie de 350 de asigurați“

Medicii aflați în această situație nu au dorit să comenteze prea multe. Unii dintre ei au reușit să se angajeze la cabinetele altor colegi și astfel să își continue într-un fel activitatea. Dr. Liliana Vădăstreanu spune că s-a trezit peste nopate că nu mai poate să lucreze în programul informatic în care medicii de familie prescriu rețete și desfăşoară alte activități. „Nu am ce să comentez, doar că nu a fost totul foarte clar. În alte județe, de exemplu, i-au aunuțat din timp, așa poate reușeam să reîntregesc lista de pacienți. Eu mai aveam nevoie de 350 de asigurați, poate îi făceam, dar nu am știut. Am aflat peste noapte. Când m-am dus la serviciu, am văzut că nu mai merge să fac nimic în calculator, după care am aflat prin scrisoare de la Casă că mi s-a desfăcut contractul. Marți, 7 iulie, am primit scrisoarea prin poștă. Pacienții se duc unde consideră. Eu pot să le recomand medici, dar fiecare om decide singur. Eu oricum o să mă pensionez“, a precizat medicul de familie.

„Ar trebui să existe norme adaptate la realitatea din teren“

Faptul că medicul de familie trebuie să se încadreze în limita de 800 de pacienți asigurați este văzut mai mult ca o hibă legislativă. Prevederea încurajează mai mult creșterea numărului de pacienți pe liste și mai puțin calitatea serviciilor medicale. „Este total incorect pentru că medicul nu are pe listă numai asigurați, dar la norme așa scrie. În plus, unii acum poate sunt asigurați, luna viitoare poate nu sunt. La 800 de pacienți poți să ai 300 de neasigurați și în condițiile în care șomajul este în floare este foarte greu. Ar trebui să existe norme adaptate la realitatea din teren. Nu este corect ce li s-a întâmplat acestor medici, pentru că sunt oameni vechi în sistem și nimeni nu a făcut nimic pentru ei. Pur și simplu, nu au avut ce să facă dacă la un moment dat le-a scăzut numărul pacienților asigurați de pe listă“, a spus dr. Dalida Mosorescu.
Cât despre faptul că unii dintre pacienți au aflat că medicul lor de familie nu mai are contract cu CAS în momentul în care au avut nevoie de anumite servicii, dr. Mosorescu spune că, în mod normal, trebuiau luate listele cu pacienți ale medicilor respectivi și anunțați oamenii. „Așa se face într-o țară civilizată. Se știa și până acum că acești medici nu ating limita inferioară de pacienți asigurați, dar în fiecare an la semnarea contractului s-a acceptat că este nevoie de ei în sistem, mai ales că sunt oameni cu experiență. Acum însă au devenit mai restrictivi“, a precizat medicul.

„În Franța, listele de capitație nu sunt obligatorii“

În sistemele de sănătate din alte țări funcţionează plata per capita (capitația este principala modalitate prin care sunt remunerați medicii de familie. Fie că oferă sau nu consultație, aceștia primesc o sumă de bani pentru fiecare pacient pe care îl au înscris pe liste – n.r.). „În Franța, listele de capitație nu sunt obligatorii, practic casele de asigurări impun pacientului să aibă un medic curant, pentru a fi pacientul rambursat. Plata per capita este mai mult onorifică, de cinci euro pe an. La 800 de asigurați, un medic poate avea 300 neasigurați, deci un total de 1.100 de pacienți. Pacientul neasigurat este tot pacient, nu i se poate refuza accesul la servicii medicale în condițiile legii. Acolo regulile sunt clare și este încurajat actul medical, servicii medicale și nu numărul tot mai mare de pacienți pe care trebuie să îl aibă medicul pe listă. Ar trebui ca principala modalitate de plată a medicului să fie per serviciu, să se încurajeze creșterea calității actului medical. Pentru că din cauza acestor situații avem medici care dau rețete, scutiri și tot ceea ce cere pacientul oricând vrea el și orice spune el“, a explicat medicul de familie Dalida Mosorescu.
Limita de 800 de pacienți asigurați este o piedică și pentru medicii tineri care vor să intre în sistem și care nu pot avea de la încept atât de mulți pacienți pe listă.

Aveți dreptul să alegeți un alt medic de familie din cei 162 din Craiova

Pacienţii aflaţi pe listele medicilor care nu mai au contract cu CAS au dreptul legal de a-şi alege un alt medic de familie din cei 162 din Craiova, aflaţi în relaţie contractuală cu Casa. Lista medicilor este postată pe site-ul instituţiei, www.casdj.ro. Pentru înscrierea pe lista unui medic de familie trebuie să vă prezentați la cabinetul medicului ales cu act de identitate şi dovada calităţii de asigurat (adeverinţă de salariat, cupon de pensie) şi să semnați cererea de înscriere în lista acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS