10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj Ing. Ştefan Odobleja Jr. gândește un nou proiect: Academia de Cibernetică şi Sistemologie „Odobleja“

Ing. Ştefan Odobleja Jr. gândește un nou proiect: Academia de Cibernetică şi Sistemologie „Odobleja“

Casa memoriala Stefan Odobleja

Fiul savantului Ştefan Odobleja, deţinător al certificatului de moştenitor al tuturor drepturilor de autor ale tatălui, intenţionează să înfiinţeze Academia de Cibernetică şi Sistemologie „Ştefan Odobleja“ în România, deoarece Academia „Odobleja“ înfiinţată de profesorul I.C. Drăgan la Lugano (Elveţia) s-a desfiinţat din cauza dezinteresului soţiei lui I.C. Drăgan după decesul acestuia. În acest weekend, 11-12 iulie, la Drobeta Turnu Severin se desfăşoară ediţia a IV-a a simpozionului internaţional „Ştefan Odobleja – Eternitate la timpul prezent“.
Ion Jianu: Stimate domnule Ştefan Odobleja Jr., în perioada 11-12 iulie, în organizarea Fundaţiei „Ştefan Odobleja“ – pe care o conduceţi de la înfiinţare – se desfăşoară la Drobeta Turnu Severin Simpozionul internaţional „Ştefan Odobleja – Eternitate la timpul prezent“. Ce noutăţi aduce această ediţie, a IV-a? Cu ce veţi surprinde auditoriul la acest simpozion?
Ştefan Odobleja Jr.: Va fi o ediţie interesantă, cu comunicări inedite. Noutăţile se pot afla la simpozion, presa este invitată să participe şi în loc de cancanuri să scrie şi despre acest savant român, încă singur printre alţii – ca să-l parafrazez pe Marin Sorescu. Dacă Sorescu a fost „Singur printre poeţi“, Ştefan Odobleja este încă… „Singur printre savanţi“. Nu intru în detalii, am tot „strigat“ de mulţi, mulţi ani că Ştefan Odobleja trebuie repus pe treapta de sus a ciberneticii, dar cei în măsură s-o facă se mărginesc doar să-mi dea dreptate. Se comentează pe ici, pe colo, mai apar articole, chiar comunicări, dar prioritar ar trebui să rămână… prioritatea operei tatălui meu faţă de cea lui Wiener. Punct!
La simpozionul care începe în această sâmbătă la Drobeta Turnu Severin (11 iulie), voi prezenta comunicarea „Ştefan Odobleja, prezent şi viitor“. Titlul vorbeşte de la sine despre conţinutul prelegerii mele. Nu vreau să surprind pe nimeni cu nimic, ci doar să readuc în actualitatea zilei subiectul Ştefan Odobleja…

I.J.: În vara anului 2012, mi-aţi vorbit de un proiect privind (re)construirea Casei Memoriale „Ştefan Odobleja“ şi edificarea unei Şcoli de Vară (tip Vălenii de Munte). Din câte am înţeles, aceste proiecte sunt tot în faza de… proiecte, deşi dumneavoastră mi-aţi mărturisit că refacerea Casei Memoriale ar fi demarat…
Ş.O. Jr.: În ceea ce priveşte construirea Casei Memoriale „Ştefan Odobleja“ în satul natal al savantului din judeţul Mehedinţi (numele iniţial al satului a fost Valea Hoţului, apoi Valea Izvorului, iar în prezent Ştefan Odobleja, din comuna Izvorul Aneştilor – n.r.): am depăşit starea de proiect. Sunt în faza de execuţie… La ora la care mă intervievaţi, iulie 2015, au început lucrările de turnare a betoanelor la fundaţia casei memoriale. Conform bugetului pe care Fundaţia „Ştefan Odobleja“ l-a obţinut, în acest an ne rezumăm la realizarea fundaţiei clădirii, cea mai anevoioasă lucrare. Reamintesc, casa în care s-a născut tatăl meu a fost incendiată imediat după Congresul de Cibernetică din anul 1975.

Anumite date din (auto)biografie o să deranjeze unele persoane

I.J.: Aţi terminat cartea despre biografia reală a tatălui dumneavoastră, aşa cum aţi declarat în urmă cu câţiva ani?
Ş.O. Jr.: V-am trimis la Gazeta de Sud două fragmente din modulele biografiei savantului Odobleja, biografie care respectă autobiografia tatălui meu, scrisă de el. Mi-aţi spus însă că spaţiul tipografic al unui cotidian nu permite reproducerea integrală a textelor. Şi am înţeles, aşa cum fac de ani şi ani atunci când încerc să ofer mass-media documente despre istoria reală a lui Ştefan Odobleja… Vreau să vă precizez că autobiografia este scrisă olograf (de tata). Anumite date din (auto)biografie o să deranjeze unele persoane, mai ales pe urmaşii acestora. E vorba de persoanele care au „jucat“ diferite roluri în viaţa şi cariera tatălui meu. Eu nu fac altceva decât să respect adevărul crud bazat pe documente.

I.J.: Dintre manuscrisele tatălui dumneavoastră încă nepublicate, câte volume s-au publicat de la ultimul simpozion dedicat acestuia şi până în prezent?
Ş.O. Jr.: Ţin să precizez că Fundaţia „Ştefan Odobleja“ are activitate permanentă. La simpozioane participă diferiţi specialişti care susţin comunicări foarte interesante despre opera lui Ştefan Odobleja, despre impactul acesteia în întreaga lume ş.a.m.d. Chiar şi auditoriul este alcătuit din oameni interesaţi de opera ştiinţifică a tatălui meu. De altfel, în ultimul timp au apărut multe lucrări şi chiar comunicări ale unor academicieni din România şi din străinătate despre opera inedită a lui Ştefan Odobleja.

I.J.: E o recunoaştere în plus a viabilităţii operei savantului Odobleja…
Ş.O. Jr.: Într-adevăr, opera lui Ştefan Odobleja este comentată din ce în ce mai mult de specialişti care, mulţi dintre ei, recunosc că ideile tatălui meu sunt viabile azi, dar, mai ales, sunt aspecte care se vor confirma într-un viitor apropiat.

Amnezia soţiei lui I.C. Drăgan

I.J.: Există colaborare între Fundaţia Odobleja – pe care o conduceţi dumneavoastră la Drobeta Turnu Severin – şi Fundaţia Odobleja de la Lugano (Elveţia)? Mai există fundaţia de la Lugano?
Ş.O. Jr.: Întrebarea dumneavoastră aduce în discuţie publică un subiect destul de delicat… După dispariţia profesorului I.C. Drăgan (august 2008), nu s-a mai putut lua legătura cu Fundaţia Europeană Drăgan, deşi am făcut multe încercări, căutând s-o contactăm pe soţie, Daniela Veronica Guşă De Drăgan, fiica generalului Ştefan Guşă, moştenitoare a imperiului financiar al profesorului dispărut. Din răspunsurile interpuşilor săi, actuala doamna Drăgan nu îşi mai aduce aminte că profesorul I.C. Drăgan s-a ocupat şi de probleme culturale… Probabil că această amnezie se datorează diferenţei mari de vârstă dintre cei doi soţi – 55 de ani… Şi probabil că doamna este preocupată de creşterea celor trei copii pe care îi are cu I.C. Drăgan… Motivul contactării noastre a fost reactivarea Academiei de Cibernetică „Ştefan Odobleja“, cu sediul la Lugano (Elveţia), academie care a funcţionat şi în România, la Universitatea din Oradea, pe timpul cât a fost rector profesorul Teodor Maghiar (decedat în 2012). Filiala academiei din Oradea a încetat să mai funcţioneze după ce a decedat şi profesorul M.C. Demetrescu, un apropiat al lui I.C. Drăgan şi care a predat cursul de marketing într-o perioadă în care în România noi nu înţelegeam prea bine sensul acestui cuvânt.

I.J.: Având în vedere lipsa de comunicare cu soţia lui I.C. Drăgan şi dispariţia filialei de la Oradea, ce aveţi în vedere prin Fundaţia „Odobleja“ de la Turnu Severin?
Ş.O. Jr.: Fiind unic şi direct moştenitor al operei savantului Ştefan Odobleja (eu fiind deţinător al certificatului de moştenitor al tuturor drepturilor de autor), în urma consultării unor avocaţi de drept civil, intenţionez înfiinţarea Academiei de Cibernetică şi Sistemologie „Ştefan Odobleja“. Aceasta va fi înfiinţată după concepţii moderne și va avea colaboratori din întreaga lume prin intermediul internetului. Se vor publica lucrări on-line în reviste News Letters. Alte amănunte vor apărea după desfăşurarea acestui simpozion internaţional de la Drobeta Turnu Severin din aceste zile.

Simpozion „Ştefan Odobleja – Eternitate la timpul prezent“

Stefan Odobleja

Pe 11 şi 12 iulie, la Drobeta Turnu Severin, în organizarea Fundaţiei „Ştefan Odobleja“ (coordonată de ing. Ştefan Odobleja Jr.), în parteneriat cu primăria din oraşul de pe Dunăre, şi a CMI, este programat simpozionul internaţional „Ştefan Odobleja – Eternitate la timpul prezent“. Manifestarea de ţinută ştiinţifică, cu abordare multidisciplinară, a ajuns la ediţia a IV-a şi este dedicată marelui savant oltean Ştefan Odobleja (foto), medic militar român, filosof, scriitor, precursor mondial al ciberneticii generalizate pe care el însuși a denumit-o „psihologia consonantistă“. Datorită contribuțiilor sale remarcabile, îndelung ignorate și nerecunoscute, dr. Ștefan Odobleja a fost ales post-mortem, după 1989, membru al Academiei Române. Cele două zile de comunicări vor avea loc la Colegiul Naţional „Traian“ din Turnu Severin, cu participarea unor personalităţi din România, printre care academicianul Alexandru Surdu, prof. univ. dr. Liviu Sofonea, prof. univ. dr. Ioan Bradu Iamandescu, prof. univ. dr. Traian Stănciulescu, prof. univ. dr. Dumitru Constantin–Dulcan şi alţii. Vor susţine comunicări şi prof. univ. dr. Mario Michelangelo Stromillo (Italia) şi prof. univ. dr. Aurel Popa-Wagner (Germania).
Fiul marelui savant, ing. Ştefan Odobleja Jr., mentorul acestor patru ediţii ale simpozionului, va prezenta lucrarea „Odobleja, prezent şi viitor“. Cu ocazia manifestării, va fi vizitat, printre altele, şi fondul „Ştefan Odobleja“ de la Arhivele Statului din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS