16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj Dosarul „Calea Eroilor“, retras de la UNESCO înainte de a fi analizat

Dosarul „Calea Eroilor“, retras de la UNESCO înainte de a fi analizat

Operele brâncuşiene mai au de aşteptat la uşa UNESCO
Operele brâncuşiene mai au de aşteptat la uşa UNESCO

Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu explică eşecul neprimirii Ansamblului „Calea Eroilor“ în patrimoniul UNESCO. Într-un raport de evaluare al ICOMOS, Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor, se anunţă că Ansamblul Brâncuşi nu este potrivit să facă parte din monumentele recunoscute la nivel mondial, dosarul de înscriere fiind făcut de nişte amatori. Cu toate acestea, Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, a declarat că ICOMOS – organizație de expertiză a UNESCO, are doar rol consultativ, nu şi decizional.
„ICOMOS-ul este un organ consultativ şi nu unul decizional. ICOMOS face propuneri cu privire la includere sau neincludere. Trebuie făcută o delimitare referitoare la recomandări şi la decizia efectivă. România a luat decizia de a retrage dosarul tocmai pentru a evita respingerea sa“, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi“. Aceeaşi variantă a retragerii dosarului înainte de luarea unei decizii a UNESCO este susţinută şi de viceprimarul din Târgu Jiu, Iulia Vână. În tot acest timp, autorităţile au ascuns publicului ce s-a întâmplat, iar cetăţenii au aşteptat până în iulie să afle că Ansamblul nu va face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO. Reprezentanţii primăriei ştiau acest lucru.

Se mai poate o dată

Directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ susţine în continuare că România poate depune din nou dosarul de introducere pe lista UNESCO a operelor brâncuşiene. Doru Strâmbulescu declară chiar că Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Monumentelor şi Ambasadorul României la UNESCO au retras în luna iunie dosarul cu pricina, tocmai din cauză că acesta nu era complet. Reprezentantul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ anunţă că România poate reveni cu dosarul „Brâncuşi“ la UNESCO anul viitor, pentru că decizia ICOMOS nu este definitivă.
„Ideea a fost să se retragă dosarul pentru a se vedea ce este de făcut şi ca în 2016 – 2017 dosarul să fie redepus. Nu este vorba de un eşec. Nu trebuie căutat un vinovat. România trebuie să analizeze recomandările UNESCO, să fie evitate erorile. Important este ca operele de la Târgu Jiu să fie cunoscute“, a mai declarat Strâmbulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS