6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlimente din piață, ținute la temperaturi ridicate în galantare

Alimente din piață, ținute la temperaturi ridicate în galantare

Protecția Consumatorilor și un specialist cu o cameră cu termoviziune în infraroșu au măsurat, vineri, temperaturile reale la care sunt depozitate carnea, dulciurile și lactatele în Piața Centrală din Craiova. În unele cazuri, alimentele stăteau la temperaturi mult mai mari decât prevede legea, iar în alte cazuri nu s-au constatat abateri de la normele legale.

Inspectorii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Dolj au verificat produsele din carne, lactate și alte alimente existente în galantare, vineri, în Piața Centrală din Craiova. Au avut alături de ei și un specialist cu o cameră cu termoviziune în infraroșu, care a măsurat temperatura efectivă a produselor ținute în vitrinele frigorifice. În multe cazuri, temperaturile indicate de termostatul vitrinei frigorifice nu corespundea cu temperaturile indicate de camera cu termoviziune în infraroșu. După scanarea termică a produselor cu o astfel de cameră, se observa că acolo unde temperaturile alimentelor ar fi trebuit să fie de maximum 8 grade Celsius s-au înregistrat chiar și 10-12 grade.

La carmangerii, temperaturile din vitrine erau cam la limită

În prima dintre carmangeriile din Piața Centrală în care au intrat, comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat că multe dintre produsele din carne existente în galantare nu aveau trecute pe etichete data la care au fost tranșate și data la care expiră. De asemenea, în cazul câtorva preparate din carne care erau în vitrina frigorifică, dar bătea soarele peste ele camera cu termoviziune arăta 12-14 grade Celsius la suprafața respectivelor produse. În aceleași magazine, la vitrinele de lactate erau temperaturi mai mari decât cele normale de depozitare, la un raft iaurturile aveau 21,4 grade, potrivit scanării termice făcute cu camera cu termoviziune.
În celelalte carmangerii verificate temperaturile din vitrine erau foarte aproape de limita superioară de 8 grade, permisă de lege. În unele vitrine carnea era păstrată chiar la 6 grade, dar în altele temperatura legală fusese ușor depășită la 8,6-8,7 grade, fără a fi un pericol pentru siguranța consumatorilor.

La brânzeturi: 14 grade în vitrină, în loc de 8 grade

Brânzeturile și lactatele sunt alimente extrem de perisabile. La Sectorul Lactate din piață brânzeturile din două vitrine erau ținute la temperaturi de 14 grade (după scanarea cu camera cu termoviziune), deși la una dintre ele termostatul arăta 7 grade și alta 17 grade. Producătorul agricol care vindea la respectiva vitrină nu a mai fost de găsit în zonă. Alături, o bătrână care mai avea două felii de brânză vindea marfa deși vitrina respectivă nu era conectată la energie electrică, iar termometrul arăta cu mult peste temperatura normală la care se țin brânzeturile pentru a nu se altera. Respectivele vitrine aparțin  SC Piețe și Târguri SRL.
„Noi nu am avut nici o sesizare în ultimele două săptămâni că nu ar funcționa vreo vitrină frigorifică. Vom face o nouă verificare a meselor, a vitrinelor frigorifice și le vom repara pe cele care nu funcționează. Înainte de sezonul cald noi am făcut o verificare a tuturor meselor de la Sectorul Lactate și s-a introdus freon în instalațiile vitrinelor. Înainte au mai fost sesizări de la cei care vând acolo și am intervenit să reparăm vitrinele. Dacă vom avea sesizări de la producătorii care își vând marfa acolo, atunci vom acționa și le vom repara, dar nu am avut sesizări în ultimele săptămâni“, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri SRL Craiova, Adrian Dinu.

Alimente depozitate și la 32 de grade Celsius

În alt magazin, la alimentele care erau expuse în aer liber și unde ar fi trebuit să fie păstrate la maximum 18 grade, camera cu termoviziune în infraroșu a detectat, la exteriorul baxurilor cu bere și băuturi răcoritoare aproximativ 31-32 de grade Celsius, în unul dintre magazinele controlate. În același magazin, situat în partea din spate a pieței, produsele din ciocolată erau păstrate la temperaturi de 24-25 de grade, deși legea spune că trebuie să se mențină la temperauri sub 18 grade.

Ce amenzi riscă respectivii comercianți

„La controlul efectuat în Piața Centrală din Craiova, la alimentările pe care le-am controlat, în general, se respectă temperatura de păstrare a produselor din carne și a preparatelor din carne, cu câteva excepții pe care le vom sancționa. Pentru nerespectarea temperaturii de depozitare sunt amenzi cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei. La cele la care s-au descoperit deficiențe la etichetarea produselor amenzile sunt de la 1.000 la 3.000 de lei. La acest magazin care nu respecta temperatura de depozitare, în speță la produse de ciocolată o să luăm măsurile legale tot pentru depozitare necorespunzătoare“, a declarat Gheorghe Marinescu, comisar-șef adjunct al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Sud-Vest Oltenia. Nivelul amenzilor ce vor fi aplicate comercianților la care s-au constatat deficiențe se stabilesc zilele viitoare.

„Termoviziunea nu minte!“

Specialistul care a manevrat camera cu termoviziune a precizat că scanările efectuate cu respectiva cameră au o precizie uimitoare.
„Am aplicat termoviziunea pentru a vedea modul de depozitare a alimentelor. Practic, este o acțiune comună cu Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor care a înțeles să colaboreze cu noi și care, în felul acesta, prin două metode comparative – termomentrul obișnuit și camera cu termoviziune în infraroșu – am constatat și lucruri foarte bune, dar și lucruri mai puțin bune. Temperaturile pe care le-am înregistrat astăzi (vineri – n.r.) sunt temperaturi aproape corecte, pentru că sunt temperaturi de 25-30 de grade afară, deci sunt temperaturi mult mai mici decât acum două-trei zile. Termoviziunea nu minte. Azi am constatat două mari deficiențe. La un raft de ciocolată, termometrul arăta 4 grade, dar era proaspăt pus în priză, iar în interior erau 25-27 de grade Celsius, deci mult mai mari decât ar trebui să fie. Și mai sunt mici deficiențe la sectorul de brânză, dar acolo nu e vina comercianților. Cei care trebuia să facă setarea vitrinelor frigorifice nu au făcut-o“, a spus Adrian Roșca, conferențiar în cadrul Departamentului de Horticultură și Siguranța Alimentului, de la Facultatea de Agronomie și Horticultură din Craiova, care a manevrat camera cu termoviziune în infraroșu vineri, în Piața Centrală. El a mai spus că temperaturile reale din vitrine înregistrate într-o zi caniculară ar fi fost și mai mari decât cele evidențiate vineri.

Camere folosite pentru cercetare

Facultatea de Agronomie și Horticultură din Craiova, prin Departamentul de Horticultură și Știința Alimentului, a achiziționat camere cu termoviziune în infraroșu pentru activitatea de cercetare, printr-un proiect de infrastructură numit INCESA. Camerele sunt folosite în diverse alte aplicații. Înainte de a merge în piață cu Protecția Consumatorilor, specialistul citat a realizat un experiment împreună cu GdS și Alege TV, pentru a demonstra influența factorilor de mediu asupra celor din jur pe timp de caniculă. S-a constatat că într-o zi călduroasă în care temperatura aerului era de 37-38 de grade Celsius, la nivelul solului, măsurătorile cu camera cu termoviziune în infraroșu arătau chiar și 60-62 de grade. De asemenea, temperaturile măsurate cu o astfel de cameră erau ridicate în jurul persoanelor îmbrăcate în haine de culoare închisă, care atrăgeau căldura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS