13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj9,5 miliarde de euro pentru drumuri şi utilităţi

9,5 miliarde de euro pentru drumuri şi utilităţi

România va avea la dis­­­poziţie aproape 9,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, în perioada de programare 2014-2020, în principal pentru şosele şi reţele de utilităţi pu­blice, prin noul Program Operaţional Infrastructura Mare (POIM), care a fost adoptat de executivul comunitar. POIM este un pachet major de investiţii, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiţi în proiecte de mediu, energie şi transporturi, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat remis, vineri, HotNews. Banilor europeni li se adaugă o cofinanţare naţională, care face ca programul să aibă o valoare totală de 11,8 miliarde de euro. Programul reprezintă aproape jumătate din cele 23 de miliarde de euro alocate României prin politica de coeziune a UE. Luând în calcul şi cofinanţarea de la bugetul naţional, programul valorează peste 11,8 miliarde de euro dedicaţi creşterii economice şi creării locurilor de muncă.
„Invit autorităţile să înceapă implementarea proiectelor-cheie de infrastructură şi din domeniul resurselor naturale, care vor contribui decisiv la dezvoltarea României“, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Programul va pune în practică Masterplanul de transport, strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor, a precizat CE. Creşterea eficienţei energetice, protejarea resurselor naturale şi încurajarea prevenirii riscurilor în ceea ce priveşte schimbările climatice reprezintă alte obiective importante ale POIM 2014-2020. Programul va susţine, de asemenea, capacitatea României de a-şi îndeplini obligaţiile din domeniul mediului, în special în ceea ce priveşte gestionarea resurselor de apă şi a deşeurilor, cu un impact pozitiv asupra calităţii vieţii cetăţenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS