6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO nouă generaţie de absolvenţi de Drept a Universității din Craiova - Primele la admitere, primele la absolvire

O nouă generaţie de absolvenţi de Drept a Universității din Craiova – Primele la admitere, primele la absolvire

Irina Sorescu, Cristina Purcărescu şi Lorena Dincă sunt cele trei tinere care au reuşit să obţină cele mai mari medii atât la examenul de licenţă, cât şi pe parcursul celor patru ani de studiu
Irina Sorescu, Cristina Purcărescu şi Lorena Dincă sunt cele trei tinere care au reuşit să obţină cele mai mari medii atât la examenul de licenţă, cât şi pe parcursul celor patru ani de studiu

Au fost primele pe lista studenţilor admişi la Facultatea de Drept din Craiova, au fost primele și la absolvire. Irina Sorescu, Cristina Purcărescu şi Lorena Dincă sunt cele trei tinere care au reuşit să obţină cele mai mari medii atât la examenul de licenţă, cât şi pe parcursul celor patru ani de studiu. Ieri a avut loc festivitatea de absolvire a promoţiei 2015 în Aula Magna a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale în prezenţa unor personalităţi marcante din domeniul juridic românesc.
Ziua de 9 iulie va rămâne pentru mult timp întipărită în memoria celor 246 de tineri, absolvenţi ai promoţiei 2015 ai Facultăţii de Drept din Craiova. Extrem de emoționaţi, însoţiţi de părinţi şi prieteni, îmbrăcaţi în robe, având în faţa lor o parte din profesorii care le-au călăuzit paşii, dar şi pe reprezentanţii Baroului Dolj sau pe cei ai Institutului Notarial Român, cei 246 de absolvenți au umplut Aula Magna, care a devenit neîncăpătoare.
În cadrul festivităţii de absolvire au fost prezentate şi rezultatele unui proiect prin care studenţii Facultăţii de Drept au avut posibilitatea, ca timp de un an, să activeze efectiv în domeniul juridic prin practică la cabinete notariale, instanţe (Judecătoria Craiova, Tribunalul Dolj, Curtea de Apel Craiova), cabinete de avocaţi, executori judecătoreşti. Proiectul s-a adresat studenților și masteranzilor la drept și administrație publică din regiunea sud-vest și a avut ca obiectiv facilitarea tranziției acestora de la şcoală la piața muncii. Cei mai buni 30 de tineri au fost premiaţi în bani. Rezultatele, deşi greu de cuantificat, s-au materializat nu numai în acordarea de premii, dar şi prin angajarea a 29 de studenţi/masteranzi.
„Este o zi de bilanţ pentru absolvenţii noştri, dar şi pentru facultatea noastră. Anul 2015 este unul aniversar pentru noi şi căutând în arhivă am descoperit lucruri absolut îmbucurătoare. Avem foarte mulţi absolvenţi care lucrează în instanţele craiovene, în baroul doljean, tineri plecaţi departe de casă care au cariere de succes în domeniul juridic şi nu numai. Ca la orice final de etapă eşti tentat să privești spre trecut pentru a te putea orienta cu încredere spre viitor. Greul pentru dumneavoastră, absolvenţii de azi nu a trecut, însă în prezent aveţi baza pentru tot ce va urma profesional. Sunt fericit să constat că aceiaşi tineri pe care în urmă cu patru ani îi menţionam şi îi invitam să rostească câteva gânduri având în vedere că erau primii pe lista studenţilor admişi în facultatea noastră au reuşit să se menţină în acelaşi top. Pe lângă aceştia, am avut tineri foarte buni care s-au implicat în concursurile naţionale, tineri care au participat la concursul studențesc anual, intitulat «Hexagon», care se desfășoară în fiecare an într-una din facultățile membre ale Hexagonului Facultăților de Drept. Aceşti tineri au făcut faţă cu brio probelor științifice (drept civil și drept penal) și probelor sportive (șah, fotbal băieți, baschet fete și tenis de masă)“, a spus prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultății de Drept şi Ştiinţe Sociale Craiova.

„Atunci când faci ceea ce îţi place, succesul este garantat“

Lorena Dincă este şefă de promoţie, având media anilor de studii 10, iar la examenul de licenţă 9,82. „Festivitatea de absolvire este una specială pentru mine, plină de emoţii. Ca şef de promoţie mărturisesc că a fost un efort pe care l-am depus de-a lungul celor patru ani, însă a meritat, iar astăzi culeg roadele. Am intrat în primii zece la facultate, iar acum am terminat prima, ceea ce cred că este mult mai important. Vreau să urmez o carieră în barou, urmează o perioadă extrem de grea, de pregătire intensă până pe 14 septembrie, atunci când este programat examenul de admitere în barou“, a spus Lorena.
La fel de emoţionată şi încrezătoare am găsit-o şi pe Irina Sorescu. „Trebuie să mărturisesc că nu mă aşteptam să termin facultatea cu o medie atât de mare. Nu am urmărit niciodată acest lucru, totul a decurs de la sine având în vedere că am urmat facultatea pe care mi-am dorit-o din tot sufletul. Cred că acesta este de fapt secretul. Atunci când faci ceea ce îţi place, succesul este garantat. Am terminat facultatea cu media anilor de studiu 9,83 şi 9,73 media la examenul de licenţă. Vreau să dau admitere la Institutul Naţional de Magistratură, vreau să urmez o carieră de procuror. Am avut foarte multă susţinere din partea familiei, am avut şansa ca în familia mea majoritatea să fie jurişti“, a spus Irina.
Cristina Purcărescu este a treia tânără absolventă a Facultăţii de Drept cu medie foarte mare.
„Media anilor de studiu 9,96, iar media la licenţă 9,82. Nu am avut ca scop să obţin o astfel de medie. Am privit însă facultatea cu foarte multă seriozitate, ca pe un mijloc pentru obţinerea unor noi obiective. În ce priveşte deciziile viitoare, mi-a luat ceva timp până să mă hotărăsc. M-am gândit, m-am răzgândit, însă am decis. O să merg la magistratură, o să dau examen la Institutul Naţional de Magistratură“, a spus Cristina Purcărescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS