8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea designerului craiovean care a cucerit podiumurile lumii

Povestea designerului craiovean care a cucerit podiumurile lumii

La numai 29 de ani, Andreea Dogaru, de la Docara Conf, a fost declarată designerul anului 2014 în România și a ajuns deja la 30 de colecții, pe care le prezintă pe podiumurile internaționale de modă. Proaspăt întoarsă de la Strasbourg, creatoarea se pregătește pentru o colecție ambițioasă ce va fi prezentată la New York. Aflați în cele ce urmează cum a cunoscut succesul o tânără din Craiova, reperată de reprezentanții marilor branduri internaționale de îmbrăcăminte.
Pasiunea ei pentru design vestimentar a debutat din copilărie, încurajată fiind de faptul că trăia într-un mediu propice. Familia Andreei Dogaru dezvoltă în Dolj patru fabrici de textile, în care lucrează aproximativ 400 de oameni, coordonați de mama Andreei, Cornelia Dogaru, dar și de fratele tinerei, Cristi.
La ora actuală, Andreea Dogaru este prezentă pe marile podiumuri internaționale de modă, unde își prezintă colecțiile. Tânăra este extrem de pasionată de ceea ce face. „Designul vestimentar este mai mult decât un hobby pentru mine. Este viața mea! Este tot ceea ce îmi place să fac. Nu aș renunța pentru nimic în lume la design. Prin asta trăiesc“, a spus Andreea Dogaru în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, difuzată la Alege TV.
Sprijinită de mulți oameni din acest business, Andreea s-a lansat inițial la festivalul de modă Bucharest Fashion Week, unde a fost remarcată, iar apoi invitată peste tot în Europa. A devenit colaboratoarea permanentă a Fashion TV, după ce reprezentanții companiei respective i-au văzut o colecție la un festival de modă din București, iar creațiile ei se pot vedea pe respectivul post dedicat acestei industrii de nișă. Anul trecut, Andreea Dogaru a primit distincția de „Designerul anului în România“, acordată la Romanian Fashion Awards.

Aleargă zilnic 4,5 kilometri

Andreea e mândră că e româncă și nu se sfiește ca la prezentările de modă din străinătate să poarte o broșă sau un mic alt accesoriu cu steagul românesc, atunci când defilează pe catwalk alături de modelele care poartă ținutele create de ea.
Creațiile ei sunt pline de feminitate, de senzualitate, adresându-se foarte mult femeii puternice. „În general, colecțiile sunt o extensie a personalității mele. Sunt influențată de starea de spirit“, a povestit Andreea Dogaru, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. Tânărul designer a povestit că o colecție întreagă poate apărea într-o clipă, ca un flash, ca un fascicul de lumină care îi trece prin fața ochilor. Și așa apar ideile ei, fie când este la volanul mașinii, fie chiar în timpul somnului. Creează mai mult noaptea, doarme uneori două ore, mănâncă sănătos și se menține în formă cu multă mișcare și ambiție. „Alerg zilnic 4,5 kilometri, oriunde m-aș afla în lume“, a precizat Andreea, în studioul Alege TV. Dar viața tumultuoasă a unei creatoare, călătoriile și responsabilitatea livrării colecțiilor la timp o face pe tânără să renunțe la multe din viața privată, în favoarea meseriei pe care a îmbrățișat-o.

Comparată cu designerul casei de modă Givenchy

Tânăra creatoare din Craiova a participat recent la Strasbourg, cu o colecție gotică avangardistă, numită „Lilith“, inspirată din starea ei de moment. Succesul de la Strasbourg a fost fulminant pentru Andreea Dogaru, ea fiind comparată de critici cu celebrul designer principal al casei de modă Givenchy, Alexander McQueen. „Pentru mine, asemănarea cu Alexander McQueen constituie apogeul. Niciodată nu m-aș fi așteptat să fiu comparată cu el de oameni iconici în industria modei. Este o onoare și o fericire extraordinară să fiu comparată cu McQueen, mai ales în Franța, deci într-o țară a modei, ca și Italia“, a precizat tânăra craioveancă.
Creațiile ei se vând preponderent în Anglia și Italia, dar și în alte state. La prezentarea colecțiilor la diverse festivaluri de modă, reprezentanții unor branduri de top încheie contracte cu Andreea, care le livrează una-două colecții, în funcție de cerințe.
Chiar luna trecută, imediat după festivalul de modă de la Brașov, Andreea spune că a încheiat un contract important cu un om de afaceri din Emiratele Arabe Unite, pentru care va livra creațiile ei în perioada următoare.
Anul acesta, tânărul designer craiovean va trece oceanul cu creațiile ei și va ajunge pe podiumurile din America. Andreea Dogaru pregătește o colecție amplă haute couture care va fi prezentată în luna septembrie, la New York.

Colecțiile creatoarei se produc la Docara Conf

Colecțiile Andreei prind viață în atelierul ei din Craiova, din cadrul firmei Docara Conf, la care administrator este mama ei, Cornelia, iar ea este director general.
Docara Conf lucrează, de asemenea, pentru mari nume în domeniul vestimentar, compania având colaborări de zece ani cu branduri renumite pe plan internațional, pentru care produce confecții la Craiova. Într-un sezon se produc la Docara peste 150.000 de articole de îmbrăcăminte.
Problemele cu care se confruntă Docara Conf pe piață sunt similare cu cele ale altor companii din domeniul confecțiilor, cum ar fi dificultăți în găsirea de noi angajați dornici să lucreze în acest domeniu. Anul acesta, pe lângă acoperirea deficitului de personal creat de migrația forței de muncă, Docara Conf oferă și noi locuri de muncă pentru craioveni. Firma angajează urgent circa 300 de muncitori, ca urmare a faptului că are comenzi noi din străinătate, care trebuie onorate. Pe lângă anunțurile de angajare din Gazeta de Sud, managerul general al firmei a făcut un apel la craioveni și în cadrul emisiunii de la Alege TV să meargă la fabrică și să muncească. „Avem o problemă în Craiova. Deși e șomaj, se pare că oamenii nu vor să muncească“, a mai spus Andreea.
Detalii despre angajări, dar și despre activitatea creatoarei de modă puteți afla urmărind emisiunea „Economia Sudului“ pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe site-ul televiziunii Alege TV, www.alege.tv.

Ce se poartă vara aceasta

Designerul Andreea Dogaru a povestit care sunt culorile în trend în sezonul cald, dar și ce materiale se poartă anul acesta. „Se poartă foarte tare ceea ce-ți vine. Având în vedere că este vară, recomand haine vaporoase, din materiale cât mai naturale. Chiar marile case de modă au introdus anul acesta în colecții materiale vaporoase, cât mai fluide. Confortul este foarte important și asta îți dă și atitudine într-o ținută“, a explicat Andreea Dogaru. Ea a spus că paleta de culori care se poartă anul acesta este variată, pornind de la magenta (și la păr, și la vestimentație), continuând cu nud, alb, verde. Se poartă foarte mult și imprimeurile în culori vii, a conchis creatoarea de modă.
Rochii create de Andreea Dogaru pot fi găsite în magazinul din Craiova al creatoarei și în alte două magazine din București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS