9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii, pe urmele șpăgilor de la UMF Craiova

Procurorii, pe urmele șpăgilor de la UMF Craiova

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a fost ieri una dintre țintele procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au efectuat aici percheziții, dar și în alte 14 locații din județ. În urma acestora, au fost puse în executare 80 de mandate de aducere, într-o cauză penală având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de luare și dare de mită pentru promovarea examenelor. Sumele vehiculate de anchetatori sunt între 50 și 100 de euro pentru ca studenții să treacă examenele.
Ieri, 15 percheziții au fost efectuate în județul Dolj, la sediile unor unități de învățământ și spitalicești, precum și la locuințele unor persoane. Cercetările procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au fost efectuate într-o cauză penală având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și dare de mită, care ar fi fost săvârșite de către cadre didactice universitare și studenți, constând în condiționarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani cuprinse între 50 și 100 de euro, conform unui comunicat emis de PÎCCJ.
Potrivit unui comunicat emis de Biroul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), au fost puse în executare 80 de mandate de aducere. „Din probatoriul administrat în cauză rezultă că persoanele suspecte, în perioada ianuarie – iulie 2015, au pretins și primit sume de bani sau alte bunuri de la studenți pentru promovarea unor examene“.

Procurorii au ridicat documente de la UMF Craiova

Percheziții au fost efectuate și la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova, de unde au fost ridicate mai multe documente. Conducerea UMF Craiova a emis și ea un comunicat, fără a da prea multe detalii legate de cele întâmplate. „Conducerea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova vă informează că, în cursul zilei de 6 iulie 2015, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat cercetări într-o cauză penală având ca obiect suspiciuni de infracţiuni de luare de mită şi dare de mită care vizează câteva cadre didactice şi studenţi ai universității noastre, referitoare la condiţionarea promovării unor examene. Documentele solicitate au fost puse la dispoziţia organelor de anchetă“, se arată în comunicatul semnat de rectorul UMF, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu.
Conform unor surse neoficiale, procurorii au mers și la Direcția de Sănătate Publică Dolj, pentru a ridica documente ce vizează legislația legată de examenele studenților.

Managerul SJU Craiova: „Știu doar că au venit într-o problemă legată de studenți“

Conform site-ului romaniacurata.ro, perchezițiile ar fi fost făcute la nouă profesori acasă, dar și la birourile acestora, precum și la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova. „Procurorii Parchetului General fac percheziţii în birourile şi domiciliile a nouă profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova. Percheziţii sunt şi la Spitalul Judeţean, întrucât unul dintre profesori este şef de secţie la spital“, informează romaniacurata.ro. Contactat de GdS, managerul SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuță, a spus că știe doar în mare despre ce este vorba, dar că nu se află în oraș și nu cunoaște detalii. „Nu am idee ce s-a întâmplat. Eu sunt la București. Știu doar că au venit într-o problemă legată de studenți“, a declarat Fănuță.
Tot romaniacurata.ro citează surse apropiate anchetei, care susțin că ar fi vorba, în principal, despre restanțieri din toți anii. „Potrivit unor surse judiciare, profesorii primeau şpagă de la studenţi ca să îi treacă examenele, în principal de la restanţieri. E vorba de studenţi din toţi anii, de la medicină dentară, medicină generală sau secţia moaşe. «Era o practică generalizată şi împământenită de mulţi ani», a declarat unul dintre anchetatori. Profesorii primeau şpăgile fie în birouri, fie în maşină. Studenţii plăteau direct sau făceau colecte. De regulă, cumpărau bijuterii şi le dădeau profesoarelor. La percheziţii s-au găsit, în locuinţa unui profesor, 11.000 de lei, iar la altul 6.500 de lei. (…) Printre suspecţi sunt şi nouă studenţi. Anchetatorii au ca probe denunţuri ale unor studenţi, filaje şi interceptări“, mai scrie romaniacurata.ro.
Gazeta de Sud a transmis o solicitare PÎCCJ, pentru a afla exact care au fost cele 15 locații, care este valoarea totală a presupusei mite, dar și câte dintre cele 80 de persoane aduse la audieri sunt studenți și câte profesori. Până la încheierea ediției, PÎCCJ nu a transmis nici un răspuns.
Acțiunea s-a derulat de către poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, sprijiniţi de lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş“ a Jandarmeriei, sub coordonarea procurorilor PÎCCJ. În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS