10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBlocuri pictate contra reabilitare termică

Blocuri pictate contra reabilitare termică

Pictura realizată în urmă cu un an pe fațada unui bloc din cartierul craiovean Craiovița Nouă, situat pe bulevardul Olteniei, a fost acoperită parțial cu plăci de polistiren. Proprietarii au decis să anvelopeze fațada clădirii și nu au mai ținut seama de „arta urbană“. Numai că s-au trezit cu inspectorii de la Poliția Locală la ușă, care i-au obligat să sisteze lucrările, să dea jos polistirenul și l-au amendat pe unul dintre proprietari cu 2.000 de lei pentru că nu avea autorizație de construire.
Unii proprietari din blocul 28, scara 3, din cartierul Craiovița Nouă, s-au apucat să anvelopeze fațada blocului, fără să mai țină seama de pictura gigant care acoperă una dintre fațadele blocului. Prin urmare, o parte din lucrare a fost acoperită cu plăci de polistiren. Numai că inițiativa locatarilor a fost brusc stopată de inspectorii de la Poliția Locală care au sistat lucrările de izolare, l-au amendat pe unul dintre proprietari cu suma de 2.000 de lei și i-au pus în vedere să înceteze lucrările. Mai mult, a fost avertizată și asociația de proprietari din Craiova să facă ea acest lucru dacă proprietarii nu vor înlătura polistirenul. Locatarii cred că toate acestea sunt cauzate de pictura de pe blocul lor și acesta ar fi motivul pentru care administrația locală nu le permite să-și anvelopeze blocul. „Eu am igrasie în apartament și din acest motiv am decis să anvelopez. Același lucru îl face și vecinul de la etajul trei. Numai că au venit cei de la Disciplina în Construcții și mi-au interzis. M-au somat să opresc lucrările și m-au amendat. Cred că este din cauza acestei picturi pentru care eu nu mi-am dat acordul“, spune locatarul de la apartamentul 17.
Oamenii spun că atunci când li s-a pictat blocul nu au fost întrebați, dar acum sunt luați la rost. „Când au venit să picteze, ne-au spus că doar vopsesc fațada. A venit primăria cu o firmă și într-o noapte au pictat fațada blocului. Au început ziua pe la patru și au terminat până dimineața la cinci. Când am văzut dimineața, i-am întrebat: «Ce ați făcut, domn’e, că ați spus că vopsiți fațada?» Mi-au zis că au fonduri de la Uniunea Europeană și că, dacă vrem să izolăm, putem să facem anveloparea. Acum vecinul vrea să izoleze că are igrasie în casă și nu-l lasă din cauza picturii ăsteia. Când au făcut lista și ne-au pus să semnăm, pentru unii locatari nu se știe cine a semnat. La apartamentul 17 nu este nimeni și apare semnat, la apartamentul 14, la fel sunt plecați în străinătate și apare semnat“, spune Carp Cincă, proprietar în blocul 28, scara 3, din Craiovița Nouă.

Asociația, avertizată

La rândul ei, Asociația de proprietari 4 AS din care face parte blocul 28 a fost avertizată și obligată să desființeze aceste lucrări dacă nu fac acest lucru proprietarii în cauză. „Am fost înștiințat de Disciplina în Construcții că se izolează blocul 28. Am venit la fața locului și am constatat și eu acest lucru. Poliția Locală mi-a transmis o notă de constatare în care mă obligă pe mine ca în termen de 14 zile să dau jos ce au anvelopat proprietarii aici. Pe mine nu m-au întrebat nici când a început anveloparea, nici când s-a făcut acum un an această pictură. Atunci m-au chemat noaptea pe la ora unu proprietarii. Le-am cerut celor care pictau blocul un act cu acordul proprietarilor și mi-au arătat o listă abia dimineața. Am înțeles de la proprietari că atunci li s-a spus că pot anvelopa ulterior, că nu este nici o problemă. Acum câțiva proprietari vor să anvelopeze blocul și nu au voie. Au fost amendați și lucrările au fost sistate. Oamenii au venit peste mine să mă întrebe de ce nu li se permite izolarea fațadei“, explică Gheorghe Mateescu, președintele Asociației de proprietari 4 AS.

Nu pictura e de vină

În ciuda supărării lor, proprietarii recunosc că nu au autorizație de construire, în speță pentru anvelopare, dar o țin pe a lor, că pictura de pe bloc este principala cauză pentru care lucrările au fost sistate. „Recunosc, nu am autorizație, dar cum, când îmi pictezi blocul, îmi treci o semnătură fictivă și, când vreau să anvelopez, nu mă lași? Uitați, avem aici negru pe alb o hârtie de la Asociația care s-a ocupat de aceste picturi (Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 – n.r.) în care se spune că nu se îngrădește dreptul proprietarilor de a efectua lucrări de izolare termică a clădirii“, spune alt proprietar din blocul 28.
Faptul că nu există autorizație de construire este confirmat și de președintele asociației de proprietari, și de reprezentanții Poliției Locale. „Proprietarii din blocul 28, scara 3, care au început să anvelopeze fațada blocului nu au autorizație de construire. Unul dintre ei a fost amendat cu suma de 2.000 de lei. Sunt obligați să sisteze lucrările și să le desființeze. La rândul ei, a fost avertizată și Asociația de proprietari 4 AS, care este obligată să ia ea aceste măsuri dacă proprietarii nu se conformează. În caz contrar, și repre­zentanții asociației de proprietari vor fi amendați. Menționez că aceștia își pot anvelopa blocul în condițiile legii, adică să obțină autorizație de construire pentru tot blocul conform Legii nr. 50/1991“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Kero şi Krom au pictat blocul

Pictura a apărut pe blocul 28 din Craiovița Nouă în primăvara anului 2014. Lucrarea a fost realizată de  Kero și Krom, primul din Cluj, iar celălalt din Londra. Pictura reprezintă „Frumoasa și Bestia“ în varianta grafitti, și transmite un mesaj de optimism și încredere.

Picturi efemere

„La momentul în care s-au făcut acele lucrări de artă urbană am fost conștienți de efemeritatea lor. Proprietarii ne-au permis atunci să folosim fațada blocului lor. Știam că este posibil ca, pe viitor, locatarii să anvelopeze aceste fațade și au tot dreptul să facă acest lucru“, a declarat Vlad Drăgulescu, reprezentantul Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS