14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAverile directorilor de spitale din Craiova

Averile directorilor de spitale din Craiova

Managerul Adina Turcu are teren și casă de vacanță la Vârvoru de Jos, împreună cu Cristina Zgonea și Claudiu Manda
Managerul Adina Turcu are teren și casă de vacanță la Vârvoru de Jos, împreună cu Cristina Zgonea și Claudiu Manda

Spitalul „Victor Babeș“ și Spitalul de Neuropsi­hiatrie au actualizat decla­rațiile de avere și de interese ale angajaților. Terenuri, case de locuit, case de vacanță, apartamente și mașini au în proprietate managerii instituțiilor sanitare. Situația angajărilor din spitale în perioada 2012 – 2015 tot nu a apărut pe site.

Potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, declarațiile de avere și cele de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității (art. 4, alin. 1). Managerii au obligația să actualizeze declarațiile de avere și declarațiile de interese anual, cel mai târziu la 15 iunie (art. 4, alin. 2). O persoană desemnată din cadrul instituției gestionează aceste documente. Aceasta „asigură afișarea și menținerea declarațiilor de avere și ale declarațiilor de interese pe pagina de internet a instituției, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii“ (art. 6). În ediția GdS din 23 iunie („Transparența, piatră de moară pentru spitalele craiovene“), am arătat că la acea dată majoritatea spitalelor din Craiova nu afișaseră declarațiile de avere actualizate în 2015. Între timp, aceste documente au început să apară pe site-urile instituțiilor.

SJU, așteptat cu declarațiile

Managerul Spitalului Cli­­nic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Adina Turcu, și-a declarat mai multe terenuri pe care le deține în proprietate. Este vorba despre 910 mp de teren intravilan în Calafat, pe care îl deține din 1998 împreună cu Claudiu Manda, la care se adaugă și o casă de locuit de 310 mp. În localitatea Vârvoru de Jos, managerul deține, împreună cu Cristina Zgonea și Claudiu Manda, 1.375 mp de teren intravilan cumpărat în 2001. Aceleași persoane au aici și o casă de vacanță de 84 mp. În localitatea Malu Mare, Adina Turcu deține împreună cu Claudiu Manda 1.045 mp de teren intravilan achiziționat în 2011, la care se adaugă o casă de locuit de 230 mp. Managerul mai are depozite bancare de circa 10.000 de lei la Unicredit Țiriac și de 20.000 de lei la Garanti Bank. De asemenea, directorul are credite de 80.000 de euro și 5.000 de lei, dar și un card de cumpărături de aproape 47.000 de lei (!). Salariul anual încasat de la spital se ridică la aproximativ 75.000 de lei. Directorul medical Constantin Ecobici a obținut prin succesiune 130 mp de teren intravilan în Craiova și șase hectare de teren agricol la Filiași. Tot prin succesiune a dobândit o casă de locuit de 100 mp în Craiova. Acesta mai deține un spațiu comercial de 50 mp și un autoturism Opel Corsa fabricat în 2006. Salariul anual încasat de la spital se ridică la 80.000 de lei.
Și Spitalul Clinic de Neu­ro­psihiatrie Craiova a publicat declarațiile de avere și de interese actualizate. Potrivit acestora, managerul Luiza Popa deține în proprietate împreună cu soțul 1.000 mp de teren agricol la Pielești și o casă de locuit în Craiova de 240 mp. Salariul anual de manager este de circa 50.000 de lei. Declarațiile de avere și interese actualizate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova încă nu au apărut pe site. De asemenea, pe site-urile spitalelor craiovene nu a apărut situația angajărilor din perioada 2012 – 2015, pe care managerii s-au obligat s-o afișeze după ce DNA a arestat-o pe Cristina Calangiu, fostul viceprimar al Craiovei, sub acuzația că pretindea șpagă pentru a face angajări în spitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS