5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj214 cadre didactice doljene vor susţine examenul de definitivat

214 cadre didactice doljene vor susţine examenul de definitivat

Peste 200 de cadre didactice doljene sunt aşteptate joi, 9 iulie, la examenul de definitivat. Dintre cei 245 de profesori care s-au înscris iniţial pentru susţinerea concursului, 214 dintre ei şi-au validat datele finale. Concursul se va susţine la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, din Craiova, începând cu ora 10.00, iar durata examenului este de patru ore. Accesul candidaţilor în centrul de examen la proba scrisă se va face în intervalul 8.00-8.45. Pentru a ajunge la susţinerea probei scrise a examenului de definitivat, profesorii au avut de trecut două inspecţii la clasă până pe 5 iunie 2015 la care să fi obţinut minimum 8, iar altă condiţie esenţială este ca aceştia să aibă minimum un an în învăţământ. Cei mai mulţi candidaţi înscrişi la examenul de definitivat din aceast an sunt din învăţământul preşcolar şi primar.
„Avem candidaţi pe 29 de specializări. Ca şi exemple în acest sens, avem 41 de candidaţi educatori care vor să susţină examenul de definitivat, 33 de învăţători, 28 de profesori de educaţie fizică, de limba engleză – 19, de limba română – 16, de matematică şi limba franceză câte 12 profesori“, a precizat prof. Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Definitivatul, necesar pentru angajarea pe perioadă nedeterminată

Candidaţii care în timpul desfăşurării probei scrise vor fi surprinşi copiind, primind sau transmiţând soluţii cu privire la subiecte vor fi eliminaţi din examen. Candidații eliminaţi pierd dreptul de înscriere la examen în sesiunea imediat următoare. Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult cinci ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi șapte ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat. Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen după efectuarea stagiului minim, în cel mult cinci ani de la începerea primului stagiu.
Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în concordanţă cu programele specifice pentru examen aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, valabile pentru sesiunea respectivă.
Învăţătorii, institutorii şi profesorii pentru învăţământul primar vor susţine examenul de definitivat la limba şi literatura română şi matematică, metodica predării acestora, pedagogie şcolară şi elemente de psihologie a educaţiei. Educatorii, institutorii şi profesorii pentru învăţământul preşcolar vor susţine examen la limba română şi literatură pentru copii, metodica activităţii instructiv-educative din învăţământul preşcolar, pedagogie preşcolară şi elemente de psihologie a educaţiei.
Rezultatele la examenul de definitivat se vor afişa pe 14 iulie. În perioada 14-15 iulie se înregistrează contestaţiile. Între 16 – 17 iulie are loc soluţionarea contestaţiilor, iar pe 18 iulie – afişarea rezultatelor finale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS