6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuzica Europei pe scena Filarmonicii „Oltenia“

Muzica Europei pe scena Filarmonicii „Oltenia“

Liviu Prunaru va concerta pe scena Filarmonicii în cadrul Stagiunii „Europa“
Liviu Prunaru va concerta pe scena Filarmonicii în cadrul Stagiunii „Europa“

La Filarmonica „Oltenia“ va răsuna, în cadrul Stagiunii Europa, muzica tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, în prezența reprezentanților ambasadelor acestora în țara noastră. 

Filarmonica „Oltenia“ pregătește un eveniment muzical de amploare, Stagiunea Europa, ce va aduce în România lucrări din patrimoniul muzical clasic și contemporan al culturii țărilor Uniunii. 28 de concerte vor avea loc în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016. „Este o stagiune care aduce foarte multe noutăți în peisajului muzical românesc, cea mai complexă organizată de Filarmonica «Oltenia». Conceptul a fost de a realiza o galerie a muzicii europene. Sunt 28 de concerte, fiercare dedicat unei țări membre a Uniunii Europene“, a precizat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“.
Din fiecare țară vor fi invitați un dirijor și un solist. Dirijorul trebuie să aleagă cel puțin o piesă clasică și o piesă contemporană, scrisă după 1985, ambele din țara respectivă. Craiova are ocazia să cunoască muzica tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.
„Am adăugat acestor zile frumoase și întâlniri cu reprezentanți ai filarmonicilor importante din Europa. În fiecare vineri seară din săptămână va fi concertul dedicat țării respective, iar luni vom avea o conferință și vom viziona cu toții un DVD, un concert celebru al marilor filarmonici din fiecare țară din Uniunea Europeană. Marțea am dedicat-o studenților și, din acest motiv, vom avea reprezentanți ai studenților de la Conservatoarele reprezentative din fiecare țară“, a mai precizat Vlad Drăgulescu.

„Un periplu prin toate genurile posibile“

Stagiunea Europa se anunță a fi o aventură artistică extrem de ambițioasă, datorită consistenței deosebite din punct de vedere al repertoriului. „Concertele săptămânale vor fi o probă de rezistență pentru muzicienii orchestrei noastre și ai corului, pentru că este și el programat de câteva ori în această stagiune. Programul stagiunii cuprinde lucrări contemporane pe care fiecare țară le-a propus, lucrarea concertantă, unde avem soliști la diverse instrumente începând cu pian, vioară, clarinet, trompetă, violoncel, xaxofon, soliști vocali. E de menționat faptul că în încheierea acestui proiect extrem de ambițios, temerar, va fi interpretată Simfonia nr.9 de Beethoven sub bagheta maestrului Alain Paris, având patru soliști francezi consacrați, unii chiar de la Opera Națională din Paris. Stagiunea este un periplu prin toate genurile posibile. Avem muzică bună, lucrări romantice ample foarte ambițioase de la o săptămână la alta, de la simfonii de Brahms, aproape toate simfoniile de Beethoven, câteva de Mozart, dar și simfonii romantice de Berlioz, Ceaikovski, Mendelssohn, trecând apoi la modernism. Este un program divers. Se merge de la prime audiții naționale, până la prime audiții absolute“, a precizat Mihai Ungureanu, directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia“.
În cadrul Stagiunii Europa, ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, este rezervată României. Pe scenă vor urca dirijorul Mihnea Ignat și solistul Liviu Prunaru.

111 ani de la primul concert simfonic al Filarmonicii

Pe 17 decembrie, ziua în care se împlinesc 111 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova, pe scenă vor urca 111 muzicieni. „Stagiunea Europa aduce în atenția publicului lucrări scrise special de compozitori pentru Filarmonica «Oltenia». Pe 17 decembrie se împlinesc 111 ani de la primul concert de muzică simfonică realizat vreodată în Craiova. Maestrul Dan Dediu va compune, cu această ocazie, pentru Filarmonica «Oltenia», o cantată, care va purta numele Cantata 111 pentru că avem pe scenă un dirijor și 110 muzicieni. Proiectul Stagiunea Europa a pornit de la această cifră frumoasă, 111, pe care ne-am dorit să o celebrăm în mod deosebit și cum o puteam face altfel decât printr-un examen de maturitate, de modernitate și contemporaneitate, un examen european, pentru că, prin această stagiune, Filarmonica «Oltenia» își stabilește un loc al său în peisajul muzical european“, a mai precizat Vlad Drăgulescu.

Bilete și abonamente pentru Stagiunea Europa

„Vom începe din această vară să vindem bilete și abonamente pentru Stagiunea Europa“, a precizat managerul Filarmonicii „Oltenia“, Vlad Drăgulescu. Prețul lor nu este cu mult mai mare decât cele pentru o stagiune obișnuită, au ținut să asigure organizatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS