6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, centrul abordării bolii Parkinson

Craiova, centrul abordării bolii Parkinson

Specialiștii își propun să ajute pacienții care suferă de boala Parkinson să ducă o viață mai bună
Specialiștii își propun să ajute pacienții care suferă de boala Parkinson să ducă o viață mai bună

Parkinsonul este o afecțiune neurologică degenerativă care afectează în mod îngrijorător tot mai mulți tineri. Vineri, pentru prima dată în Craiova, a avut loc un eveniment dedicat abordării integrate a acestei boli.
Peste 72.000 de români sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, iar în ultimii ani s-a observat o scădere a vârstei la care este diagnosticată, una din 20 de persoane afectate prezentând simptome în jurul vârstei de 40 de ani, atrag atenția reprezentanții Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson (ALIBP) România.
Numărul pacienților care suferă de Parkinson este în creștere.
Întâlnirea de vineri a avut ca obiectiv îmbunătățirea nivelului de îngrijire al pacienților cu Parkinson, prin informarea acestora, a aparținătorilor lor, dar și a profesioniștilor în sănătate cu privire la implicațiile multiple ale bolii și necesitatea comunicării interdisciplinare cu scopul de a obține cele mai bune rezultate terapeutice în cazul acestor pacienți cronici.

Asociații și autorități locale împreună pentru bolnavi

Boala Parkinson este o dereglare a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescența neuronilor care produc dopamina (substanță neurotransmițătoare, responsabilă cu capacitatea organismului de a-și controla mișcările). Bolnavul are nevoie de ajutorul mai multor specialiști pentru obținerea celor mai bune rezultate terapeutice.
Dan Reican este preșe­dintele și fondatorul Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson din România. Din anul 2000, acesta suferă de Parkinson și a înființat asociația ca să fie mai aproape de cei care au aceeași problemă ca și el și ca să-i susțină. „Mă simțeam singur, nu știam ce să fac și m-am hotărât să-i ajut pe cei ca mine să găsească drumul cel bun. Până acum, asociația a câștigat drepturile sociale a mai mult de 250 de pacienți. Avem juriști și avocați care îi pot ajuta pe bolnavi“, a spus Dan Reican.
Și reprezentanții Direc­ției de Sănătate Publică (DSP) Dolj s-au alăturat evenimentului. În cadrul DSP există un Compartiment de evaluare și promovare a sănătății prin care bolnavii sunt preveniți cu privire la numeroase afecțiuni. „Specialiștii noștri colaboreză cu multe organizații neguvernamentale, guvernamentale, dar și cu autorități publice locale, iar rezultatele se văd în îmbunătățirea indicatorilor stării de sănătate în Dolj și în urma cărora se implementează programe locale țintite pe problemele de sănătate cu care se confruntă doljenii“, a precizat dr. Ludmila Prunariu, director executiv al DSP Dolj.

„Ambulatoriul integrat al spitalului va fi funcțional peste puțin timp“

În cadrul Spitalului de Neu­ropsihiatrie Craiova ajung, de cele mai multe ori, bol­navi de Parkinson din tot județul. În curând, unitatea medicală va dispune și de un ambulatoriu integrat în care pacienții pot fi și consultați, și tratați. „Pacienții care suferă de Parkinson, dar nu numai aceștia vor putea be­ne­ficia de consultații și tratament prin cabinetul de neurologie al ambulatoriului integrat al spitalului care va fi funcțional peste puțin timp, după încheierea contractului cu Casa de Asigurări. Pacienții se pot adresa specialiștilor din Centrul de Sănătate Mintală și din secțiile de psihiatrie din cadrul spitalului pentru consult, tratament și consiliere psihiatrică, dar și pentru evaluare și suport psihologic. Abordarea interdisciplinară ajută la depistarea precoce a tulburărilor psihiatrice care pot apărea în cursul evoluției bolii“, a declarat managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova, dr. Luiza Popa.

„Secretul este să te accepți așa cum ești“

Dr. Dan Fărcaș, vice­președinte ALIBP, este dovada vie că se poate trăi frumos chiar dacă suferi de Parkinson. Când era student la Medicină, în urmă cu 26 de ani, a aflat că suferă de această boală, dar nu s-a dat bătut. Lucrează zece ore pe zi și luptă pentru drepturile pacienților. „Secretul este să te accepți așa cum ești și să accepți boala“, spune medicul.
Dr. Dan Fărcaș a scris și o carte în care descrie experiența trăită ca pacient și urmează să lanseze proiectul educațional „Virtuți adormite“. Acesta se va concretiza cu înființarea, la Târgu Mureș, a Centrului Național de Educație pentru pacienții cu boală Parkinson.
Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, nu a fost prezent la eveniment, însă a transmis un mesaj prin care susține astfel de acțiuni în județ având în vedere că în ultima vreme și tinerii sunt diagnosticați cu Parkinson. „Asigurarea accesului la asistenţa medicală de calitate a oricărei persoane de pe raza judeţului reprezintă principalul nostru obiectiv, astfel că în Dolj funcţionează o puternică reţea de cabinete de medicină de familie, 421, neexistând localitate fără o astfel de unitate sanitară. Asistenţa medicală de urgenţă este asigurată de serviciul SMURD şi Staţia Judeţeană de Ambulanţă cu 12 substaţii distribuite echilibrat pe toată suprafaţa judeţului, în aşa fel încât timpul mediu de sosire la urgenţă este, în condiţii normale, de 25 de minute. De asemenea, din luna decembrie a anului 2012, punctul de salvare aeriană SMURD de la Craiova a devenit funcţional, fiind dotat cu un elicopter. Casa de Asigurări de Sănătate Dolj are încheiate contracte de furnizări de servicii medicale cu 32 de spitale (20 particulare), 337 de farmacii, 107 cabinete medicină dentară, 121 ambulatorii de specialitate, 27 de reabilitare şi recuperare medicală, 39 laboratoare de analize şi șase de imagistică medicală. Prin aceste unităţi sanitare se derulează șase programe naţionale de medicină preventivă, 17 subprograme coordonate şi monitorizate de DSP Dolj, în valoare de 6.741.000 de lei şi zece programe naţionale de medicină curativă coordonate şi monitorizate de CAS Dolj în valoare de 44.373.889 de lei“, a transmis prefectul Nicolae Sorin Răducan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS