8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine reține impozitul pe arendă

Cine reține impozitul pe arendă

După ce se treieră grâul, iar agricultorii merg să ridice arenda, ei trebuie să plătească impozit la stat și contribuție la sănătate
După ce se treieră grâul, iar agricultorii merg să ridice arenda, ei trebuie să plătească impozit la stat și contribuție la sănătate

Firmele care le plătesc arenda agricultorilor le rețin la sursă impozitul pe arendă (16%) și contribuția la sănătate (5,5). Apoi banii trebuie plătiți la stat. Anul trecut în Dolj au fost 640 de firme arendașe care au reținut și plătit impozitele la Fisc, pentru agricultorii care au dat pământul în arendă.
A început secerișul la orz și orzoaică, iar în curând va începe și la grâu. Imediat după recoltarea culturilor din câmp, firmele vor începe să le plătească arendatorilor ceea ce li se cuvine pentru pământul pe care l-au lăsat în grija arendașilor. Dar indiferent dacă arenda va fi plătită sub formă de produse agricole sau li se vor da bani agricultorilor, acestora trebuie să li se rețină impozitul pe arendă de către arendaș. Până în 2013 inclusiv, agricultorii puteau opta între a li se reține impozitul pe arendă de către firma care a lucrat pământul (arendaș) sau de a își plăti singuri la Fisc impozitul pe venitul din arendă (16% din suma cuvenită de la arendaș). Din 2014 încoace este obligatoriu ca arendașul să rețină la sursă impozitul pe arendă pe care agricultorul îl datorează statului, dar trebuie să rețină și contribuția la asigurările de sănătate care se calculează la venitul din arendă (5,5%). Cu alte cuvinte, indiferent dacă agricultorii primesc produse agricole sub formă de arendă sau bani, lor li se va reține de către firma care a lucrat terenul dat în arendă atât impozitul de 16%, cât și contribuția la asigurările de sănătate de 5,5%. Arendașul emite factură pentru țărani, factură pe care se evidențiază impozitul reținut omului, dar și contribuția la sănătate.

Câte firme au plătit la Fisc impozitele reținute

După ce arendașii le rețin oamenilor impozitele pe arendă, este obligatoriu ca banii să fie virați la Fisc cel târziu până la 25 ale lunii următoare în care s-a făcut stopajul la sursă. Reprezentanții Fiscului spun că arendașii le plătesc la Fisc, de regulă, impozitele reținute de la arendatori și contribuția la sănătate.
„Fiind vorba de stopaj la sursă, aceste sume sunt plătite, de regulă, la termen, ca și celelalte obligații către buget. În cazul în care nu achită impozitul pe arendă și contribuția la Sănătate reținute la sursă, noi trecem la măsuri de executare silită“, a declarat pentru GdS directorul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu.
Anul trecut, la nivelul județului Dolj au fost 640 de societăți comerciale, PFA-uri, întreprinderi individuale (II) și întreprinderi familiale (IF) care au reținut la sursă și au virat la stat impozitele pe arendă, în numele oamenilor care le datorează. Potrivit datelor de la Fisc, cele 640 de firme ar fi trebuit să achite la stat 5,994 milioane de lei sub formă de impozit pe arendă reținut de la arendatori și contribuția la Sănătate. Sumele încasate efectiv de Fisc au fost de 5,902 milioane de lei, a spus directorul Mihai Antonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS