17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicamentele ieftine dispar, pacientul plătește tot mult

Medicamentele ieftine dispar, pacientul plătește tot mult

Unele medicamente au dispărut din farmacii
Unele medicamente au dispărut din farmacii

Românii beneficiază de ieri de cele mai ieftine medicamente din Uniunea Europeană. Asta în teorie, pentru că în realitate cadrele medicale, farmaciștii, dar și reprezentanții pacienților susțin că unele dintre medicamentele ieftine deja nu se mai găsesc în farmacii. Producătorii nu mai sunt interesați să le aducă pe piața din România dacă nu au profit.
Cei care ne conduc au venit cu vestea că de la 1 iulie 2015, românii vor beneficia de cele mai ieftine medicamente din Uniunea Europeană. Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății, a precizat că preţurile vor fi cu până la 20% mai mici decât până acum. Realitatea din farmacii este însă alta. Multe dintre medicamentele ieftine deja lipsesc. Asta pentru că mulți distribuitori nu mai sunt interesați să importe medicamente ieftine. Din această cauză, farmaciile sunt prost aprovizionate. „Mulți producători din țară vor renunța la unele medicamente pentru că prețul lor a scăzut atât de mult încât există situații, cel puțin din ce au declarat ei, în care costul de producție este mai mare decât cel de vânzare. Depozitele nu s-au aprovizionat pentru că știau că se vor micșora prețurile. În acest moment, lipsesc foarte multe medicamente din farmacii. Până la urmă, prin înțelegere cu pacientul, putem să înlocuim medicamentele care lipsesc pentru că există altele similare lor“, precizează Elena Călin, președintele Colegiului Farmaciștilor Dolj.

„Farmaciile mici, independente, vor da faliment“

În mediul rural, impactul o să fie și mai mare atât pentru pacienți, cât și pentru farmacii. „Mulți importatori nu o să mai aducă în țară medicamente ieftine și impactul este negativ asupra farmaciilor. Acestea au de pierdut sume considerabile pentru că medicamentele s-au ieftinit pe stoc, deci tot ce a existat în farmacie la 1 iulie s-a ieftinit. Farmaciile mici, independente, vor da faliment. Până în iarnă, multe se vor închide pentru că nu vor putea să-și recupereze această pierdere. Farmaciile mai mari au pierdut chiar miliarde, vorbind în bani vechi. În mediul rural, impactul este negativ. Se vor bloca plățile la furnizori, iar aceștia nu o să mai dea medicamente“, adaugă Elena Călin.

„Au existat deja oameni nemulțumiți în farmacii“

Elena Călin, președintele Colegiului Farmaciștilor Dolj, a precizat: „Ieftinirea trebuia să se facă treptat. Nu a fost bine că de cinci ani nu s-a umblat la prețul medicamentelor. Deși s-a micșorat prețul de vânzare cu amănuntul al medicamentelor și, în același timp, a scăzut și prețul de referință, adică cel pe care îl plătește Casa de Asigurări (CAS), pacientul poate să plătească la fel ca până acum. Au existat deja oameni nemulțumiți în farmacii. Prețul de referință (cel mai mic preţ corespunzător unităţii terapeutice aferente -n.r.) al medicamentului nu coincide însă niciodată cu prețul de vânzare. CAS decontează prețul de referință, dar, dacă tu nu ai în farmacie acel medicament și ai altul mai scump, pacientul nu o să resimtă ieftinirea. Dacă producătorul nu mai aduce medicamentul ieftin o să iei decât din cele scumpe și ieftinirea nu o să-și facă efectul“, adaugă Elena Călin.

Medicamentele importante lipsesc de pe piață

Medicii spun că deocamdată nu sunt clare diferențele de preț. Cert este că medicamente importante lipsesc de pe piață. Lactuloza, de exemplu, un sirop folosit mult în tratamentul constipației la pacienții oncologici, nu se mai găsește. „Oamenii încearcă să facă rost de Lactuloză din străinătate. Cred că într-o săptămână, două o să vedem efectul. Multe medicamente lipsesc și se eliberează rețeta fracționat. E destul de greu să iei o rețetă și să cauți peste tot. Un anumit spray de nas pentru copii nu se mai găsește. Care sunt exact diferențele de prețuri nu am reușit să ne lămurim. Sunt medicamente care au fost scoase definitiv din producție“, spune Dalida Mosorescu, medic de familie.
Aceasta este de părere că producătorii de medicamente decât să scadă prețul, mai bine pleacă: „De exemplu, Cedax, care era un antibiotic foarte bun și se găsea formă şi pentru copii și pentru adulți, a dispărut de la noi. Sunt alte medicamente care nu vin aici tocmai din cauza prețului, cum este Celestamine, care este pentru sinuzită, rinită alergică. În Uniunea Europeană se găsește, dar la noi nu“.

„Hotărârile nu ar fi trebuit luate pe acte normative de acum șapte ani“

În tot acest haos, pacientul este cel care are de pierdut. Reprezentanții pacienților spun că încă din martie i-au prevenit atât pe ministrul sănătății, cât și pe președintele CNAS că măsura trebuie aplicată cu prudență. Până acum, măsurile aplicate fără realizarea unor studii de impact au dus la dispariția a peste 800 de medicamente de pe piața românească. Așa am ajuns să fim la coada statelor europene. „Hotărârile nu ar fi trebuit luate pe acte normative de acum șapte ani. În 2009, când s-a mai făcut o ieftinire a medicamentelor, era altă situație. Atunci nu aveam taxa claw-back (taxa impusă producătorilor pentru a acoperi diferenţa între bugetul alocat de stat pentru medicamente şi consumul real generat de necesităţile de tratament ale pacienţilor – n.r.) care să îi îndepărteze pe producători“, specifică Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

„În Europa sunt alte politici terapeutice pentru că au medicamente nou apărute“

În farmaciile din România găsim linii terapeutice învechite, cu prețuri mai mici uneori decât în alte țări, aduse pentru că în alte state europene nu se mai vindeau. „În Europa sunt alte politici terapeutice pentru că au medicamente nou apărute. Noi suntem nevoiți să beneficiem de o gamă de medicamente învechite și cu rezultate foarte slabe unele dintre ele. Pacienții din Europa beneficiază de noile tehnologii. La noi, producătorii le mențin pe piață pe cele vechi, dar în Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia, Cehia au fost înlocuite de cele noi. Cele din România au fost culese de pe alte piețe și aduse aici pentru că acolo nu se mai vindeau. La acestea, producătorii au scăzut prețurile ca să atragă pacienții și să nu le țină pe stoc. Acum politicienii noștri au spus că trebuie să avem cele mai mici prețuri. Dar ne comparăm cu state în care prețul a scăzut fără să recurgă la terapii învechie. În România nu putem face asta și așa producătroul nu mai este interesat să vină la noi. Pacientul are de pierdut pentru că politica medicamentului este incapabilă să înțeleagă realitatea“, concluzionează Vasile Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS