6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune fiscală de 4 milioane de euro

Evaziune fiscală de 4 milioane de euro

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mehedinţi, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul General al Poliţiei Române, au efectuat ieri 58 de percheziţii domiciliare, pe raza a 15 judeţe: Mehedinţi, Bihor, Cluj, Timiş, Arad, Ilfov, Maramureş, Sibiu, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Mureş şi Neamţ şi a municipiului Bucureşti. Descinderile au fost făcute la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, prin evaziune fiscală, şi la sediile societăţilor administrate de acestea. 47 de persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani au primit mandate de aducere.

47 de persoane, audiate

Potrivit oamenilor legii, în perioada 2008 – 2014, 47 de persoane, în calitate de reprezentanţi legali (asociaţi, administratori, împuterniciţi) ai unor societăţi comerciale, ar fi angrenat firmele controlate de ei în mod direct sau prin persoane interpuse în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală.
Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor mai multe facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive (reprezentând cheltuieli cu achiziţia de materiale de construcţii, piese şi componente auto, materiale reciclabile) în valoare totală de peste 14.000.000 de euro (peste 63.000.000 de lei), pentru care ar fi dedus ilegal taxa pe valoare adăugată şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.
Prin aceste operaţiuni fictive, bugetul general consolidat ar fi fost prejudiciat cu peste 4.000.000 de euro (peste 18.000.000 de lei).
Ulterior, prin intermediul societăţilor controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume, prin efectuarea mai multor operaţiuni financiare, constând în depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea“ acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor.
Ar fi fost disimulată adevărata natură a provenienţei banilor, cunoscând că provin din evaziune fiscală.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, iar la ea au participat peste 250 de poliţişti. Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS